GOOD LIFE

Μύθοι και αλήθειες για τις τσίχλες: Τι δείχνουν οι έρευνες

Οι τσίχλες πρωτοεμφανίστηκαν το 190 αιώνα και έκτοτε έχουν καταφέρει να διχάσουν συχνά την επιστήμη, καθώς μελέτες κατά καιρούς έχουν διαπιστώσει οφέλη αλλά και πολλά προβλήματα που συνδέονται με τη τσίχλα.

Κάνουν ή δεν κάνουν κακό στα δόντια;

Αρχικά και για δεκαετίες οι οδοντίατροι έλεγαν πως οι τσίχλες αποτελούν... μάστιγα για τα δόντια, αφού έχουν πολλή ζάχαρη και τις θεωρούσαν υπεύθυνες για την εμφάνιση τερηδόνας.

Αυτή η πεποίθηση όμως άρχισε να αλλάζει από το 2006 όταν μια μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι οι τσίχλες με τεχνητές γλυκαντικές ύλες μειώνουν τον σχηματισμό βιομεμβρανών στα δόντια οι οποίες προκαλούν τερηδόνα και περιοδοντική νόσο. Το 2015, Ολλανδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν μελετώντας τις τσίχλες που μάσαγαν πέντε άτομα για χρονικά διαστήματα από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι 10 λεπτά βρήκαν ότι απομακρύνουν τα βακτήρια του στόματος και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα από την έναρξη της μάσησης. Οι τσίχλες που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά παγιδεύουν τα μικρόβια και τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι υπήρχαν περίπου 100 εκατομμύρια βακτήρια σε κάθε μασημένη τσίχλα. Αντίθετα, αυτές που περιέχουν ζάχαρη τροφοδοτούν την ανάπτυξη των μικροβίων.

Άλλα οφέλη που έδειξαν έρευνες για τις τσίχλες

Το μάσημα της τσίχλας έχει και κάποιες άλλες θετικές πλευρές. Μια μελέτη από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ραδιολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας έδειξε πως μας κάνει 10 φορές πιο γρήγορους στις αντιδράσεις μας και αιτία γι’ αυτό πιθανόν να είναι η βελτιωμένη αιμάτωση του εγκεφάλου. Σε παρόμοιο συμπέρασμα κατέληξαν και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ που βρήκαν ότι το μάσημα της τσίχλας βελτιώνει τις επιδόσεις σε μονότονα τεστ τα οποία απαιτούν μεγάλη προσπάθεια για να μείνει κανείς συγκεντρωμένος. Κατά μια άποψη, αυτό συμβαίνει επειδή το μάσημα της τσίχλας δρα αγχολυτικά.

Βοηθούν στο αδυνάτισμα;

Αν και δεν συμφωνούν όλες οι μελέτες επί του θέματος, ορισμένες δείχνουν ότι οι τσίχλες μπορούν να προσφέρουν τα ακόλουθα οφέλη στην απώλεια βάρους:

Οι τσίχλες μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι και να μειώσουν τις λιγούρες

Η δράση του μασήματος μπορεί να μειώσει την πείνα, να σας κάνει να αισθάνεστε πληρέστεροι και να σας βοηθήσουν να φάτε λιγότερα σνακ μέσα στην ημέρα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, η τσίχλα μείωσε την πείνα και την όρεξη μετά από 10 ώρες νηστείας εξίσου αποτελεσματικά με την κατανάλωση ενός ποτού πλούσιου σε θερμίδες.

Σε μια άλλη μελέτη, συμμετέχοντες κλήθηκαν να μασήσουν τσίχλα χωρίς ζάχαρη για 30 λεπτά μετά το γεύμα. Ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο χορτασμένοι σε σχέση με όσους δεν μάσησαν τσίχλα.

Επιπλέον, μια πρόσφατη ανασκόπηση 15 μελετών, 5 εκ των οποίων εξέτασαν ειδικά το μάσημα τσίχλας, υποδηλώνει ότι η διαδικασία μάσησης μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση συγκεκριμένων ορμονών του εντέρου, κάτι που με τη σειρά τοτ, μειώνει την πείνα και την πρόσληψη τροφής.

  • Οι θερμίδες

Το πόσες θερμίδες καίει το μάσημα της τσίχλας έγινε γνωστό το 1999 από έναν ειδικό στις μετρήσεις γύρω από θέματα μεταβολισμού, το Μαρκ Λεβάιν και τους συναδέλφους του, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το εργαστήριο της περίφημης Μάγιο Κλίνικ στη Μινεσότα. Η μελέτη έγινε σε επτά άτομα κανονικού βάρους. Μια ώρα μασήματος τσίχλας θα σε κάνουν να κάψεις 7-17 θερμίδες, κάτι που εξαρτάται από το γενικότερο μεταβολικό ρυθμό σου αλλά και από το ρυθμό μασήματος της τσίχλας. Όπως βρήκε ο Λεβάιν, ο μεταβολισμός ηρεμίας μπορεί να διαφέρει αρκετά από άτομο σε άτομο. Κάποιος που είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του μπορεί να καίει 47 θερμίδες την ώρα και κάποιος άλλος 69 θερμίδες, ακόμα κι αν έχουν το ίδιο βάρος. Το μάσημα της τσίχλας προσθέτει κατά μέσο όρο 12 θερμίδες στο μεταβολισμό ηρεμίας.

