GOOD LIFE

Tips για να αποφύγετε πόνους στο σώμα λόγω τηλεργασίας

Η πανδημία του κορωνοϊού έβαλε την τηλεργασία στη ζωή μας για τα καλά, καθώς πολλοί είναι αυτοί που λόγω lockdowns καλούνται να κάνουν τη δουλειά γραφείου από τα σπίτια τους.

Και η δουλειά γραφείου, ανέκαθεν σχετίζονταν με τα προβλήματα που προκαλεί γενικώς η καθιστική ζωή στην υγεία, αλλά και με την εμφάνιση πόνων στο σώμα λόγω κακής στάσης του κορμιού.

Στο lifeis.gr διαβάσαμε πως η δουλειά γραφείου αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους πρόκλησης μυοσκελετικού πόνου, εξαιτίας της πολύωρης καθιστικής στάσης ή ορθοστασίας. Λόγω της δεδομένης κατάστασης, μια νέα πραγματικότητα, που ονομάζεται δουλειά από το σπίτι, έρχεται να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας με τα υπέρ και τα κατά. Τα κύρια θετικά που μας έρχονται στο μυαλό είναι αυτή η έξτρα σωτήρια ώρα ύπνου, πιο εύκολη πρόσβαση σε σνακ – το λες και παγίδα – ένας χώρος οικείος, καθώς και το dress code που δεν υφίσταται. Υπάρχει όμως και ένας συνδυασμός παγίδα που μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις ή και πόνο στο σώμα: δυνατότητα για συχνότερα ενδιάμεσα διαλείμματα μεν, αλλά λιγότερη κίνηση δε.

Η πλειονότητα των ανθρώπων τείνουν να κάθονται ή να στέκονται σε μια συγκεκριμένη θέση για πολλές ώρες και το σώμα μαθαίνει να προσαρμόζεται στην καινούρια κακή στάση του σώματος, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα, όπως πόνος στον αυχένα και στην πλάτη ή χαμηλά στη μέση, αλλά και συνοδά συμπτώματα, όπως είναι ο πονοκέφαλος, ακόμα και μούδιασμα ή αδυναμία σε άνω και κάτω άκρα. Αν τα συμπτώματα αυτά σας φαίνονται οικεία, ας δούμε κάποιες προτάσεις που σε μικρό χρονικό διάστημα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν.

Αερόβια άσκηση- Βελτίωση καρδιοαναπνευστικού

Διαλείμματα των 30 λεπτών με αερόβια άσκηση ενδυνάμωσης και διατάσεις μπορούν να αυξήσουν την φυσική μας κατάσταση και την υγεία της καρδιάς μας. Σίγουρα αυτές οι ασκήσεις στα μισάωρα διαλείμματα δεν θα μας στείλουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, ούτε θα μας φτιάξουν six-packs , σίγουρα όμως θα βελτιώσουν τη σωματική μας ακεραιότητα και θα κάψουν αρκετές θερμίδες.

Όσοι έχετε τη δυνατότητα να δουλεύετε από το σπίτι και δεν «πνίγεστε» στη δουλειά, ξεκινήστε ποιοτικό τρέξιμο στον κυλιόμενο διάδρομο, ελλειπτικό ή ποδήλατο σε στατικό ή κυκλοεργόμετρο.

Για όσους είστε στον χώρο εργασίας χωρίς τα παραπάνω ας δούμε κάποιες άλλες επιλογές:

Ανάβαση – κατάβαση στις σκάλες. Αντί για τις καθιερωμένες μαζώξεις με το συναδελφικό παρεάκι (που πλέον δεν επιτρέπεται), μπορούμε να ασκηθούμε παρέα με ένα συνάδελφο τηρώντας τις αποστάσεις, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας τις σκάλες.

Ένα ως τρία δεκάλεπτα επιτόπιο τρέξιμο. Μπορεί να μην είναι τόσο ωραίο σαν το ελεύθερο τρέξιμο αλλά και αυτό εδώ προσφέρει κινητοποίηση και φυσικά μικρό αερόβιο όφελος αλλά και κάψιμο θερμίδων.

