GOOD LIFE

Τι ρόλο παίζει η καύση στην υγεία των καπνιστών;

Sponsored Content

Το κάπνισμα παραμένει εδώ και πολλές δεκαετίες πεδίο έντονων συζητήσεων. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, μόνο που η συζήτηση έχει πια μετατεθεί από το ερώτημα «πόσο βλαβερό είναι το τσιγάρο», καθώς όλοι, ακόμα και οι ίδιες οι καπνοβιομηχανίες, παραδέχονται ότι ευθύνεται για την εμφάνιση πολλών σοβαρών ασθενειών.

Με το δεδομένο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι μέχρι το 2025 θα εξακολουθεί να υπάρχει στον πλανήτη ένας μεγάλος αριθμός καπνιστών που θα ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη συζήτηση για το κατά πόσο  τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα (προϊόντα θέρμανσης του καπνού και ηλεκτρονικά τσιγάρα) θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της λύσης αυτού του μεγάλου για την Δημόσια Υγεία, προβλήματος. Και εάν η απάντηση είναι θετική, ποιος είναι κατάλληλος για να το αξιολογήσει; Πώς θα εξασφαλίσουμε ότι οι καπνιστές που δεν επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα, θα λάβουν έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση για αυτά τα προϊόντα;  

Το πρόβλημα της καύσης του καπνού

Πληθαίνουν οι μελέτες τα τελευταία χρόνια που εξηγούν πώς το πρόβλημα της καύσης είναι εκείνο το οποίο ευθύνεται κυρίως για την υψηλή τοξικότητα του τσιγάρου. Επιστήμονες της Philip Morris International (ΡΜΙ Science), της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας στον κόσμο που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια το προϊόν θέρμανσης καπνού με την εμπορική ονομασία IQOS, εξήγησαν πριν από λίγες μέρες σε εκδήλωση με τίτλο «Πώς μπορούν τα προϊόντα χωρίς καύση να συμβάλλουν στη δημόσια υγεία;» πώς ακριβώς συμβαίνει αύτη η διαδικασία. 

Συγκεκριμένα η Dr. Andrea Costantini, Head of Regional Scientific Engagement Latin America and Canada της ΡΜΙ, ανέφερε πως στο συμβατικό τσιγάρο ο καπνός καίγεται σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 400 oC και φτάνουν τους 800 oC κατά τη διάρκεια της εισπνοής με αποτέλεσμα την παραγωγή αέριου καπνού, θερμότητας και στάχτης. Αντίθετα στο IQOS ο καπνός θερμαίνεται έως τους 350°C και παράλληλα ελέγχεται η θερμοκρασία ώστε να μην προσεγγίζει το επίπεδο της καύσης και να διασφαλίζεται σταθερή εμπειρία γεύσης . Η καύση του καπνού παράγει μια σειρά από τοξικές ουσίες που συνοπτικά αναφέρονται ως HPHCs (Harmful and Potentially Harmful Constituents). Στα προϊόντα καπνού χωρίς καύση, έχουμε δραστική μείωση αυτών των HPHCs γεγονός που επιβεβαιώνεται από  ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες από την Ιαπωνία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Αυστραλία, ΗΠΑ και Βρετανία.

Οι επιστήμονες κάνουν διάκριση μεταξύ των παραπάνω χημικών ουσιών και της νικοτίνης, καθώς, όπως έχει αποφανθεί και ο FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων), η νικοτίνη παρότι είναι εθιστική ουσία, δεν συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), ΚΑ (Καρδιαγγειακής Νόσου), καρκίνο του πνεύμονα και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα. Είναι γενικώς αποδεκτό ότι η κύρια αιτία για τις σοβαρές αυτές  παθήσεις είναι οι τοξικές ουσίες που βρίσκονται στον καιόμενο καπνό του τσιγάρου.

