GOOD LIFE

Ειδικοί εξηγούν γιατί η στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη εν μέσω πανδημίας

Πληθαίνουν οι φωνές πως η στοματική υγιεινή και ειδικά το πλύσιμο των δοντιών είναι απαραίτητο την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο British Dental Journal έχουν δημοσιευτεί πολλές επιστολές επιστημόνων που εξηγούν πως εκτός από το συχνό πλύσιμο των χεριών, οι Αρχές θα πρέπει να τονίσουν πως και το πλύσιμο των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα είναι απαραίτητο για την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊου.


Οι ειδικοί εξηγούν πως μολονότι το πλύσιμο των δοντιών δυο φορές την ημέρα είναι μια πρακτική που υιοθετούν σχεδόν όλοι, αυτό δεν ισχύει για μεγάλη μερίδα των λεγόμενων ευπαθών ομάδων και ειδικά για τους ηλικιωμένους που θα πρέπει να ενθαρρύνονται αυτή την εποχή να πλένουν συχνά τα δόντια τους.


Στις ίδιες επιστολές αναφέρεται πως δεν χρειάζεται να γίνεται χρήση κάποιων συγκεκριμένων αντισηπτικών προϊόντων (οδοντόκρεμες - στοματικά διαλύματα κ.λπ) αφού δεν έχει επιβεβαιωθεί με έρευνες η αποτελεσματικότητά τους απένταντι στον κορωνοϊό, αλλά τονίζουν πως η χρήση κλασικών προϊόντων στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη!
 

Σε άρθρο του healthview.gr διαβάσαμε τις συμβουλές που δίνει ένας Αυστραλός οδοντίατρος για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού, μέσω της σωστής στοματικής υγιεινής.

Ο Δρ. Γκάμερ Βέρντιαν, από το Σίδνεϊ, τονίζει πως η απλή οδοντική υγιεινή στο σπίτι είναι εξίσου σημαντική με το τακτικό πλύσιμο των χεριών και την υιοθέτηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Εξήγησε πως οι οδοντόβουρτσες μπορούν να αποτελέσουν έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτηρίδια,. Γι’ αυτό είναι ένα «πιθανό σημείο επαφής για τον κορωνοϊό».

Πλύσιμο της οδοντόβουρτσας, πριν από την χρήση, για 30 δευτερόλεπτα με ζεστό νερό

Για την καλή οδοντική υγιεινή κάθε μέρα και νύχτα, συνιστάται το πλύσιμο της οδοντόβουρτσας με ζεστό νερό για 30 δευτερόλεπτα πριν την χρήση και ξέπλυμα του στόματος με στοματικό διάλυμα Betadine. «Βάζοντας την οδοντόβουρτσα κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό για 30 δευτερόλεπτα, προτού προσθέσετε την οδοντόκρεμα, είναι ένας εύκολος τρόπος να μειώσετε την πιθανότητα η οδοντόβουρτσά σας να γίνει σημείο επαφής για έναν ιό» λέει ο Δρ. Βέρντιαν.

Δεύτερον, υπάρχουν αναφορές ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται μέσω του σάλιου. Οπότε όσο πιο γρήγορα καταστραφούν τα βακτηρίδια που φτάνουν στο στόμα σας, τόσο το καλύτερο. «Το υπεροξείδιο του υδρογόνου, είναι το καλύτερο στοματικό διάλυμα για να μειώσετε το ιικό περιεχόμενο του σάλιου. Γι’ αυτό και πρέπει να το χρησιμοποιείτε καθημερινά».

Ο οδοντίατρος λέει ότι ένα υγιές στόμα μειώνει επίσης το γενικό φορτίο βακτηρίων στο σώμα σας, το οποίο επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να καταπολεμήσει μια λοίμωξη ή έναν ιό από την είσοδό του στην κυκλοφορία του αίματος. «Τα υψηλά επίπεδα βακτηρίων που προέρχονται από το στόμα έχουν συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων και πνευμονικής νόσου, και τα δύο αυτά, σας κάνουν πιο ευάλωτους στην σοβαρή προσβολή από έναν μολυσματικό ιό, όπως ο κορωνοϊός» ανέφερε.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!