GOOD LIFE

Τα 8 σπουδαία οφέλη που προσφέρει το "ταπεινό" πεπόνι

Το πεπόνι μαζί με το καρπούζι, είναι ίσως τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά φρούτα σε όλες τις μεσογειακές χώρες, αλλά επειδή τα βρίσκουμε σε αφθονία, συχνά έχουμε την τάση να μην αντιλαμβανόμαστε πως αποτελούν διατροφικούς θησαυρούς.

Το πεπόνι δεν περιέχει λιπαρά, είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, ενώ είναι πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που σας βοηθούν να νοιώθετε και να φαίνεστε καλά.

Πιο συγκεκριμένα, το πεπόνι αποδίδει μόνο 34 θερμίδες/100 gr., 8,16 gr. υδατάνθρακες και 90gr. νερό και παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και, C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. 
Δείτε και πόσο σημαντικά είναι όλα αυτά για τον οργανισμό, σε μια λίστα με τα οφέλη του πεπονιού που διαβάσαμε στο iatronet.gr
 

Βελτιώνει την όραση

Περιέχει βιταμίνη C, ζεαξανθίνη και καροτενοειδή (ειδικά το πεπόνι Κανταλούπε). Αυτά έχουν αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει τα μάτια μας – και ειδικά τα καροτενοειδή που συνθέτουν την απαραίτητη βιταμίνη Α στον οργανισμό.

Ρυθμίζει τους ηλεκτρολύτες του οργανισμού

Το πεπόνι είναι πολύ καλή πηγή ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο, και αποτελείται σε τεράστιο ποσοστό από νερό. Αυτό σημαίνει πως είναι ιδιαίτερα δυνατός μας σύμμαχος ως σνακ πριν ή μετά την προπόνηση.

Είναι κατάλληλο για διαβητικούς

Βρίσκεται αρκετά χαμηλά στον γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι η κατανάλωσή του δεν πρόκειται να αυξήσει (και μετά να ρίξει) απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να είναι πολύ καλό φρούτο για ένα άτομο που πάσχει από διαβήτη. Το στομάχι μας το χωνεύει αργά, προσφέροντας σταθερή ενέργεια για πολλή ώρα.

Προλαμβάνει και καταπολεμά την αφυδάτωση

Πάρα πολύ λογικό, αν σκεφτούμε πως το πεπόνι αποτελείται κατά 90% από νερό. Αυτό είναι που το κάνει τόσο τέλειο φρούτο για το καλοκαίρι, που η έντονη ζέστη κάνει την αφυδάτωση να καραδοκεί. Ιδανικό και για την παραλία.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Το κάλιο, που αναφέραμε πιο πριν, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να ρίχνει την αρτηριακή πίεση. Αυτό το κάνει ιδανικό φρούτο για άτομα που υποφέρουν από υπέρταση.

Βοηθά τον μεταβολισμό

Είναι αρκετά καλή πηγή φυτικών ινών, με αποτέλεσμα να έχει πολύ θετική επίδραση στον μεταβολισμό και στη δράση του εντέρου μας. Είναι πολύ καλή τροφή για άτομα που αντιμετωπίζουν συχνά δυσκοιλιότητα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Πολλές από τις ουσίες του πεπονιού έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να δρα καλύτερα. Η βιταμίνη Α, που αναφέραμε πιο πριν, είναι μία από αυτές τις ουσίες.

Προστατεύει το δέρμα και τα μαλλιά μας

Πολλές από τις βιταμίνες και τα μέταλλα του πεπονιού δρουν και για να προστατεύσουν την επιδερμίδα και τα μαλλιά μας. Ιδανικά, πρέπει να λαμβάνουμε αυτά τα συστατικά σε επαρκείς ποσότητες, καθώς τα μαλλιά μας είναι συνήθως από τα τελευταία σημεία που “θρέφονται”.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!