GOOD LIFE

O Ευθυμιάδης μας προτρέπει να μαζέψουμε χαμομήλια και βρήκαμε 18 καλούς λόγους

Ο γνωστός ηθοποιός Θανάσης Ευθυμιάδης, συνεχίζει να προβάλλει μέσω Instagram τον φυσιολατρικό τρόπο ζωής που έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια και πολλές από τις αναρτήσεις του πραγματικά περιέχουν χρήσιμες συμβουλές και παροτρύνσεις.

Όπως αυτή που έκανε τώρα, για να μας θυμίσει πως άρχισε η εποχή που τα χαμομήλια ανθίζουν σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και είναι ευκαιρία να τα μαζέψουμε.


Ο ίδιος ξάπλωσε σε ένα λιβάδι με χαμομήλια και έγραψε: «Μάλλον κάπως έτσι μυρίζει ο Παράδεισος. Πλανήτης Χαμομήλι. Σε Ηρεμεί. Σε γαληνεύει. Σε γεμίζει δύναμη. Ένα βοτάνι που χρησιμοποιείται στα δικά μας μέρη από τα Αρχαία χρόνια! Πολλές οι χρήσεις του. Η απαλότητα του ταιριάζει παντού. Πιες ένα φλιτζάνι Χαμομήλι. Αυτό το ταπεινό φυτάκι είναι ένας δυνατός θεραπευτής! Αρχίζει η εποχή για μάζεμα (σε κάποια μέρη). Ευχαριστούμε Χαμομήλι».

Και έχει απόλυτο δίκιο να μας τον θυμίζει γιατί το χαμομήλι που υπάρχει σε τεράστια αφθονία σε Ελλάδα και Κύπρο έχει πολλά οφέλη να προσφέρει.


Δείτε τα πιο σημαντικά οφέλη του χαμομηλιού και αρχίστε να μαζεύετε τους ανθούς τους, αρκεί να θυμάστε να αποφεύγετε να μαζεύετε χαμομήλια σε περιοχές με μεγάλη ρύπανση (π.χ. δίπλα σε μεγάλους πολυσύχναστους δρόμους) και σε περιοχές που έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακα.
 

1. Το χαμομήλι ηρεμεί τα νεύρα και ανακουφίζει από έντονα συναισθηματικά προβλήματα.

2. Το χαμομήλι χρησιμοποιείται κατά της αϋπνίας (ενισχύοντας τον ύπνο), της ανησυχίας και της νευρικής έντασης. Αρκεί να πιείτε λίγο χαμομήλι 30 με 45 λεπτά πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Θα καταφέρει να διώξει τα άγχη σας, να σας χαλαρώσει με το απαλό του άρωμα και τελικά να σας οδηγήσει σε ένα βαθύ και ποιοτικό ύπνο, δρώντας χαλαρωτικά στο νευρικό σύστημα.

3. Είναι ηρεμιστικό σε καταστάσεις στρες, ημικρανίες, νευραλγίες και ζαλάδες. Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις φυσικές αγχολυτικές του ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη χαλάρωση των νεύρων, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί για την αγωγή της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής. Μπορείτε να ανακόψετε την αυξανόμενη πορεία ενός πονοκεφάλου ή μιας ημικρανίας, πίνοντας λίγο αφέψημα χαμομηλιού, το οποίο θα σας ανακουφίσει πριν ο πόνος γίνει χειρότερος.

4. Το χαμομήλι επουλώνει τις πληγές, τα εγκαύματα και καταπραΰνει τα εκζέματα.