Προϊόντα μειωμένης βλάβης: είναι πιο ελκυστικά για μη καπνιστές και νεολαία;

Οι επιστήμονες της ΡΜΙ Science αναφέρθηκαν και στο μείζον θέμα της αποδοχής που μπορεί να έχουν τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα από μη καπνιστές αλλά κυρίως από τη νεολαία που επηρεάζεται πιο εύκολα αντιμετωπίζοντας αυτά τα προϊόντα ως τη «νέα μόδα».

Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν σε ανεξάρτητες μελέτες γενικού πληθυσμού το 2019 σε Ιταλία, Ιαπωνία και Γερμανία για να εξεταστεί πιθανή συσχέτιση της έναρξη καπνίσματος με τη χρήση του προϊόντος θέρμανσης καπνού και οι οποίες έδειξαν ότι η χρήση του δεν συσχετίζεται καθόλου ή σχετίζεται ελάχιστα με την έναρξη του καπνίσματος. Ειδικότερα, το 97,5% των χρηστών IQOS στην Ιαπωνία, το 98,2% στην Ιταλία και το 97,6% στη Γερμανία ήταν καπνιστές την εποχή που κυκλοφόρησε στην εγχώρια αγορά τους το προϊόν. Παρουσιάστηκε επίσης μελέτη που έγινε στην Ιαπωνία σε 64.152 μαθητές 12-18 ετών. (Kuwabara et Al., 2020). Σύμφωνα με τη μελέτη, η χρήση προϊόντων θέρμανσης του καπνού τις τελευταίες 30 ημέρες πριν την έρευνα ήταν πάρα πολύ χαμηλή (0,5% στους μαθητές γυμνασίου και 0,9% στους μαθητές λυκείου). Παρόμοια ευρήματα από αντίστοιχες έρευνες σε Γερμανία και Ελβετία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και όλα δείχνουν χαμηλό επίπεδο χρήσης προϊόντων θέρμανσης καπνού από την νεολαία. Πιο συγκεκριμένα, στην Γερμανία, η ανάλυση των Ορθ και Μέρκελ δείχνει ότι η συχνότητα χρήσης των θερμαινόμενων καπνικών προϊόντων ανάμεσα σε νέους ενήλικες είναι χαμηλή. Κατ’ ακρίβεια, η χρήση ανάμεσα σε άτομα ηλικίας 12-17 κατά τις τελευταίες 30 ημέρες ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Στην Ελβετία η ανάλυση με επικεφαλής τον Ντελγκράντε δείχνει ότι η συχνότητα χρήσης των θερμαινόμενων καπνικών προϊόντων από νεαρά άτομα ηλικίας 15 ετών είναι χαμηλή, γύρω στο 1.1% τις τελευταίες 30 ημέρες.

Τα προϊόντα χωρίς καύση μια επιπλέον επιλογή  για τη Δημόσια Υγεία

Οι επιστήμονες της PMI Science δήλωσαν εμφατικά στο πλαίσιο της εκδήλωσης ότι τα στοιχεία από όλες τις έρευνες τόσο της ίδιας της εταιρείας όσο και ανεξάρτητων φορέων σε διάφορες χώρες του κόσμου είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για τη συμβολή των προϊόντων χωρίς καύση στη Δημόσια Υγεία και την απομάκρυνση από το τσιγάρο και ανέφεραν ως αξιοσημείωτο παράδειγμα ότι το 72% των χρηστών του προϊόντος που θερμαίνει και δεν καίει τον καπνό, έχουν απομακρυνθεί τελείως από τα τσιγάρα.

Αξίζει να σημειωθεί πώς η PMI, ηγέτιδα στην παραγωγή και εμπορία τσιγάρων για πολλές δεκαετίες, έχει επενδύσει τα τελευταία δώδεκα χρόνια περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων χωρίς καύση, και έχει προβλέψει πώς, εάν και οι κυβερνήσεις  αντιληφθούν πώς τα ενναλακτικά προϊόντα χωρίς καύση θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως ένα συμπληρωματικός πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία (δίπλα στη διακοπή και την πρόληψη), τότε το τέλος τσιγάρου μπορεί να είναι μια πραγματικότητα σε 10-15 χρόνια από σήμερα. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!