GOOD LIFE

Τι είναι τα cheat meals και οι 3 λόγοι για να τα αποφύγετε

Τα τελευταία χρόνια, ένα από τα... διατροφικά trends είναι αυτό των cheat meals, που συχνά ακούμε πως το έχουν υιοθετήσει ως πρακτική διάφοροι celebrities στη διατροφή τους.

Στην ουσία πρόκειται για... ελέυθερα γεύματα, που απολαμβάνει κάποιος που κάνει δίαιτα μόνο μία ημέρα της εβδομάδας, κάνοντας έτσι ένα... διάλειμμα από τις στερήσεις που κατά τα άλλα εφαρμόζει στη διατροφή του.


Για παράδειγμα το πασίγνωστο top model Naomi Campbell δημοσίως έχει πει πως τις καθημερινές σχεδόν... λιμοκτονεί με τα γεύματά της να είναι ελάχιστα και πολύ φτωχά σε θερμίδες, αλλά κάθε Κυριακή επιτρέπει στον εαυτό της να τρώει ένα γλυκό.

Το ίδιο όμως κάνουν και σταρ όπως ο Dwayne Johnosn, που για να διατηρεί το μυώδες κορμί του, προσέχει πολύ τη διατροφή του κάνοντας τουλάχιστον έξι γεύματα την ημέρα (κυρίως με πρωτέινες) τις καθημερινές ακολουθώντας ένα αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα αλλά τις Κυριακές... καταβροχθίζει τα πάντα!


Τι λένε όμως οι διατροφολόγοι για αυτή την πρακτική;


Σε άρθρο του mednutrition.gr διαβάσαμε για ποιους λόγους τα cheat meals δεν είναι και η καλύτερη λύση αν στόχος σας είναι το αδυνάτισμα και η διατήρησε ενός φυσιολογικού βάρους.

Πάμε όμως να δούμε μαζί ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι για να αποφεύγετε τα ελεύθερα γεύματα.

1. Τα «ελεύθερα γεύματα» δημιουργούν το αίσθημα της στέρησης

Αρχικά, η έννοια «ελεύθερο γεύμα μια φορά την εβδομάδα» σημαίνει πως  τα υπόλοιπα γεύματα της διατροφής σας  δεν είναι ελεύθερα. Έτσι, αυτομάτως το πρόγραμμα διατροφής σας χαρακτηρίζεται ως στερητικό.

Ωστόσο, η διατροφή δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδέεται με τη στέρηση. Ένα στερητικό πρόγραμμα διατροφής ίσως επιφέρει κάποια βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα όμως σίγουρα δεν μπορεί να έχει μεγάλη συμμόρφωση και να αποτελέσει τρόπο ζωής.

Διατροφή σημαίνει ελευθερία, ωστόσο, η ελευθερία έχει δομή και όρια

Γιατί λοιπόν να περιμένετε ως την Κυριακή για να καταναλώσετε το αγαπημένο σας φαγητό; Απολαύσετε το σήμερα κιόλας, προσέχοντας το μέγεθος της μερίδας και χρησιμοποιώντας έξυπνα tips ώστε να το κάνετε πιο υγιεινό.

2. Τα ελεύθερα γεύματα μπορούν να οδηγήσουν σε υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού

Επιπλέον, το ελεύθερο γεύμα μπορεί τελικά να καταλήξει σε ελεύθερη μέρα βγάζοντάς σας εντελώς εκτός του προγράμματός σας και σαμποτάροντας την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους.

H έννοια της στέρησης που δημιουργεί ένα cheat meal μπορεί να σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, αυτοί που νιώθουν περιορισμένοι οι στερημένοι στο πρόγραμμα διατροφής τους καταναλώνουν αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, εμφανίζουν περισσότερες λιγούρες και μεγαλύτερη επιθυμία για φαγητό σε σχέση με όσους νιώθουν ελεύθεροι στη διατροφή τους.

Έτσι, όταν έρθει η μέρα του «ελεύθερου γεύματος» είναι πιθανόν να καταναλώσετε περισσότερο φαγητό, περισσότερες θερμίδες και να ενδώσετε σε πολλά από τα τρόφιμα που στερηθήκατε μέσα στην εβδομάδα.

3. Τα ελεύθερα γεύματα κατηγοριοποιούν τα τρόφιμα σε καλά και κακά!

Η κατηγοριοποίηση των τροφίμων πιθανόν να δημιουργεί τύψεις όταν καταναλώσετε κάποιο «απαγορευμένο» τρόφιμο. Ωστόσο να θυμάστε:

Oι τύψεις και οι ενοχές δεν έχουν θέση στο τραπέζι μας!

Επιπροσθέτως, δεν υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα, τρόφιμα που παχαίνουν ή τρόφιμα που αδυνατίζουν. Αντίθετα, υπάρχει σωστό μέγεθος της μερίδας και σωστή συχνότητα κατανάλωσης των τροφίμων.

Μα τα ελεύθερα γεύματα αυξάνουν τον μεταβολισμό μου!

Δυστυχώς αυτός είναι ένας ακόμη διατροφικός μύθος!

Τα αποτελέσματα μελετών καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η υπερκατανάλωση λιπαρών γευμάτων δεν επιφέρει καμία αύξηση στο μεταβολισμό

Επιπλέον, ακόμη και μία προσωρινή αύξηση του μεταβολισμού δε θα μπορούσε να εξισορροπήσεις τις πολλές παραπάνω θερμίδες που προσδίδει ένα ελεύθερο γεύμα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!