GOOD LIFE

Το άγχος και η κατάθλιψη μεταδίδονται; Οι ειδικοί απαντούν

Συχνά λέμε πως κάποιος μπορεί να μας "φτιάξει το κέφι" και πράγματι η θετική διάθεση κάποιου μπορεί να βελτιώσει και τη δική μας διάθεση. Μήπως όμως ισχύει και το αντίθετο; Δηλαδή μηπως κάποιος μπορεί να μας μεταδώσει το άγχος, την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές;

Φυσικά η απάντηση είναι όχι, αφού οι επιστήμονες εξηγούν πως οι ψυχικές νόσοι και οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι μεταδοτικές ασθένειες. Υπάρχει όμως και ένα "αλλά".

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Memory & Cognition οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι μετά από μια κοινωνική αλληλεπίδραση με κάποιον που ζούσε με αγχώδη διαταραχή, κατάχρηση οινοπνεύματος, ανορεξία, ακόμα και σχιζοφρένεια, η κατάσταση θα μπορούσε να δράσει πάνω τους. 

Και μπορεί οι ειδικοί να τονίζουν πως η ψυχική ασθένεια δεν είναι μεταδοτική, αλλά τα συναισθήματα ναι όντως μεταδίδονται, αφού οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Εάν για παράδειγμα ένας κοντινός σας άνθρωπος πάσχει από μια διαταραχή άγχους, μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε παρόμοια συναισθήματα. Εάν ένα μέλος της οικογένειας βρίσκεται σε φάση κατάθλιψης, μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στη διάθεση σας μετά την επίσκεψή σας. 

Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά επειδή είμαστε κοινωνικά όντα που ανταποκρίνονται στο περιβάλλον. Αλλά το ότι εμφανίζετε παρόμοια συναισθήματα με αυτά που εμφανίζει ο φίλος σας δεν σημαίνει ότι έχετε αγχώδη διαταραχή. Με απλά λόγια οι ψυχικές ασθένειες δεν μπορούν να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο όπως η γρίπη. Η ψυχιατρική και ψυχολογική δυσλειτουργία δεν προκαλείται από έναν μολυσματικό παράγοντα.

Το jenny,gr, αναφέρει πως η ψυχική ασθένεια πιστεύεται ότι προκαλείται από μια σειρά γενετικών ή βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Έχει βρεθεί ότι προέρχεται εν μέρει από κληρονομικά χαρακτηριστικά, καθώς είναι συχνότερη σε άτομα των οποίων οι συγγενείς αίματος έχουν επίσης ψυχική ασθένεια. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το παιδικό τραύμα ή ακόμα και η έκθεση σε αρνητικές συνθήκες ή οι τοξίνες πριν από τη γέννηση μπορεί επίσης να συνδέονται με ψυχικές ασθένειες.

Έτσι, αν ανησυχείτε για την ανάπτυξη μιας ψυχικής ασθένειας, θα ήταν καλύτερα να εξετάσετε το οικογενειακό ιστορικό σας, παρά να σκέφτεστε με ποιον περνάτε τον χρόνο σας. Η ιδέα ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο διάγνωσης με ψυχικές ασθένειες, πιθανότατα πηγάζει από το γεγονός ότι τα συναισθήματα μπορούν εύκολα να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο. Αλλά τα συναισθήματα είναι παροδικά και δεν αντιπροσωπεύουν σημαντικές ψυχικές ασθένειες που απαιτούν θεραπεία.

Η συζήτηση με έναν θεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στη ρίζα οποιωνδήποτε ζητημάτων ψυχικής υγείας που υποψιάζεστε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε.

Και αν γνωρίζετε σίγουρα ότι η ψυχική ασθένεια κάποιου άλλου επηρεάζει τη συναισθηματική σας κατάσταση, μην τον αποκόψετε από τη ζωή σας. Όταν οι άνθρωποι αποφεύγουν να είναι με κάποιον που έχει κατάθλιψη ή άγχος, επειδή φοβούνται ότι θα πάθουν το ίδιο, είναι πραγματικά ατυχές γιατί απομονώνουν περαιτέρω τον ασθενή που πραγματικά αγωνίζεται και χρειάζεται υποστήριξη. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!