GOOD LIFE

Έρευνα έδειξε πως η νοσταλγία συνδέεται με τη μοναξιά

Ειδικά αυτή τη περίοδο που πλησιάζει ο χειμώνας, πολλοί... νοσταλγούν τις... παλιές καλές μέρες (για παράδειγμα τις καλοκαιρινές διακοπές) ενώ αυτό το αίσθημα νοσταλγίας γίνεται έντονο σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, και σε άλλες περιόδους, όπως π.χ. στις Γιορτές ή την περίοδο της καραντίνας. Λίγοι όμως γνωρίζουν πως συνδέεται η νοσταλγία με τη μοναξιά και σε αντίθεση με αυτό που ίσως φαντάζονται τα δυο τους δεν ταυτίζονται αλλά... εξισορροπούν το ένα το άλλο!

Αυτό ήταν και το συμπέρασμα μιας σχετικής έρευνας που έγινε πριν από χρόνια από πανεπιστήμιο της Κίνας, και έδειξε πως η νοσταλγία μετριάζει τη μοναξιά .
 

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science (Ψυχολογική Επιστήμη), έγινε από τους ερευνητές Xinyue Zhou και Ding-Guo του κινεζικού πανεπιστημίου Sun Yat-Sen, καθώς και τον ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνο Σεντικίδη και τον Tim Wildschut του βρετανικού πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. 

 

Όπως διαβάζουμε σε ιατρικά sites, ήταν η πρώτη ουσιαστικά έρευνα, η οποία μελέτησε εξονυχιστικά τη σχέση νοσταλγίας και μοναξιάς με τη βοήθεια πειραμάτων σε εθελοντές, που περιλάμβαναν εργάτες εργοστασίων, φοιτητές και παιδιά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα άτομα που ένιωθαν πιο μοναχικά, ανέφεραν ότι έπαιρναν τη μικρότερη κοινωνική υποστήριξη από τον περίγυρό τους και ταυτόχρονα ήταν οι πιο νοσταλγικοί. Όταν οι ερευνητές υποκινούσαν τη νοσταλγία σε ορισμένους εθελοντές, εκείνοι ένιωθαν πλέον ότι απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη από τους γύρω τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νοσταλγία ενδυναμώνει την αντίληψη του ατόμου για το βαθμό κοινωνικής υποστήριξης που έχει και, με αυτό τον τρόπο, αντισταθμίζει τα αισθήματα μοναξιάς. Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα πιο ανθεκτικά άτομα, με τη μεγαλύτερη ικανότητα να ορθοποδούν γρήγορα μετά από τραυματικά συμβάντα και αναποδιές της ζωής, είναι αυτά που χρησιμοποιούν τη νοσταλγία για να ξεπεράσουν τα αισθήματα μοναξιάς τους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτά τα ευρήματα έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην κλινική ψυχολογία και δείχνουν ότι η «τεχνητή» νοσταλγία μπορεί να αξιοποιηθεί σε θεραπευτικό πλαίσιο, ώστε τα μοναχικά άτομα να αντιμετωπίζουν καλύτερα τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν. Με άλλα λόγια, όπως αναφέρουν, «τα άτομα θα μπορούσαν να εκπαιδευθούν να επωφελούνται από την αναζωογονητική λειτουργία της νοσταλγίας, όταν είτε απουσιάζει η πραγματική κοινωνική στήριξη, είτε το άτομο νομίζει ότι απουσιάζει».

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!