GOOD LIFE

Η Σαρακοστή ξεκίνησε - Όλα όσα πρέπει να προσέχεις στη διατροφή σου

Μετά τα χθεσινά Κούλουμα, ξεκίνησε η Σαρακοστή και μέχρι το Πάσχα, πολλοί είναι αυτοί που θα επιλέξουν να κάνουν νηστεία όπως προστάζει η Εκκλησία.

Η νηστεία, βάσει ερευνών, έχει αποδειχτεί πως μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό. Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που πρέπει κανείς να προσέχει.

Στο διάστημα αυτό επιτρέπεται η κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η νηστεία της Σαρακοστής μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα με την προϋπόθεση όμως αυτή γίνεται σωστά.

Όπως έχει αποδειχθεί από τους επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Διατροφής η νηστεία έχει τα εξής πλεονεκτήματα για την υγεία:

● μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

● βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.

● προστατεύει από την οστεοπόρωση και διάφορους τύπους καρκίνου.

● διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες.

● Ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου

Τι πρέπει να προσέξουμε τις ημέρες της νηστείας;

• H κατανάλωση αρκετής ποσότητας σαλατικών θα προκαλέσει ένα σημαντικό αίσθημα κορεσμού λόγω των φυτικών ινών και θα εμποδίσει τις μεγάλες ποσότητες στα κυρίως γεύματα. Ένα καλό tip είναι να αρχίσεις το γεύμα σου με σαλάτα πριν το κυρίως πιάτο.

• Μετρίασε το λάδι και τις ελιές. Αν και αποτελούν μια σημαντική πηγή καλών λιπαρών ωφέλιμα για την υγεία και την καρδιά δεν παύουν να προσφέρουν θερμίδες.

• Τα θαλασσινά είναι μια πολύ καλή πηγή φωσφόρου, σιδήρου και βιταμινών Β. Ακόμα και αν έχεις υψηλή χοληστερόλη μπορείς να τα καταναλώνεις (πάντα με μέτρo 100-150 γρ ημερησίως) μιας και η ενδογενής χοληστερόλη δεν επηρεάζεται από την χοληστερόλη των τροφών. Απλά προσοχή στις κρυφές πηγές αυγών και χοληστερόλης (πχ πίτες).

• Προσοχή στα πολλά φρούτα. Η υπερκατανάλωση τους (2-3 μερίδες φρούτα είναι η διατροφική σύσταση) θα επιφέρει απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης και αμέσως ύστερα απότομη μείωση (αντιδραστική υπογλυκαιμία) με αποτέλεσμα να πεινάσετε πιο γρήγορα. Προτίμησε να συνδυάσεις 1 φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς η με νηστίσιμο τυρί για να αποφευχθεί το παραπάνω φαινόμενο.

• Προσοχή στις μεγάλες μερίδες. Το ότι μετριάσες το λάδι στα νηστίσιμα φαγητά δεν σημαίνει ότι μπορείς να καταναλώσεις μεγάλη μερίδα.

• Ακολούθησε τακτά γεύματα για εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζηςστον οργανισμό σας. Η ακολουθία τακτών γευμάτων θα μειώσει την ανάγκη για γλυκό και για μεγάλες μερίδες στα κυρίως γεύματα.

• Αύξησε την φυσική δραστηριότητα. Η φυσική δραστηριότητα συνδυαστικά με την νηστεία θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ευεξία.

• Προσοχή στα πασχαλιάτικα και στα νηστίσιμα γλυκά. Ο χαλβάς και το τσουρέκι είναι από τις κύριες πηγές υδατανθράκων και λίπους γιαυτό προτιμήστε μικρές μερίδες (μέχρι 100 γρ) και καταναλώστε αμέσως μετά ένα ρόφημα χωρίς ζάχαρη για να ‘απεξαρτοποιηθείτε’ από την γεύση τους.

• Μην τρως όρθια η μπροστά από τηλεόραση ακόμα και όταν καταναλώνεις τα σνακ σου. Το να καταναλώσεις 1 μικρό κομμάτι χαλβά μπροστά από την τηλεόραση η όρθια είναι μια συνήθης λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που έχουν υιοθετήσει την παραπάνω συμπεριφορά σπανίως θυμούνται αν και τι έχουν φάει.

Τα μικρογεύματα και κυρίως τα γλυκά αποδίδουν και αυτά θερμίδες οπότε δώσε την πρέπουσα σημασία σαν να έκανες κανονικό γεύμα.

Θυμήσου ότι η Ελληνική διατροφή πλέον κατακλύζεται από κρέας και γαλακτοκομικά σε καθημερινή βάση. Οι 40 ημέρες νηστεία είναι απλά ένα πολύ μικρό διάλειμμα από τις τοξίνες και τα λιπαρά.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!