GOOD LIFE

Οι 4 καλοί λόγοι για να φας ένα παγωτό

Ο πιο γλυκός πειρασμός του καλοκαιριού είναι φυσικά το παγωτό, αλλά πολλοί θεωρούν πως το παγωτό δεν έχει καμιά θέση σε μια υγιεινή διατροφή.

Αυτό ωστόσο δεν αποτελεί κανόνα. Αν το παγωτό είναι "ποιοτικό" δηλαδή φτιαγμένο με καλά υλικά (όπως π.χ. το σπιτικό παγωτό), αν δεν περιέχει πολλά trans λιπαρά ή υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά οξέα, και αν έχει μικρή ποσότητα ζάχαρης ή περιέχει κάποιο φυτικό γλυκαντικό όπως η στέβια και φυσικά αν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να προσφέρει και οφέλη στον οργανισμό.
Και αυτό γιατί περιέχει μερικά στοιχεία, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού:

1. Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι βασικό συστατικό όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο βασικός του ρόλος για την δύναμη και υγεία των οστών είναι καλά γνωστός. Το 99% του ασβεστίου του σώματος μας βρίσκεται στα κόκαλα και στα δόντια μας. Όταν η διατροφική πρόσληψη του ασβεστίου δεν είναι ικανοποιητική, τότε απορροφάται ασβέστιο από τον σκελετό για τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Η τακτική πρόσληψη ασβεστίου από το παγωτό ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Το ασβέστιο δεν είναι μόνο καλό για την υγεία των οστών και των δοντιών, αλλά και για τη διατήρηση κανονικού βάρους σώματος. Στη δίαιτα για απώλεια περιττών κιλών βάρους σώματος, η κανονική καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου έχει καθοριστική σημασία.

Όταν το σώμα δεν λαμβάνει καθημερινά την ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται τότε τα κύτταρα του λιπώδους ιστού φορτώνονται με επιπλέον λίπος, κατάσταση που έτσι οδηγεί σε παχυσαρκία. Θα συγκρατήσουμε λοιπόν ότι η έλλειψη ασβεστίου, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στη γένεση παχυσαρκίας.

Ο αντικαρκινικός ρόλος του ασβεστίου έχει αναδειχτεί σε πολλές σημαντικές έρευνες. Οι πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου φαίνεται ότι μειώνονται από την πρόσληψη του ασβεστίου.

Τέλος το ασβέστιο, όπως και άλλες ουσίες που περιέχει το παγωτό (σεροτονίνη, τρυπτοφάνη), συμβάλλει σε καλύτερη ψυχολογία μειώνοντας τον κίνδυνο για μεταπτώσεις της ψυχικής διάθεσης. Μάλιστα σε μερικές έρευνες βρέθηκε ότι το ασβέστιο πιθανόν να μειώνει τους πόνους που προηγούνται της έμμηνου ρύσης στη γυναίκα (πόνοι περιόδου).

2. Πρωτεΐνες

Το παγωτό, όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πηγή άριστης ποιότητας πρωτεϊνών. Η καλή διατροφική πρόσληψη πρωτεϊνών έχει τεράστια σημασία για την υγεία των μυών, του δέρματος, του αίματος, των οστών και των χόνδρων.

Οι πρωτεΐνες είναι επίσης σημαντικές για την σύνθεση και επιδιόρθωση των ιστών όλου του σώματος. Οι πρωτεΐνες πρέπει καθημερινά να παρέχονται στον οργανισμό μας, από τρόφιμα πλούσια σε πρωτεϊνικό περιεχόμενο. Το παγωτό, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να είναι μια από τις επιλογές για εφοδιασμό του οργανισμού μας σε πρωτεΐνες.

Για τα άτομα που αθλούνται, το παγωτό μπορεί να είναι ένα καλό σνακ για μετά την άθληση. Πράγματι μπορεί έτσι να βοηθά στην σύνθεση και αποκατάσταση των μυών. Με την προσθήκη φρούτων, ξηρών καρπών ή μελιού το παγωτό μπορεί να ενισχυθεί θρεπτικά και να είναι ένα πολύ ελκυστικό σνακ για μετά από μια σκληρή προπόνηση.

3. Βιταμίνες

Το παγωτό περιέχει συνήθως βιταμίνες Α, Β2, Β12 και D. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος, τον μεταβολισμό των οστών και για το σύστημα άμυνας του οργανισμού μας, το οποίο μας προστατεύει από τις μολύνσεις και τον καρκίνο. Επιπλέον η βιταμίνη Α έχει σημαντικό ρόλο για την καλή όραση, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και για την όραση των χρωμάτων.

Το παγωτό είναι από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D, έστω και εάν είναι σε περιορισμένη ποσότητα. Η βιταμίνη D βοηθά στην εντερική απορρόφηση του ασβεστίου της διατροφής και έχει επιπλέον σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του συστήματος άμυνας του οργανισμού μας.

Οι βιταμίνες Β2 και Β12 είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό της ενέργειας και για τη διάσπαση των λιπιδίων, πρωτεϊνών και υδατανθράκων στον οργανισμό μας. Είναι σημαντικό καθημερινά να προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας τις πρωτεΐνες αυτές διότι είναι υδατοδιαλυτές και δεν αποθηκεύονται στο σώμα μας.

Οι βιταμίνες που μπορεί να έχει το παγωτό προέρχονται από τα φρούτα ή τους ξηρούς καρπούς που προστίθενται σε αυτό. Το παγωτό, που είναι εμπλουτισμένο έτσι, έχει πλεονεκτήματα σε σύγκριση με γαλακτοκομικά χωρίς εμπλουτισμό σε φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Για το περιεχόμενο του παγωτού σε βιταμίνες, όπως και για τα άλλα του συστατικά, δεν πρέπει να ξεχνούμε να διαβάζουμε τη διατροφική σήμανση που βρίσκεται στη συσκευασία του προϊόντος. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε, ότι ανάλογα με τα φρούτα ή άλλα που προστίθενται στο παγωτό, μπορεί να περιέχει και άλλες βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Κ, C και D.     

4. Τρυπτοφάνη

Είναι γνώριμο σε όλους μας το αίσθημα ευχαρίστησης που μας προσφέρει το παγωτό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το παγωτό αυξάνει την έκκριση της σεροτονίνης (θρομβοτονίνη). Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη που προάγει το αίσθημα της ευτυχίας και μειώνει τα επίπεδα του στρες στον άνθρωπο.

Το παγωτό περιέχει την τρυπτοφάνη η οποία είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό και βοηθά στη χαλάρωση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επιπλέον η τρυπτοφάνη συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!