Αν από την μέρα που εφαρμόστηκαν τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, παρατηρήσατε πως έχετε αλλάξει συνήθειες ύπνου (κοιμάστε λιγότερο ή περισσότερο, αλλάξατε ωράριο ύπνου, κάνετε ανήσυχο ύπνο κ.λπ), να ξέρετε πως δεν είστε οι μόνοι, αφού οι νέες σχετικές έρευνες δείχνουν πως η καραντίνα έχει επηρεάσει τον ύπνο πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα σε 1.014 Αμερικανούς σχετικά με τις συνήθειες ύπνου τους εν μέσω πανδημίας, το 76,8% παραδέχτηκε ότι ο ύπνος τους έχει πράγματι επηρεαστεί.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε απ’ την SleepStandards και περιελάμβανε Αμερικανούς διαφόρων ηλικιών (18-65), 56% γυναίκες και 43% άνδρες.
Ασφαλώς, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί άλλαξαν οι συνήθειες του ύπνου για τους περισσότερους ανθρώπους. Σχεδόν η ζωή όλων επηρεάστηκε απ’ τον covid-19. Αναφορικά με την ανακούφιση από αυτήν την ανησυχία και την αϋπνία, το 46% είπε ότι η αποφυγή των ειδήσεων τους βοήθησε να κοιμηθούν καλύτερα. Άλλοι διάβαζαν ένα βιβλίο πριν τον ύπνο (40%), χρησιμοποίησαν συμπληρώματα για τον ύπνο (27%), έκαναν διαλογισμό ή γιόγκα (21%) ή έκαναν σεξ (16%).
Όταν ρωτήθηκαν για ποιον ακριβώς λόγο, ο κορωνοϊός τους κρατά ξύπνιους τη νύχτα, το άγχος ήταν η κορυφαία απάντηση (48%). Η δεύτερη πιο συχνή απάντηση ήταν η ανησυχία για την ασφάλεια των αγαπημένων ατόμων (26%), μετά η μοναξιά (23%) και ένα γενικά μη σταθερό πρόγραμμα ύπνου (23%).
Πώς επιδρά το άγχος στον εγκέφαλο;
Συνολικά, το 58% κοιμάται τουλάχιστον μία ώρα λιγότερο από ό, τι την προηγούμενη περίοδο. Εν τω μεταξύ, το 22% δεν έχει δει τη μέση διάρκεια του ύπνου να αλλάζει σημαντικά και το 19% κοιμάται περισσότερο. Αυτό ίσως έχει να κάνει με τον ελεύθερο χρόνο, ο οποίος επίσης έχει αυξηθεί.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα από την έρευνα ήταν ότι το 70% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η έλλειψη ύπνου τους καθιστά πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό.
Οι ώρες του ύπνου έχουν αλλάξει για τους περισσότερους, όπως και η ζωή όλων. Όλοι θέλουμε να μπούμε ξανά στην καθημερινότητά μας και στους ρυθμούς μας, ωστόσο πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη!