Ειδικά στις καλοκαιρινές διακοπές, οι γλυκοί πειρασμοί είναι πολλοί: παγωτά, κρέπες, βάφλες κ.λπ. και πολλοί δεν μπορούν να αντισταθούν σε αυτούς. Πότε όμως μπορεί κανείς να φάει γλυκό χωρίς να φοβάται πως θα παχύνει;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα κρύβεται στον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται το λίπος στο σώμα. Για να αποθηκεύσουμε λίπος χρειαζόμαστε 2 «συστατικά»: περιττές θερμίδες και ινσουλίνη, μια ορμόνη που έχει αναβολική δράση, δηλαδή την ικανότητα να φτιάχνει καινούριες δομές στο σώμα μας. Άρα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να μην ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Πώς θα γίνει αυτό;
1) Μην διατηρείτε υψηλό επίπεδο ινσουλίνης στο αίμα
Όταν "τσιμπάτε" κάποιο γλυκό το επίπεδο της ινσουλίνης ανεβαίνει απότομα και προκαλεί την αίσθηση της πείνας...την οποία ικανοποιούμε με ένα δεύτερο γλυκό...Μην μπαίνετε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο! Φάτε ένα κανονικό γεύμα και, αμέσως μετά, το γλυκό σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε την αίσθηση της πείνας που προκαλούν τα υψηλά ποσοστά ινσουλίνης στο αίμα.
2) Απασχολήστε την ινσουλίνη με άλλη δουλειά!
Η ινσουλίνη δεν φτιάχνει μόνο το λίπος. Δημιουργεί και καινούρια μυϊκή μάζα. Με άλλα λόγια, αν φάτε ένα γλυκό μετά απο έντονη άσκηση (ειδικά άσκηση ενδυνάμωσης μυών), η ινσουλίνη θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για μυϊκές προσαρμογές και οι περισσευούμενες θερμίδες θα γίνουν μυϊκό γλυκογόνο!
3) Φάτε το γλυκό το πρωί ή το μεσημέρι
Από το απόγευμα και μετά, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνει και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας συνήθως πέφτει, με αποτέλεσμα οι θερμίδες που καταναλώνετε να μην μπορούν να "καούν" εύκολα και να αποθηκεύονται σε μορφή λίπους.
4) Χρησιμοποιήστε τις θερμίδες αμέσως!
Φάτε κάτι γλυκό πριν από την προπόνηση ή, τώρα στις διακοπές, αμέσως μόλις το φάτε κάντε κάποια άσκηση όπως κολύμπι, περπάτημα κ.λπ. . Οι θερμίδες θα καούν αμέσως και η ινσουλίνη θα εξαντληθεί στην προσπάθεια του οργανισμού να ικανοποιήσει την αυξημένη ενεργειακή ανάγκη του.