Σίγουρα τις τελευταίες 15 με 20 μέρες, η διατροφή σου δεν ήταν και η πιο σωστή με το αλκοόλ, τα γλυκά και τα λιπαρά φαγητά να είναι παντού και σε αφθονία. Ήρθε λοιπόν η ώρα για detox
Σε άρθρο του wefit.gr, διαβάσαμε τα 21 βήματα για να ξεκινήσεις detox τώρα. Βέβαια να θυμάσαι πως δίαιτα αποτοξίνωσης δεν πρέπει να κάνουν τα παιδιά, οι θηλάζουσες μητέρες και άτομα που πάσχουν από ορισμένες ασθένειες.
1 Ξεκίνα με νερό
Το σώμα μας αποτελείται από 70% νερό και χρειάζεται περίπου 8 ποτήρια την ημέρα για να το κρατήσει ενυδατωμένο και να συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών. Μόλις ξυπνήσεις πιες νερό, να ρίξεις και λίγο λεμόνι το πεπτικό σου θα σε ευγνωμονεί.
2 Κόψε την καφείνη
Μείωσε το αλκοόλ και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα. Αν πίνεις περισσότερα από τέσσερα ποτά την ημέρα που περιέχουν καφεΐνη κόψε τα σταδιακά για μια εβδομάδα ή δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσεις αποτοξίνωση, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα στέρησης όπως πονοκέφαλος και οξυθυμία.
3 Μείωσε τα επεξεργασμένα κρέατα και τα γλυκά
Αυτό θα βοηθήσει το πεπτικό σου σύστημα να κάνει ένα καλό διάλειμμα. Επίσης κόψε τους απλούς υδατάνθρακες και τα τηγανητά. Για πρωτεΐνη κατανάλωνε περισσότερα όσπρια, όπως φασόλια, ρεβίθια και φακές.
4 Τρώγε λαχανικά και ολόκληρα τα φρούτα
Δώσε έμφαση σε μούρα, αχλάδια, δαμάσκηνα και μήλα. Απόφευγε τους χυμούς φρούτων γιατί περιέχουν ζάχαρη και δεν κρατούν σταθερά τα ενεργειακά σου επίπεδα. Φρόντισε να είναι βιολογικά.
5 Βρες τα σωστά λιπαρά
Επίλεξε ωμούς ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο και αχλάδια, σολομό για να πάρεις τα υγιεινά λιπαρά που περιέχουν, τα οποία επιβραδύνουν την πέψη και σου δίνουν περισσότερη ενέργεια. Οι σπόροι Chia είναι επίσης καλή επιλογή επειδή είναι εύπεπτοι και πλούσιοι σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη.
6 Φάε φυτικές ίνες
Προτίμησε ακατέργαστα προΐόντα όπως η βρώμη και το καστανό ρύζι, επειδή σου παρέχουν φυτικές ίνες και την ενέργεια που χρειάζεσαι κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης.
7 Έχε υπόψη σου τα προβιοτικά
Πρόσθεσε το τυρί cottage στη λίστα αποτοξίνωσης μαζί με τα προβιοτικά γιαούρτια και ροφήματα όπως το κεφίρ. Αυτά προωθούν την υγεία του εντέρου με καλά βακτήρια που συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού.
8 Μείωσε το αλάτι
Ακόμα κι αν δεν προσθέτεις αλάτι στο φαγητό πολλά τρόφιμα έχουν ήδη υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Αντί για αλάτι προτίμησε τα φρέσκα μυρωδικά.
9 Πιες βότανα
Καθάρισε και προστάτεψε το συκώτι σου καταναλώνοντας βότανα όπως ρίζα πικραλίδας, κολλιτσίδα και πράσινο τσάι.
10 Ασκήσου
Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα ακόμα κι αν είναι μια βόλτα το μεσημέρι. Οι προπονήσεις υψηλής έντασης είναι καλές, αλλά το περπάτημα, η γιόγκα και το pilates έχουν μια πιο κατευναστική επίδραση στο σώμα σου και βοηθούν καλύτερα στην αποτοξίνωση.
