GOOD LIFE

Πόσο πιθανό είναι να κολλήσεις κορωνοϊό από τα παπούτσια σου;

Οι Αρχές, μας ζητούν να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τις μετακινήσεις μας για να αποφύγουμε τη διασπορά του φονικού κορωνοϊού και κυρίως να πλένουμε συχνά και σωστά τα χέρια μας. Τι ισχύει όμως με τα παπούτσια και τις σόλες τους; Μπορούν να μεταφέρουν τον κορωνοϊό;

Πολλοί είναι αυτοί που δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα παπούτσια που φορούν όταν βγαίνουν έξω, έστω και για ελάχιστο χρόνο, για ψώνια ή προσωπική άθληση και μετά επιστρέφουν στο σπίτι τους; Πρέπει να τα απολυμαίνουν; Ο ιός μεταδίδεται από τις σόλες;

Η αλήθεια είναι πως επίσημα δεν υπάρχει απάντηση, αν και συχνά στα νοσοκομεία ακούμε πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, φροντίζει να αλλάζει παπούτσια μετά τη βάρδια του. Επίσης κάποιοι συστήνουν να αφήνουμε τα παπούτσια μας εκτός σπιτιού και να φοράμε παπούτσια από υλικά που εύκολα μπορούν να πλυθούν.

Μια σχετική μελέτη που διεξήχθη στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιός μπορεί να ζήσει μέχρι δύο ή τρεις ημέρες σε σκληρές πλαστικές επιφάνειες.

Με δεδομένο ότι οι σόλες των παπουτσιών είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά, μη πορώδη υλικά όπως το πλαστικό, καουτσούκ, PVC και το λάστιχο, είναι πιθανό ο ιός να μπορεί να επιβιώσει και εκεί.

Μπορεί όμως να κολλήσετε COVID-19  από τα παπούτσια σας;

Καθώς το COVID-19 εξαπλώνεται μέσω επαφής με σταγονίδια αναπνοής από κάποιον που έχει μολυνθεί, η πιθανότητα εξάπλωσης ή μόλυνσης του ιού από τα παπούτσια είναι χαμηλή, αφού όπως λένε οι ειδικοί θα πρέπει να συμβούν διάφορα «παράδοξα» για να μεταδοθεί ο ιός από τη σόλα ενός παπουτσιού στον άνθρωπο.

Δείτε τα όσα είπε η Δρ Adwoa Danso, που ζει και εργάζεται  στο Λονδίνο, μιλώντας στο runnersworld.co.uk:

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να ζει σε επιφάνειες για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτή η διαπίστωση σίγουρα ισχύει και για τα παπούτσια μας. O κίνδυνος, πάντως, να κολλήσει κανείς εξακολουθεί να είναι χαμηλός, αφού θα πρέπει να έχουν πέσει σταγονίδια πάνω στη συγκεκριμένη επιφάνεια. Αν αφήνουμε τα παπούτσια μας εκτός σπιτιού ή τα βγάζουμε στο μπαλκόνι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Θα πρέπει να φροντίζουμε να μην βάζουμε το ένα παπούτσι πάνω στο άλλο, ώστε να αποφύγουμε να περάσουμε το μικρόβιο από τη σόλα, σε άλλη επιφάνεια του παπουτσιού.

Για να κολλήσει κανείς από τα παπούτσια του, θα πρέπει να συμβούν διάφορα παράδοξα. Πρώτον οι αναπνευστικές εκκρίσεις ενός ατόμου που μολύνθηκε να επιβιώσουν στο πεζοδρόμιο, να μεταφερθούν παπούτσια σας και στη συνέχεια, από τα παπούτσια σας στο στόμα ή τη μύτη σας. Και ειδικά το τελευταίο το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο».

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!