GOOD LIFE

Έρευνα αποκαλύπτει ποιες είναι οι 20 πιο... εθιστικές τροφές

Ως... εθιστικές ορίζονται οι τροφές στις οποίες δεν μπορεί κανείς εύκολα να αντισταθεί στον πειρασμό του να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες, πολύ παραπάνω από αυτές που κανονικά θα έπρεπε να προκαλούν κορεσμό.

Έχουν γίνει πολλές επιστημονικές μελέτες στο παρελθόν που έχουν αναδείξει πως οι τροφές που προκαλούν αυτή την ακόρεστη όρεξη που οδηγεί στην υπερφαγία, είναι κυρίως τροφές πλούσιες σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι και ειδικά τροφές που συνδυάζουν κάποια από αυτά τα τρία στοιχεία.


Και τώρα μια νέα μελέτη μας έδωσε και ένα πίνακα με τις 20 πιο... εθιστικές τροφές.
 

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLoS One» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πιο εθιστικό φαγητό είναι η πίτσα.

Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, κατέγραψαν με ένα ερωτηματολόγιο που έδωσαν σε 504 άτομα ποια είναι τα πιο εθιστικά τρόφιμα. Οι εθελοντές κλήθηκαν να βαθμολογήσουν 35 τρόφιμα, ανάλογα με το πόσο τα θεωρούσαν εθιστικά, δηλαδή δεν μπορούσαν να σταματήσουν στο ένα κομμάτι, αλλά συνέχιζαν μέχρι να νιώσουν ότι θα σκάσουν από το πολύ φαγητό.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τις απαντήσεις και έβγαλαν ένα μέσο όρο για κάθε τρόφιμο. Τα κατέταξαν σε μία κλίμακα από 1 έως 7, όπου 1 είναι το λιγότερο εθιστικό τρόφιμο και 7 το περισσότερο εθιστικό.

Το πιο εθιστικό τρόφιμο απ’ όλα αναδείχθηκε η πίτσα (μέση βαθμολογία 4,01), η σοκολάτα και τα πατατάκια (με 3,73), τα μπισκότα (με 3,71) και τα παγωτά (με 3,68).

Η λιγότερο εθιστική τροφή από τις 35 αναδείχθηκε το αγγούρι με 1,53 βαθμούς, τα καρότα (με 1,60), τα φασόλια (με 1,63), τα μήλα (με 1,66) και το καφέ ρύζι (με 1,74).

Από την κατάταξη καθίσταται σαφές πως όσο πιο επεξεργασμένο και γεμάτο λίπος μαζί με ζάχαρη είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιθανότερο είναι να προκαλεί εθισμό. Τα τρόφιμα αυτά έχουν επίσης υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (το γλυκαιμικό φορτίο λαμβάνει υπόψη το γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου και την ποσότητα των υδατανθράκων που περιέχεται σε μια μερίδα).

Ο εθισμός στο φαγητό είναι κάτι αμφιλεγόμενο, ωστόσο η Άσλεϊ Γκέρχαρντ, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Μίσιγκαν και επικεφαλής της μελέτης λέει πως πρόκειται για πραγματικότητα και όχι για μύθο.

Ο εθισμός στις τροφές ίσως είναι η κύρια αιτία του φαινομένου της παχυσαρκίας η οποία ουσιαστικά δεν υπήρχε στον άνθρωπο (σε επιδημικές διαστάσεις) πριν από έναν αιώνα. Μια άλλη βασική αιτία είναι η αντίσταση στη λεπτίνη που λειτουργεί κι αυτή στον εγκέφαλο αλλά με ένα τελείως διαφορετικό βιολογικό μηχανισμό.

Οι 20 πιο εθιστικές τροφές σύμφωνα με την έρευνα

1. Πίτσα

2. Σοκολάτα

3. Πατατάκια

4. Μπισκότα

5. Παγωτό

6. Τηγανητές πατάτες

7. Cheeseburger

8. Αναψυκτικά

9. Κέικ

10 Τυρί

11. Μπέικον

12. Τηγανητό κοτόπουλο

13. Ψωμάκια βουτύρου

14 Ποπκόρν

15.Δημητριακά πρωινού

16. Ζελεδάκια σνακ

17. Μπριζόλα

18 Μάφιν

19. Ξηροί καρποί

20 Αβγά

 

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!