GOOD LIFE

Μια συνήθεια που πολλοί έχουν στις γιορτές αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Βρισκόμαστε μια ανάσα από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, και ίσως πολλοί, αν διαβάσουν τα πορίσματα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, θα είναι πιο... εγκρατείς το επόμενο διάστημα και θα κόψουν μια κακιά συνήθεια, που πολλοί έχουν, ειδικά την εορταστική περίοδο.

Ο λόγος για την κατανάλωση αλκοόλ, που είναι γνωστό πως δεν κάνει καλό στην υγεία και μια νέα μελέτη έρχεται να τη συνδέσει άμεσα, με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Η νέα έρευνα  πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία έδειξε πως ακόμη και ένα ποτό αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο και στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, σε γενικές γραμμές ο κίνδυνος του καρκίνου ήταν μειωμένος στα άτομα που ποτέ δεν είχαν πιει αλκοόλ σε όλη τους τη ζωή.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει την επίδραση του αλκοόλ στην ανάπτυξη του καρκίνου. Άλλες έρευνες είχαν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μείωσε ουσιαστικά τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου. Φυσικά, άλλοι βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ μέτριας χρήσης αλκοόλ και αυξημένου συνολικού κινδύνου του καρκίνου.

Έτσι, σε μια προσπάθεια να καταλάβεις αυτή τη συσχέτιση, η έρευνα εξέτασε τα δεδομένα από το 2005 μέχρι το 2016 σε 33 διαφορετικά νοσοκομεία στην Ιαπωνία. Συνολικά, 63,232 ασθενείς με καρκίνο συγκρίθηκαν με τον ίδιο ακριβώς αριθμό μη καρκινοπαθών ασθενών, με βάση παράγοντες όπως το φύλο, την ηλικία, την ημερομηνία εισαγωγής στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα νοσοκομεία.

Κάθε ασθενής ανέφερε επίσης πόσο συχνά έπινε αλκοόλ, καθώς και την τυπική διάρκεια και ποσότητα.

Αφού τελείωσαν την ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ξεκάθαρα και σταθερά ότι ο κίνδυνος του καρκίνου αυξανόταν αναλόγως με την ποσότητα του αλκοόλ που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες. Και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το άτομο που πίνει ένα αλκοολούχο ποτό κάθε μέρα για 10 χρόνια ή πίνει δύο καθημερινά κάθε 5 χρόνια, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 5%.

Ωστόσο, ακόμη και οι άνθρωποι που ξεκίνησαν πρόσφατα να πίνουν αλκοόλ, διέτρεχαν κίνδυνο ασχέτως με το διάστημα που είχαν ξεκινήσει το ποτό.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα παρέμειναν σταθερά μεταξύ των δύο φύλων, των συνηθειών καπνίσματος και των κοινωνικοοικονομικών τάξεων. Οι κίνδυνοι για τον καρκίνο που σχετίζονται με το αλκοόλ ήταν επίσης, ιδιαίτερα εμφανείς στις περιοχές του σώματος, όπως το στήθος, ο προστάτης, ο οισοφάγος, το στομάχι και το έντερο.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!