Το πρώτο κύμα καύσωνα, μοιάζει να υποχωρεί σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά τις επόμενες μέρες αναμένεται ένα νέο κύμα υψηλών θερμοκρασιών και καθώς πολλοί αναζητούν ανάσες δροσιάς στις παραλίες, δυστυχώς πληθαίνουν και οι εμφανίσεις ηλιακών εγκαυμάτων από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και τη μειωμένη λήψη σωστών μέτρων προστασίας.
Φυσικά αυτό που προέχει είναι η πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με τη χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας και συχνές εφαρμογές και κυρίως με την αποφυγή πολύωρης έκθεσης στον ήλιο, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες.
Αν όμως τελικά... την πατήσετε και πάθετε έγκαυμα από τον ήλιο (ακόμα και η απλή ερυθρότητα στο δέρμα αποτελεί ηλιακό έγκαυμα) καλό είναι να γνωρίζετε ορισμένα πράγματα.
Ως ηλιακό έγκαυμα ορίζεται η κάκωση του δέρματος από την επίδραση της υψηλής ενέργειας της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ η σοβαρότητα του εγκαύματος εξαρτάται από την έκταση του δέρματος που προσβλήθηκε και το βάθος του εγκαύματος.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων στοχεύει στην ύφεση των συμπτωμάτων, στη μείωση του μεγέθους των βλαβών που εμφανίζονται στο δέρμα αλλά και στην ελάττωση της συχνότητας των υποτροπών όπως η αποφολίδωση (ξεφλούδισμα) του δέρματος.
Δείτε μια λίστα με χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τα ηλιακά εγκαύματα και όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πότε θα πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό.
*Με κρύο νερό πάνω στην περιοχή που έχει καεί, θα καταφέρουμε να ανακουφιστούμε από τον πόνο άμεσα. Μια ενυδατική κρέμα μπορεί να κλειδώσει υγρασία στο δέρμα και να μας βοηθήσει ακόμα περισσότερο.
*Χρησιμοποιούμε προϊόντα με αλόη, που μπορεί να ανακουφίσει το καμένο, ευαίσθητο δέρμα όσο θεραπεύεται. Αλλά προσοχή στα προϊόντα με έντονα αρώματα, που μπορούν να ερεθίσουν ακόμα περισσότερο την περιοχή.
*Μερικά γιατροσόφια που ξέρουμε ότι λειτουργούν είναι ο κρύος χυλός βρώμης, όπως και τα κρύα σακουλάκια τσαγιού, το μέλι και το αγελαδινό γάλα.
*Πίνουμε πολύ νερό, επειδή η ενυδάτωση πρέπει να γίνεται εσωτερικά και εξωτερικά.
*Αν το δέρμα μας έχει αρχίσει να ξεφλουδίζει, το αφήνουμε όπως είναι. Δεν το τραβάμε, επειδή θα προκαλέσουμε μεγαλύτερο κακό και θα αυξήσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης.
*Φοράμε προστατευτικά ρούχα όταν βγαίνουμε έξω, και φροντίζουμε οι καμένες περιοχές να είναι καλυμμένες.
*Αν ο πόνος είναι έντονος, τότε ένα απλό μη συνταγογραφούμενο παυσίπονο μπορεί να μας βοηθήσει.
*Αν αισθάνεστε παράλληλα πονοκέφαλο, ναυτία, πυρετό ή ρίγος, τότε μπορεί το πρόβλημα να είναι πιο σοβαρό. Καλό θα ήταν να μιλήσετε με έναν γιατρό.
*Πρέπει να κάνετε υπομονή, καθώς το δέρμα σας θα επανέλθει σταδιακά. Το μέσο κάψιμο μπορεί να διαρκέσει από τρεις ημέρες, μέχρι και περισσότερο από μία εβδομάδα, ανάλογα με την σφοδρότητά του.
*Αν ο ήλιος σας έκαψε ήδη μία φορά, ξέρετε πλέον καλύτερα, και πρέπει να προστατεύεστε. Συνεπώς, μην αγνοείτε αυτές τις συμβουλές και φροντίστε την επιδερμίδα σας από την βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου.