GOOD LIFE

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τα μανιτάρια

Sponsored Content

Μανιτάρια 101 για όσους θέλουν, αλλά δεν ξέρουν!

Τα μανιτάρια υπήρξαν, είναι και θα παραμείνουν από τα πιο δημοφιλή εδέσματα με συνεχή παρουσία στο κυπριακό τραπέζι.

Ο ρόλος τους ωστόσο αναβαθμίζεται και συνεχώς οι έρευνες αποκαλύπτουν τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, την θρεπτική τους αξία, την υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη που τα καθιστά εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος και την χαμηλή θερμιδική τους αξία. Ό,τι καλύτερο δηλαδή!

Μήπως σας βομβαρδίσαμε με πολλές πληροφορίες από την πρώτη κιόλας παράγραφο;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας μάθουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να απολαμβάνουμε τα μανιτάρια!

Απορία #1 Πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα μανιτάρια;

Εύλογο ερώτημα και πολύ ειλικρινές. Αν αγοράζετε μανιτάρια που βρίσκονται σε κιβώτια στις υπεραγορές, καταρχάς πρέπει να προσέχετε να είναι σφιχτά, χωρίς σημάδια, με ζωντανό χρώμα, χωρίς κηλίδες, ζάρες ή κτυπήματα στην πάνω πλευρά. Αν πάλι επιλέγετε τα συσκευασμένα, η Kyriakides Mushrooms αναγράφει στη συσκευασία την προτεινόμενη ημερομηνία ανάλωσης και μπορείτε να τα εμπιστευτείτε άφοβα.

Απορία #2 Πότε “χαλάνε” τα φρέσκα μανιτάρια;

Τα φρέσκα μανιτάρια όπως και κάθε φρέσκο προϊόν, είναι καλό να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατόν. Αναγράφεται η προτεινόμενη ημερομηνία ανάλωσης στη συσκευασία, ωστόσο όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο. Δεν χρειάζεται να αγοράζετε περισσότερη ποσότητα από όση χρειάζεστε, καθώς η Kyriakides Mushrooms προμηθεύει τις υπεραγορές με φρέσκα προϊόντα εντός 36 ωρών από τη συγκομιδή τους. Ως εκ τούτου, όποτε και να πάτε στην υπεραγορά, θα βρείτε φρέσκα μανιτάρια έτοιμα προς κατανάλωση! 

Απορία #3 Πώς διατηρούνται τα μανιτάρια στο ψυγείο;

Τα αγοράσατε φρέσκα και λαχταριστά, τώρα πώς θα τα διατηρήσετε στο ψυγείο; Η ιδανική θερμοκρασία συντήρησής τους είναι μεταξύ 1° και 7°C. Εκεί διατηρούνται για σχεδόν 2 εβδομάδες, ιδανικά μέσα σε χάρτινες σακούλες, ή στη συσκευασία τους. Αν σκιστεί το περιτύλιγμά της συσκευασίας τους, μπορείτε να τα σκεπάσετε με χαρτί κουζίνας.

Απορία #4 Καταψύχονται τα φρέσκα μανιτάρια;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Τα φρέσκα μανιτάρια περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό νερό και αν τα βάλουμε στην κατάψυξη ωμά, όταν τα αποψύξουμε θα έχουν χάσει το σχήμα τους, την υφή τους και μέρος από τη γεύση τους. Οπότε καλό είναι να μην τα βάζετε απευθείας στην κατάψυξη. Μπορείτε όμως να τα προμαγειρέψετε και έτσι να τα βάλετε μαγειρεμένα στην κατάψυξη. Για να γίνει αυτό, ρίξτε μια ματιά πρώτα αν υπάρχουν τυχόν ίχνη πρώτων υλών, τα οποία μπορείτε να αφαιρέσετε με μια χαρτοπετσέτα. Ακολούθως, κόψτε τα σε φέτες και μετά προχωρήστε σε ένα γρήγορο ζεμάτισμα είτε στο τηγάνι ή σε ένα ταψάκι στο φούρνο. Αφήστε τα να κρυώσουν, χωρίστε τα σε μερίδες μέσα σε σακουλάκια τροφίμων και βάλτε τα στην κατάψυξη.

Απορία #5 Τα μανιτάρια έχουν φλούδα;

Όχι! Τα μανιτάρια δεν έχουν φλούδα και, άρα, δεν υπάρχει λόγος να τα ξεφλουδίζετε και να σπαταλάτε ένα τόσο θρεπτικό προϊόν! 

Απορία #6 Πώς καθαρίζουμε τα μανιτάρια;

Είναι πολύ εύκολο. Καθαρίστε τα προσεκτικά με ένα πινέλο ή ένα μαλακό βουρτσάκι ή σκουπίστε τα με ένα βρεγμένο χαρτί κουζίνας, ώστε να απομακρυνθεί κάθε ίχνος πρώτων υλών που πιθανόν να υπάρχει.

Απορία #7 Πλένουμε τα μανιτάρια;

Συνήθως δεν πλένονται επειδή απορροφούν μεγάλη ποσότητα νερού, την οποία αργότερα βγάζουν μέσα στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα σας. Αν, παρ’ όλα αυτά, θέλετε οπωσδήποτε να τα πλύνετε τότε ξεπλύνετε τα γρήγορα σε τρεχούμενο νερό και έπειτα βάλτε τα σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Πότε μα ποτέ μην τα βουτήξετε μέσα σε λεκάνη με νερό! Πριν τα βάλετε στο τηγάνι ή για ψήσιμο, στεγνώστε τα πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Απορία #8 Πώς μαγειρεύουμε τα μανιτάρια;

Μπορείτε να τα μαγειρέψετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπαίνουν στον φούρνο, στο τηγάνι ή στα κάρβουνα. Αυτές είναι οι γνωστές χρήσεις! Πέρα όμως από τα απλά και ταπεινά που γνωρίζουμε όλοι, μπορείτε να τα βάλετε σε ριζότο, όπου δίνουν γεύση μοναδική, καθώς επίσης σε μακαρονάδες, σε ψητά, σε πίτες, εννοείται σε πίτσες αλλά μπορούν να φαγωθούν και μόνα τους μιας και κάποια από αυτά έχουν γεύση μοναδική. Στο πολύ ανανεωμένο και εύχρηστο site της Kyriakides Mushrooms υπάρχουν εύκολες, ευφάνταστες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.

Απορία #9 Μπορώ να τα φάω ωμά;

Μα ΦΥ ΣΙ ΚΑ ! Μπορείτε να φατε το κοτσανάκι ή και ολόκληρο το μανιτάρι, ωμό. Τα θρεπτικά τους συστατικά είναι ανυπέρβλητα και η γεύση είναι η αυθεντική umami την οποία κάθε νεόκοπος foodie αναφέρει με υπερηφάνεια!

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!