Ενδυνάμωση

Το να ενισχύσουμε το μυϊκό μας σύστημα έχει σημαντικά οφέλη τόσο για την βελτίωση της κίνησης και της ισορροπίας μας όσο και για την προστασία από τραυματισμούς.

Απλές επαναλήψεις από ημικαθίσματα κρατώντας το γραφείο ή στατικά ημικαθίσματα στηριζόμενοι στον τοίχο, ασκήσεις με λάστιχα, ακόμα ασκήσεις που χρησιμοποιούμε το βάρος του ίδιου του σώματος μας, όπως σανίδα και γέφυρα, είναι ιδανικές για την εκγύμναση ολόκληρου του σώματος σε μικρό χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση που θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παραπάνω , μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις κοιλιακών και ραχιαίων με κίνηση αλλά και στατικά.

Διατάσεις αυχένα, ώμων, θώρακα και μέσης – Ανακούφιση και βελτίωση κίνησης

Ίσως οι πιο σημαντικές στατικές ασκήσεις που δεν πρέπει να παραλείψουμε στο διάλειμμά μας, ώστε να «ξεπιαστεί» το σώμα μας και να μειώσουμε τις πιθανές ενοχλήσεις. Η κάθε διάταση πρέπει να επαναληφθεί 3 φορές και η κάθε επανάληψη θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα, ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη ανακούφιση. Παρακάτω παραθέτουμε λεπτομέρειες για κάποιες από τις χρησιμότερες διατάσεις:

Στροφή αυχένα

Με προσοχή να μην ανυψώνονται οι ώμοι, στρέφουμε το κεφάλι με το πηγούνι ελαφρώς ανυψωμένο, ώστε να πλησιάζει τον αντίστοιχο ώμο.

Πλάγια κάμψη αυχένα

Κοιτώντας μπροστά, με τους ώμους να μην ανασηκώνονται και το πηγούνι να μη στρέφεται προς τα κάτω, προσπαθούμε να ακουμπήσουμε το αυτί στον αντίστοιχο ώμο. Για έξτρα τάση, το αντίστοιχο χέρι υποβοηθά την κίνηση.

Διάταση ώμου (πρόσθιο τμήμα)

Πλέκοντας τα δυο χέρια πίσω από τη μέση, αρχίζουμε να τα τραβάμε προς τα πάνω. Προσέχουμε καθ’όλη τη διάρκεια της διάτασης, η πλάτη μας να είναι τεντωμένη.

Διάταση θώρακα

Στεκόμαστε δίπλα σε ένα τοίχο και λυγίζουμε τον πήχη ενάντια στον τοίχο. Κάνουμε ένα βήμα μπροστά, ώστε το σώμα να περιστραφεί και να απομακρυνθεί από τον τοίχο.

Στροφή κορμού

Σταυρώνουμε τα χέρια μας μπροστά από το στέρνο και χωρίς κίνηση από την πύελο και κάτω, στρέφουμε τον κορμό και τους ώμους μέχρι εκεί που νιώθουμε να μη συνεχίζεται η κίνηση.

Εργονομία στον εργασιακό χώρο

Η εργονομία, όταν αναφερόμαστε σε δουλειά γραφείου, είναι το Α και το Ω. Μια απλή ρύθμιση της καρέκλας, ώστε τα γόνατά μας να σχηματίζουν ορθή γωνία με το έδαφος (αν βρισκόμαστε στο γραφείο), και μια επένδυση σε ένα καλό μαξιλάρι με αφρό μνήμης που «διορθώνει» ή μαθαίνει το σώμα να έχει σωστή στάση και να προσαρμόζεται στο κάθισμα και στο σώμα μας, θα μειώσουν σημαντικά οποιαδήποτε ενόχληση.

Δείτε και μια σειρά από ασκήσεις stretching που μπορείτε να κάνετε σε ένα σύντομο διάλειμμα από την εργασία στο σπίτι

 

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!