GOOD LIFE

Τα οφέλη της σκορδαλιάς είναι τόσα που αξίζει να τη τρώτε κάθε μέρα!

Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και όλος ο Ελληνισμός ετοιμάζεται να γιορτάσει την εθνική επέτειο που φέτος σηματοδοτεί και την συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και φυσικά στα περισσότερα ελληνικά τραπέζια, εκείνη την ημέρα θα σερβιριστεί μπακαλιάρος με σκορδαλιά.

Η σκορδαλιά περιέχει πατάτες, ελαιόλαδο και φυσικά σκόρδο, ενώ κάποιοι προσθέτουν και υλικά όπως ξηρούς καρπούς, λεμόνι ή ξύδι.

Το αποτέλεσμα είναι η σκορδαλιά να αποτελεί ένα διατροφικό θησαυρό, που κανονικά θα έπρεπε να καταναλώνεται πολύ πιο συχνά και όχι μόνο την 25η Μαρτίου!


Εκτός από τα οφέλη που προσφέρουν τόσο το ελαιόλαδο όσο και οι ξηροί καρποί (είναι οι πιο γνωστές και δημοφιλείς πηγές των λεγόμενων καλών λιπαρών) η σκορδαλιά έχει πάρα πολλά οφέλη να προσφέρει χάρη στο βασικό συστατικό της το σκόρδο που από την αρχαιότητα, μέχρι τη σύγχρονη επιστήμη θεωρείται πραγματικό "φάρμακο".

Αξίζει δε να σημειωθεί πως και ο μπακαλιάρος (αν και τηγανητός ή παστός μας φορτώνει με πολλές θερμίδες) θεωρείται επίσης καλή πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, αλλά φυσικά το σκόρδο είναι αυτό που πρωταγωνιστεί σε αυτό το πιάτο.

Εάν ήθελε κανείς να ονοματίσει μία ουσία του σκόρδου, που έχει μελετηθεί περισσότερο, αυτή είναι η αλιίνη. Η τελευταία μετατρέπεται σε αλισίνη, που για πολλούς θεωρείται ισχυρότερο αντιβιοτικό και από την πενικιλλίνη. Το αποξηραμένο σκόρδο φαίνεται πως περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες της δραστικής αλισίνης, σε σύγκριση με το φρέσκο φυτό. Την ίδια στιγμή, μπορεί κανείς να βρει στην αγορά συμπληρώματα διατροφής παλαιωμένου σκόρδου, τα οποία όμως δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν μεγάλες δόσεις της πολύτιμης δραστικής.

Οφέλη στην υγεία της καρδιάς

Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει για το σκόρδο αφορούν το σύστημα της καρδιάς και των αγγείων. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση εκχυλισμάτων σκόρδου φαίνεται να αποτελεί μία εναλλακτική μέθοδο διαχείρισης της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό το καταφέρνει η αλισίνη με περισσότερες από μία δράσεις στα αγγεία. Ενδεικτικά, βοηθά στη χαλάρωση και διαστολή αυτών, ενισχύοντας την καλή κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως το σκόρδο προλαμβάνει τη συσσώρευση χοληστερόλης στο καρδιαγγειακό σύστημα, έχει αντιπηκτικές ιδιότητες και όπως οι περισσότερες δραστικές ουσίες φυτικής προέλευσης προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.

Αναρίθμητες ακόμη δράσεις

Αρκεί κανείς να αναζητήσει τα οφέλη του σκόρδου στο Google, για να καταλήξει με περισσότερα από 78.000.000 αποτελέσματα! Καρκίνος του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, της στοματικής κοιλότητας ή του στομάχου; Όπως και εάν το ονομάσετε υπάρχουν χιλιάδες ανεπιβεβαίωτα ακόμη δεδομένα, τα οποία σχετίζουν την κατανάλωση του φυτού με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασματικών ασθενειών. Ο κατάλογος με τις θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου όμως δεν σταματούν εδώ. Ακολουθούν:

  • Η προστασία του συκωτιού από τις καταχρήσεις.
  • Η ανακούφιση αρθριτικών συμπτωμάτων.
  • Ο έλεγχος του ζαχάρου, μαζί με την αντί- διαβητική αγωγή.
  • Η αντιμετώπιση μικροβίων, όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
  • Η πρόληψη του Alzheimer και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!