GOOD LIFE

Μάθε γιατί ο χαλβάς από ταχίνι κάνει μόνο καλό αν καταναλώνεται με μέτρο

Η Καθαρή Δευτέρα και η Σαρακοστή πλησιάζουν και ο χαλβάς από ταχίνι θα αποκτήσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή πολλών ως ένα από τα δημοφιλέστερα σαρακοστιανά και νηστίσιμα γλυκά. Πολλοί όμως δεν ξέρουν πως αν εξαιρέσει κανείς τις θερμίδες, που θέλουν προσοχή, ο χαλβάς έχει πολλαπλά οφέλη να προσφέρει και είναι καλό να καταναλώνεται (πάντα με μέτρο) όλο το χρόνο.

Τα 100 γραμμάρια παραδοσιακού χαλβά από ταχίνι σε... φορτώνουν με πάνω από 450 θερμίδες, ενώ μόνο τα 50 γραμμάρια (δηλαδή περίπου 1 κουταλιά της σούπας) περιέχει από 45 μέχρι και 85 θερμίδες, ανάλογα με το αν περιέχει ξηρούς καρπούς κ.λπ.


Άρα είναι ολοφάνερο πως χρειάζεται να καταναλώνεται πάντα με μέτρο για την αποφυγή αύξησης του σωματικού βάρους. Αν όμως κάποιος πετύχει το να τρώει μόνο μικρές ποσότητες χαλβά από ταχίνι, έχει πολλαπλά οφέλη υγείας να αποκομίσει.

Επιστημονικές έρευνες που έγιναν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο απέδειξαν ότι η κατανάλωση του με μέτρο, δρα ευεργετικά για την υγεία.

Όπως επισημαίνει, σε σχετικό άρθρο του onmed.gr ο Γιάννης Χρύσου Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γεν. Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής ανεξάρτητα από τη γεύση, ο χαλβάς αποτελείται κατά 50-60% από ταχίνι, δηλαδή από πολτοποιημένο σησάμι.

Επιπλέον, περιέχει κάποια ουσία που θα του προσδώσει την γλυκιά γεύση, όπως το σιρόπι γλυκόζης ή φρουκτόζης ή το μέλι. Εάν είναι με κακάο ή ξηρούς καρπούς, αντίστοιχα περιέχει και μικρή ποσότητα κακάο ή ξηρών καρπών.

Παρατηρώντας τα συστατικά, καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα γλυκό με πλειάδα βιταμινών και μετάλλων που προέρχονται από τις πρώτες ύλες του.

Σύμφωνα με τον Κλινικό Διαιτολόγο έμφαση πρέπει να δοθεί στο ταχίνι. Το σουσάμι ερευνάται έντονα την τελευταία δεκαετία, με πολύ ισχυρά αποτελέσματα. Ανέκαθεν ήταν γνωστό ότι το ταχίνι αποτελεί πηγή πρωτεϊνών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και φυτικών ινών.

Τα τελευταία χρόνια, με έρευνες από όλον τον κόσμο όσο και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ταυτοποιούνται καινούργια συστατικά και εντοπίζονται νέες ιδιότητες.

Όπως αναφέρει ο ειδικός ορισμένα από τα συστατικά με έντονο ενδιαφέρον είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο, το σελήνιο, ο χαλκός, οι φυτοστερόλες και ορισμένα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Πέρα από πηγή αυτών των συστατικών, ορισμένες κλινικές μελέτες χρησιμοποιούν το σουσάμι και το έλαιο του, ελέγχοντας την επίδραση του στην αντιμετώπιση ορισμένων παθολογικών καταστάσεων.

Αποδεδειγμένα, λοιπόν, έχουν αποδοθεί ιδιότητες στο ταχίνι όπως η αντιμικροβιακή, η ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος, η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, η βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και η προστασία της επιδερμίδας.

Η προσθήκη της γλυκόζης, της φρουκτόζης ή του μελιού έχει ως αποτέλεσμα τη γλυκιά γεύση και την ικανοποίηση όσων επιλέξουν το χαλβά από ταχίνι για το γλυκό τους.

Έτσι, πέρα από τα θρεπτικά συστατικά, ο χαλβάς από ταχίνι συμμετέχει και στην συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη. Επειδή, όμως, η υπέρμετρη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει και στην αύξηση του βάρους , είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο.

Καταλήγοντας ο ειδικός αναφέρει ότι ο μέσος ενήλικας με μέτρια φυσική δραστηριότητα πρέπει να λαμβάνει περίπου 2.500 θερμίδες για να συντηρεί το βάρος του. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να αφιερώνει 150-250 θερμίδες για την απόλαυσή του.

Έτσι μπορεί να καταναλώνει 30-50 γρ χαλβά από ταχίνι ημερησίως για να ικανοποιεί την αίσθηση του γλυκού, το οποίο παράλληλα θα είναι και υγιεινό, αφού θα έχει συμβάλλει στην πρόσληψη απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων και δεν θα τον οδηγεί στην αύξηση του βάρους.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!