  • Κόβει την όρεξη 

Θεωρητικά, αν μασάς τσίχλα μπορείς να χάσεις βάρος, ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετές εμπειρικές μελέτες γύρω απ’ αυτό το θέμα, κι αυτές που υπάρχουν έχουν διαρκέσει μόλις λίγες μέρες. Σε μια από αυτές, όταν οι εθελοντές κλήθηκαν να απαντήσουν τι επιπτώσεις έχει τη τσίχλα στην όρεξή τους, απάντησαν ότι έχουν μικρότερη επιυμία για φαγητό. Σε μια άλλη, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ προσέφεραν σε 60 νεαρούς ενήλικες ζαχαρωτά, κούκις και τσιπς σε τέσσερις διαφορετικές βραδιές. Τις δύο μέρες από τις τέσσερις οι εθελοντές μάσαγαν τσίχλα και κατανάλωσαν 36 θερμίδες λιγότερες.

Ιδιαίτερο πάντως ενδιαφέρον έχει το αποτέλεσμα μια μελέτης που αφορούσε 40 γυναίκες και βρήκε ότι αυτές που μάσαγαν τσίχλα με άρωμα μέντας, δεν ήθελαν μετά να φάνε φρούτα γιατί η μέντα προκαλούσε μια δυσάρεστη γεύση. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουν μια τάση προς το junk food.

 

Συμπέρασμα: Αν και έχει διαπιστωθεί μια σύνδεση της τσίχλας με τον έλεγχο του σωματικού βάρους δεν έχουν παρατηρηθεί παρόμοια αποτελέσματα σε όλες τις μελέτες. Επομένως, οι τσίχλες μπορεί να μην είναι για όλους το ίδιο αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση της πείνας ή της πρόσληψης τροφής.

Τι παρενέργειες μπορεί να έχει το μάσημα της τσίχλας

Μπορεί η τσίχλα να σε βοηθάει να ξοδεύεις θερμίδες αλλά πρέπει να ξέρεις ότι μπορεί το παρατεταμένο μάσημα να έχει κάποιες παρενέργειες. Είναι σπάνιες αλλά είναι καλό να τις γνωρίζεις.

Αν κάνεις κατάχρηση του μασήματος, ίσως κάποια στιγμή να αρχίσει να πονάει το σαγόνι σου. Αν συμβεί αυτό έχουν επηρεαστεί οι μυς και οι αρθρώσεις της κάτω γνάθου. Μπορεί να προκληθεί ακόμα και πονοκέφαλος λένε οι οδοντίατροι ή πόνοι στ’ αυτιά.

Κάποιοι λένε ότι το πολύ μάσημα μπορεί με τα χρόνια να αλλάζει το σχήμα του προσώπου και να το κάνει πιο στρογγυλό. Όταν μασάμε χρησιμοποιούμε τους μασητήριους μυς που βρίσκονται σε κάθε πλευρά της γνάθου. Αν κάποιος μασάει τσίχλα από το πρωί ως το βράδυ, μπορεί να κάνει αυτούς τους μυς να “φουσκώσουν”.

Το μάσημα της τσίχλας είναι μία λειτουργία που διεγείρει την παραγωγή γαστρικών οξέων, καθώς το στομάχι προετοιμάζεται να δεχτεί την τροφή. Τροφή όμως δεν πέφτει στο στομάχι και τα γαστρικά οξέα παραμένουν αδρανή μέσα του κάτι που μπορεί να προκαλέσουν γαστρίτιδα.

Η τσίχλα με ζάχαρη κάνει βέβαια κακό στα δόντια. Όμως και τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η σορβιτόλη και η μαννιτόλη εισέρχονται από την τσίχλα στο στομάχι και μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Αν έχεις κάποιο ερεθισμό στο στομάχι, μη μασάς τσίχλα γιατί οι γλυκαντικές ουσίες μπορεί να το ερεθίσουν και να κάνεις εμετό.

Πρέπει ακόμα να ξέρεις ότι η τσίχλα μπορεί να περιέχει λανολίνη, ένα συστατικό που βρίσκεται σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, κάτι που διατηρεί το μάσημα τσίχλας μαλακό. Ευτυχώς υπάρχει σε ελάχιστες ποσότητες.

Τέλος, το μάσημα της τσίχλας έχει μια σημαντική παρενέργεια αν έχει μαύρα σφραγίσματα στα δόντια. Αυτά τα αμαλγάματα αποτελούνται από υδράργυρο, άργυρο και κασσίτερο αλλά το μάσημα της τσίχλας κάνει τον υδράργυρο να εξατμίζεται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το φυσιολογικό με αποτέλεσμα να εισέρχεται στον οργανισμό. Ο υδράργυρος είναι απολύτως τοξικός για το σώμα και μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα και χρόνιες ασθένειες.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!