5. Είναι αντιφλεγμονώδες (το οφείλει στα συστατικά χαμαζουλίνη και α-δισαβολόλη). Είναι ωφέλιμο απέναντι σε διάφορες φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένων και των γαστρεντερικών μολύνσεων, φλεγμονών των ματιών ή του δέρματος, του εντέρου, των ελκών στο στόμα, της ουλίτιδας κ.ά. εφαρμόζοντας τοπικά αφέψημα χαμομηλιού, το οποίο έχουμε αφήσει να κρυώσει, προσφέρουμε λύση σε διάφορα δερματικά προβλήματα, από ακμή, μέχρι ερεθισμούς του δέρματος και μολύνσεις από μύκητες. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, η τοπική εφαρμογή χαμομηλιού σε έκζεμα μπορεί να έχει το 60% της αποτελεσματικότητας μιας κρέμας με 0,25% υδροκορτιζόνης. Ακόμη, οι κομπρέσες με αφέψημα χαμομηλιού μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές.

6. Τονώνει το ανοσοποιητικό. Άλλη μια ιδιότητα του χαμομηλιού. Έχει αποδειχτεί ότι το χαμομήλι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, απαλλάσσοντας μας από τα κρυώματα και τις ιώσεις που «κολλάμε» όταν το ανοσοποιητικό μας είναι πεσμένο. Ακόμη, όμως, κι αν αρρωστήσουμε με γρίπη ή συνάχι, η εισπνοή ατμού από το εκχύλισμα του χαμομηλιού μπορεί να καταπραΰνει το κρύωμά μας και να μειώσει την καταρροή.

7. Το χαμομήλι είναι αντισπασμωδικό (λόγω της παρουσίας φλαβονοειδών και δισαβολόλης).

8. Έχει αντισηπτική και αντι-ερεθιστική δράση.

9. Έχει αντιμολυσματικές ιδιότητες για το στομάχι και προστατευτική δράση ενάντια στα έλκη.

10. Το χαμομήλι διαθέτει αντιπυρετικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες.

11. Το χαμομήλι είναι εμμηναγωγικό και ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου. Σε περιπτώσεις γυναικολογικών προβλημάτων, όπως κράμπες περιόδου, το χαμομήλι μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο, ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις κολπίτιδας, οι πλύσεις με χαμομήλι ανακουφίζουν την κατάσταση.

12. Το χαμομήλι ανακουφίζει τα παιδιά από τους πόνους της οδοντοφϋίας.

13. Είναι χρήσιμο για τη νευρική δυσπεψία, τους κολικούς, τον τυμπανισμό και τα αέρια. Το αφέψημα χαμομηλιού μπορεί να μας ανακουφίσει από το φούσκωμα και τα ενοχλητικά αέρια, όπως επίσης και να ανακουφίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Σε συνδυασμό, μάλιστα με τσάι δυόσμου, ενδέχεται να φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμη, το χαμομήλι έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επεισόδια των κολικών, όπως και τη διάρκεια της διάρροιας, ενώ βοηθά σημαντικά στη χαλάρωση του στομάχου.

14. Τα υπεργλυκαιμικά συμπτώματα και ο διαβήτης μπορούν να ελεγχθούν με την κατανάλωση χαμομηλιού, σύμφωνα με έρευνες, καθώς το χαμομήλι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την αποθήκευση γλυκογόνου στο ήπαρ.

15. Είναι φυσικό παυσίπονο σε ρευματικούς πόνους και σε περιπτώσεις κυστίτιδας.

16. Το χαμομήλι αυξάνει την όρεξη, σε περιπτώσεις ανορεξίας.

17. Είναι ευεργετικό για υπερκινητικά και ανήσυχα παιδιά

18. Το χαμομήλι είναι χρήσιμο στην ουλίτιδα (και σε άφθες) και ως οφθαλμική πλύση (σε πόνους ματιών ή στο κριθαράκι). Βελτιώνει τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο στα μάτια: Αν αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους προβλήματα στα μάτια, χρησιμοποιήστε φακελάκια με χαμομήλι, τα οποία έχετε εμβαπτίσει σε ζεστό νερό και τοποθετήστε τα σε κλειστά βλέφαρα (ή κάντε το ίδιο βουτώντας λίγο βαμβάκι στο αφέψημα χαμομηλιού). Οι μαύροι κύκλοι θα μειωθούν, ενώ η τανίνη του χαμομηλιού μπορεί να περιορίσει το πρήξιμο.

 

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!