GOOD LIFE

Οι 6 σοβαροί κίνδυνοι που ελλοχεύουν αν έχεις λίπος στη κοιλιά

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, το να αποκτήσει κανείς (άνδρας ή γυναίκα) επίπεδη κοιλιά και καλογυμνασμένους κοιλιακούς, αποτελεί έναν από τους βασικούς fitness στόχους που θέτουν όλοι όσοι επιλέγουν να ξεκινήσουν να προσέχουν τη διατροφή τους και να γυμνάζονται.

Και μπορεί αυτή η... εμμονή με την επίπεδη και καλογυμνασμένη κοιλιά να πηγάζει κυρίως από λόγους αισθητικής, αλλά και η επιστημονική κοινότητα, επιβεβαιώνει μέσω ερευνών, πως ένας τέτοιος στόχος μπορεί να βελτιώσει την υγεία, καθώς η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και της μέσης, έχει συνδεθεί με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης πολλών προβλημάτων υγείας.
 

Φυσικά κανείς δεν λέει να εξαφανίσεις εντελώς το λίπος στην κοιλιά, οπότε και η εμμονή με το τέλειο...  six pack, δεν ενθαρρύνεται από τους επιστήμονες. Αντίθετα η επιστήμη τονίζει πως το κοιλιακό λίπος σε φυσιολογικές καταστάσεις δεν αποτελεί κίνδυνο, ωστόσο η υπερβολική εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα και οι επιστήμονες εξηγούν πως το ενδοκοιλιακό λίπος παρατηρείται ακόμα και σε άτομα με φυσιολογικό βάρος αλλά με έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

 

Δείτε κάποιους από  τους κινδύνους για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας που συνδέονται με το λίπος στη κοιλιά

Υψηλότερος κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη

Όταν το ήπαρ καλύπτεται με λιπώδη ιστό αποτυγχάνει να επεξεργαστεί το σάκχαρο στο αίμα αρκετά καλά. Αυτό, με τη σειρά του, παγιδεύει τη ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματός σου αντί της ζάχαρης που υποβάλλεται σε επεξεργασία από το συκώτι. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε υψηλότερο επίπεδο σακχάρου στο αίμα που μπορεί να προκαλέσει διαβήτη.

Υψηλότερος κίνδυνος καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων

Η ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου είναι ένας κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσεις όταν έχεις πάχος στη μέση. Το λίπος στην κοιλιά και η μεγάλη μέση μπορούν να επιδεινώσουν την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα άτομα με υψηλότερο παράγοντα κινδύνου δείχνουν ότι είναι πιο επιρρεπή σε οποιαδήποτε από τις ασθένειες αυτές.

Υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης στυτικών δυσλειτουργιών στους άνδρες

Σε μελέτη που έγινε βρέθηκε ότι οι άντρες με περίσσεια λίπους στην κοιλιά καθώς και με μεγάλη περίμετρο μέσης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο. Εκτός από τα καρδιαγγειακά προβλήματα , το κοιλιακό λίπος σχετίζεται και με στυτική δυσλειτουργία σε άνδρες άνω των 60 ετών.


Υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένας τύπος πρωτεΐνης που απελευθερώνεται από το λίπος της κοιλιάς μπορεί να μετατρέψει τα μη καρκινικά κύτταρα σε καρκινικά, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη όγκων.

 

Υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων

Έχει αποδειχθεί ότι τα σπλαχνικά λιπώδη κύτταρα στην κοιλιά μπορούν να παράγουν πρωτεΐνες που είναι ικανές να συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης, αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη των αρτηριών, καθιστώντας τον οργανισμό σου ευάλωτο σε εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.

Υψηλότερος κίνδυνος άνοιας

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι γυναίκες με μεγάλη ποσότητα κοιλιακού λίπους έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!