Γενικά επικρατεί η άποψη πως οι γάτες είναι "ανεξάρτητα" ζώα και όσοι έχουν σκύλο... κατηγορούν αυτούς που έχουν γάτες, πως οι γάτες δεν είναι το ίδιο πιστές και υπάκουες όσο οι σκύλοι και ποτέ δεν θα εμφανίσουν το ίδιο συναισθηματικό δέσιμο που έχουν αυτοί με τους σκύλους τους.
Μια έρευνα προσπάθησε να δει αν ισχύει τελικά πως οι γάτες είναι τόσο συναισθηματικά ανεξάρτητες ή αν όντως εμφανίζουν κάποιο συναισθηματικό δέσιμο με τα αφεντικά τους και τα πορίσματα είναι άκρως ενδιαφέροντα.
Στην έρευνα συμμετείχαν 70 γατάκια ηλικίας από 3 έως 8 μηνών. Στο τέλος της έρευνας, σχεδόν όλα τα γατάκια είχαν εμφανίσει σημάδια δεσμού με τον ιδιοκτήτη τους, με το 64,3% να εμφανίζουν σημάδια «σίγουρης προσκόλλησης».
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα γατάκια πέρασαν δύο λεπτά μέσα σ’ ένα δωμάτιο με το άτομο που τα φρόντιζε και δύο λεπτά μόνα τους. Στη συνέχεια, βρέθηκαν ξανά για δύο λεπτά στο ίδιο δωμάτιο με το άτομο που τα φρόντιζε. Όταν αυτό το άτομο επέστρεψε, οι γάτες με τα σημάδια «σίγουρης προσκόλλησης» εμφάνισαν μειωμένο στρες. Μόνο το 35,7% είχε σημάδια «αβέβαιης προσκόλλησης».
Σημειώνεται πως τα κριτήρια με τα οποία κρίθηκαν τα γατάκια είναι τα ίδια με τα οποία έχουν κριθεί στο παρελθόν σκυλάκια, αλλά και βρέφη. Επειδή οι γάτες είναι σαν τα περισσότερα κατοικίδια, διατηρούν ορισμένα χαρακτηριστικά που είχαν ως μωρά και στην ενήλικη ζωή τους.
Για να το τεστάρουν, οι ερευνητές συνέχισαν να μελετούν 38 από τις γάτες ηλικίας άνω του ενός έτους και διαπίστωσαν ότι «διακριτές μορφές προσκόλλησης ήταν εμφανείς και σε ενήλικες γάτες». Έτσι, ακόμη και οι ενήλικες γάτες φαίνεται πως έχουν «σχετικά σταθερή προσκόλληση στους ιδιοκτήτες τους».
Το εντυπωσιακό είναι πως όταν έγινε το ίδιο τεστ έγινε και σε παιδάκια και τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς τα ίδια! Το 65% των παιδιών έδειξαν μια «σίγουρη προσκόλληση» και το 35% μια «αβέβαιη προσκόλληση».