GOOD LIFE

Μάθε γιατί βλέπουμε ερωτικά όνειρα και ποια στάση ύπνου τα... ευνοεί

Πολλές μελέτες έχουν ερευνήσει το κεφάλαιο "ερωτικά όνειρα" και τα ευρήματά τους είναι άκρως ενδιαφέροντα.

Τα ερωτικά όνειρα είναι υπερβολικά συχνά και σύμφωνα με μελέτη του 2010 που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ η συχνότητα εμφάνισής τους αγγίζει ποσοστό που ανέρχεται στο 78% όταν μιλάμε για τα άτομα που είχαν ένα ερωτικό όνειρο κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Άλλη μελέτη από το Ινστιτούτο Kinsey υποστηρίζει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βιώνουν σεξουαλικά όνειρα, ακόμα και ονειρώξεις, με το 37% των γυναικών που ερευνήθηκαν να αναφέρουν ότι είχαν βιώσει οργασμό κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Ακόμα μία μελέτη του 2012 στο περιοδικό Dreaming διαπίστωσε ότι ο ύπνος μπρούμυτα, δηλαδή με το βάρος του σώματος στο στομάχι, συνδέεται με τα ερωτικά όνειρα. Το ιδιαίτερο εδώ είναι ότι, ενώ μόνο το 5% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι κοιμούνται κυρίως μπρούμυτα, ήταν πολύ πιο πιθανό αυτοί οι άνθρωποι να αναφέρουν ότι είχαν όνειρα με ερωτικό ή γυμνό περιεχόμενο.

Οι συγγραφείς της μελέτης ισχυρίζονται ότι στη στάση αυτή είναι πιο εύκολο να ενεργοποιηθούν τα γεννητικά όργανα, καθώς με την πίεση στο κρεβάτι προκαλείται φυσική διέγερση και άρα υποσυνείδητες ερωτικές σκέψεις.

Γιατί βλέπουμε ερωτικά όνειρα;

Η στάση του ύπνου αποτελεί πιθανότατα έναν από τους παράγοντες του περιεχομένου των ονείρων μας, ωστόσο το αν κάποιος βιώνει ένα ερωτικό όνειρο ή όχι μάλλον οφείλεται σε πολλά άλλα στοιχεία. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να εντοπίσουμε ακριβώς τον λόγο που βλέπουμε τα όνειρα που βλέπουμε, αυτό στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι ειδικοί όμως είναι ότι τα όνειρα αυτά επηρεάζονται τόσο από εξωτερικούς (θερμοκρασία, στάση ύπνου, το ροχαλητό του συντρόφου) όσο και από εσωτερικούς παράγοντες (στρες, άγχος, σκέψεις, κ.λ.π.).

Σύμφωνα με τη σύμβουλο ύπνου, Eva Cohen, τα ερωτικά όνειρα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα επειδή δεν αντανακλούν την πραγματικότητα που βιώνει το άτομο. «Σε γενικές γραμμές δε σχετίζονται με την πραγματική σεξουαλική ορμή και τις ερωτικές σχέσεις της πραγματικής ζωής. Με απλά λόγια, ο καθένας μπορεί να έχει μια εξαιρετική σεξουαλική ζωή και παρόλα αυτά να ονειρεύεται ότι έχει δεσμό με το αφεντικό του ή ότι ξαναβρέθηκε ερωτικά με τον πρώην σύντροφό του. Αυτό δε σημαίνει ότι επιζητά κάποια από τις δύο καταστάσεις».

Ο Patrick McNamara, καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, τόνισε την σημασία και την αξία των όσων υποστήριζε ο Freud: τα ερωτικά όνειρα είναι εκδηλώσεις της σεξουαλικής ενέργειας και τρόποι εκπλήρωσης των σεξουαλικών επιθυμιών που διέπουν το ανθρώπινο υποσυνείδητο.

Και δεν περιορίστηκε σε αυτό, καθώς κατά κάποιο τρόπο επαναπροσδιόρισε την επιστημονική πεποίθηση για τη διπλή έννοια των ονείρων, βασισμένη στο σεξουαλικό θεμέλιο που κρύβεται πίσω από αυτά.

Μελέτες πάνω στον μαγνητικό συντονισμό κατά τη διάρκεια της REM φάσης του ύπνου απέδειξαν ότι οι άντρες εμφανίζουν στύση κατά τη διάρκεια των ερωτικών ονείρων και οι γυναίκες μία διεύρυνση της κλειτορίδας, καθώς ενεργοποιούνται οι ορμόνες που επηρεάζουν τον ενθουσιασμό. Οι διαδοχικές έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άντρες ονειρεύονται περισσότερο περιπετειώδεις και γενικά βίαιες καταστάσεις, ενώ οι γυναίκες υποκύπτουν περισσότερο στα όνειρα με συζητήσεις. Από καθαρά Freud-ική σκοπιά αυτό μπορεί να μεταφραστεί στα εξής: Οι άντρες επιστρέφουν ιστορικά σε εκείνους τους αιώνες, στους οποίους έπρεπε να πολεμήσουν μεταξύ τους για να πάρουν την αγάπη μιας γυναίκας, με τις γυναίκες να χρησιμοποιούν την λεκτική επιθετικότητα. 

Με την έρευνά του, ο McNamara δείχνει ότι η Freud-ική σκέψη δεν απέχει πολύ και από την σύγχρονη πραγματικότητα. Ένα ακόμη σημαντικό σημείο της, είναι το γεγονός πως αυτοί που ζουν μέσα σε μια ευτυχισμένη σχέση ή επιθυμούν διακαώς να βρουν ταίρι βλέπουν περισσότερα και πιο έντονα όνειρα σεξουαλικής φύσης. Είναι επομένως θέμα εξέλιξης, σύμφωνα πάντα με τα Δαρβινικά πρότυπα. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!