Σίγουρα θα έχετε ακούσει για πολλές δίαιτες, αλλά η λεγόμενη διατροφή της Μπλε Ζώνης, βασίζεται σε μια απλή λογική και στα στατιστικά στοιχεία.
Συγκεκριμένα βασίζεται στα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν σε ποιες περιοχές του πλανήτη οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια και σε καλεί να ακολουθήσεις τη διατροφή τους.
Τι είναι η διατροφή της Μπλε Ζώνης;
Πέντε είναι οι περιοχές του κόσμου που έχουν χαρακτηριστεί ως Μπλε Ζώνες μακροζωίας: η Okinawa στην Ιαπωνία, η Ικαρία στην Ελλάδα, η Σαρδηνία στην Ιταλία, η Loma Linda στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και η Nicoya Peninsula στην Κόστα Ρίκα και σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων τους μολονότι βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη.
Τι περιλαμβάνει
“Οι περισσότερες από τις διατροφές, που ακολουθούνται εκεί έχουν κάποιες κοινές αρχές” υποστηρίζει η Erin Palinski-Wade, RD, CDE, και συγγραφέας του 2-Day Diabetes Diet. “Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζουν στις Μπλε Ζώνες κάνουν κυρίως μία διατροφή με βάση τα λαχανικά και τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα, χαμηλή σε προστιθέμενο νάτριο, ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα”. Οι άλλες βασικές κατευθυντήριες γραμμές αυτής της διατροφής περιλαμβάνουν την κατανάλωση ενός φλιτζανιού φασόλια κάθε μέρα, μαζί με 85 γραμμάρια ψάρια, όπως σαρδέλες και αντσούγιες ή άλλα μικρά ψάρια έως και τρεις φορές την εβδομάδα, και αποφυγή όσο το δυνατό περισσότερο των γαλακτοκομικών προϊόντων (ωστόσο, τα αυγά είναι οκ να καταναλώνονται έως τρεις φορές εβδομάδα). Όσο αφορά στην κατανάλωση ψωμιού, αυτό είναι ολικής άλεσης και περιορίζεται σε δύο φέτες ημερησίως. Και πολύ νερό.
Δεν έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα, αλλά και με την ποσότητα
Ωστόσο, αυτή η διατροφή μακροζωίας είναι κάτι περισσότερο από το τι τροφές καταναλώνονται – τα γεύματα της διατροφής της Μπλε Ζώνης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως και σε φυτοχημικά, μια ποικιλία φυτικών συστατικών, που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων απειλητικών για τη ζωή ασθενειών. Αυτή η διατροφή έχει να κάνει επίσης και με την ποσότητα τροφής που καταναλώνεται.
“Το να τρως μέχρι να νιώσεις 80% πλήρης, καθώς και να τρως ελαφριά το βράδυ, είναι επίσης κάποια από τα κοινά χαρακτηριστικά. Αυτές οι συνήθειες τονίζουν τα οφέλη του ελέγχου της μερίδας και του περιορισμού θερμίδων , στη συνολική μακροζωία”.
Ακόμα, το να καταναλώνεις την πλειοψηφία των θερμίδων μέσα στην ημέρα και μέχρι το απόγευμα – τις ώρες δηλαδή, που είσαι περισσότερο δραστήριος – ίσως να έχει ένα θετικό μακροπρόθεσμο όφελος στην υγεία και τη μακροζωία. Έρευνα που έγινε το 2017 από το Perelman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έδειξε ότι η κατανάλωση φαγητού αργά τη νύχτα ίσως οδηγεί σε ορμονικούς δείκτες, που υπάρχουν σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άλλες χρόνιες, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή, ασθένειες. “Μεγάλες μερίδε φαγητού αργά το βράδυ, κοντά στην ώρα που πέφτουμε για ύπνο μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σωματικό βάρος, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και στη φλεγμονή”, λέει η Palinski-Wade.