11 Δοκίμασε τη βιταμίνη C
H βιταμίνη C ενεργοποιεί την γλουταθειόνη, μια πρωτεΐνη που βοηθάει στην αποτοξίνωση του συκωτιού και αυξάνει την παραγωγή των ενζύμων αποτοξίνωσης του συκωτιού οδηγώντας στη φυσική διαδικασία καθαρισμού του.
12 Πάρε βαθιές αναπνοές
Ανάπνευσε αργά και βαθιά για να επιτρέψεις στο οξυγόνο να κυκλοφορεί καλύτερα στον οργανισμό, μεταφέροντας τα θρεπτικά συστατικά.
13 Κάνε ένα μασάζ αποτοξίνωσης
Το detox μασάζ είναι ένας καλός τρόπος για την αποτοξίνωση του σώματος. Πιέζοντας ο θεραπευτής σε συγκεκριμένα σημεία, όπου οι τοξίνες συσσωρεύονται, συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών.
14 Διαχειρίσου το στρες
Δεν μπορείς να απελευθερώσεις τις «καλές» ορμόνες, αυτές που σε κάνουν να νιώθει καλά, όταν έχεις άγχος. Όταν δεν νιώθεις καλά οι βλαβερές τοξίνες αυξάνονται και οι λειτουγρίες του σώματος επιβραδύνονται. Όταν μάθεις να διαχειρίζεσαι το άγχος σωστά συμβάλλεις σε έναν φυσικό καθαρισμό του σώματος.
15 Φάε αγκινάρα
Τα δύο βασικά συστατικά της αγκινάρας είναι η σιλυμαρίνη και η κυναρίνη. Η σιλυμαρίνη είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο οργανισμό μας. Η κυναρίνη διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολής και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων. Η κατανάλωση αγκινάρας, αλλά και αφεψημάτων με εκχύλισμα αγκινάρας, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αποτοξινωτική δράση, χάρη στη διουρητική δράση τους.
16 Δοκίμασε γαϊδουράγκαθο
Το γαιδουράγκαθο έχει ισχυρή αποτοξινωτική δράση. Αναγεννά κατεστραμμένα κύτταρα του ήπατος, αλλά και προστατεύει το ήπαρ από τοξίνες του περιβάλλοντος, το αλκοόλ και την υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων.
17 Το τζίντζερ βιηθά
Το τζίντζερ, φρέσκο ή αποξηραμένο, ενισχύει την καύση των θερμίδων, προκαλώντας τους ιστούς να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια. Το τζίντζερ βοηθάει επίσης στη λειτουργία των αρθρώσεων και στον έλεγχο της χοληστερόλης. Ένας τρόπος για να χρησιμοποιήσεις το τζίντζερ είναι ως τσάι το οποίο βοηθάει να απαλλαγείς από τοξίνες.
18 Απόφευγε το αλάτι
Ενίσχυε τη γεύση και την αποτοξινωτική δράση των τροφίμων προσθέτοντας λεμόνι και μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός και το σέλινο.
19 Κατανάλωνε πηγές λεκιθίνης
Η λεκιθίνη είναι ένα σημαντικό συστατικό για τη λειτουργία του ήπατος και απαραίτητη για την καλή λειτουργία της χολής. Τροφές που μπορείς να καταναλώσεις είναι τα φασόλια σόγιας και τα αυγά.
20 Δοκίμασε λιναρόσπορο
Μόλις δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών, που καλύπτουν το 20% των ημερήσιων αναγκών σου. Οι λιναρόσποροι περιέχουν πολλές διαλύτες και αδιάλυτες ίνες οι οποίες ευθύνονται για την απομάκρυνση των τοξινών.
21 Άκουγε το σώμα σου
Αν έχεις συχνούς πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές, διάρροια, δυσκοιλιότητα, νιώθεις κούραση και εξάντληση, έχεις κράμπες, έλλειψη ενέργειας ή οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα πιθανότατα χρειάζεσαι αποτοξίνωση. Ξεκίνα τώρα.