Η νεοφοβία συνδέεται κυρίως με τα παιδιά, αλλά υποφέρουν από αυτή και αρκετοί ενήλικες.
Στη διεθνή βιβλιογραφία η παιδική τροφική νεοφοβία χαρακτηρίζεται ως η αποφυγή ή η απροθυμία κατανάλωσης νέων (άγνωστων για το παιδί) τροφίμων. Το φαινόμενο αυτό, αν και σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται νωρίτερα, συνήθως εκδηλώνεται σε ηλικία 18 – 24 μηνών, κορυφώνεται μεταξύ 2 και 6 ετών και μειώνεται προοδευτικά με την ηλικία.
Μελέτες δείχνουν ότι η νεοφοβία εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά που θήλασαν λιγότερο απο 2 με 4 μήνες, ενώ είναι σπανιότερη σε βρέφη που θήλασαν περισσότερο απο 6 μήνες. Μια πιθανή εξήγηση θα ήταν ότι τα θηλάζοντα βρέφη λαμβάνουν περισσότερες γεύσεις μέσω του μητρικού γάλακτος και έτσι είναι πιο εξοικιωμένα με τις διαφορετικές γεύσεις. Επίσης η νεοφοβία είναι σπανιότερη σε παιδιά που συνηθίζουν να απολαμβάνουν ήρεμα οικογενειακά γεύματα σε σύγκριση με παιδιά που τρώνε μόνα τους τις περισσότερες φορές της ημέρας. Αυτό ερμηνεύεται γιατί τα παιδιά την ώρα του φαγητού παρατηρούν τους ενήλικες και οι δικές τους συνήθειες τα βοηθούν στο να παρακάμψουν σταδιακά τους δικούς τους ενδοιασμούς και να δοκιμάσουν κάτι νέο.
Νεοφοβία στους ενήλικες και άγχος
Υπάρχουν και ενήλικα άτομα που φοβούνται να δοκιμάσουν οποιαδήποτε νέα τροφή, αλλά και οτιδήποτε νέο γενικότερα. H επιστημονική ομάδα των Galloway, Lee και Birch βρήκε μια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη διατροφική νεοφοβία και στο άγχος, εντοπίζοντας ότι τα άτομα που φοβούνται να δοκιμάσουν νέα φαγητά και γεύσεις έχουν περισσότερο άγχος από τα άτομα που δεν κάνουν τέτοιες διατροφικές διακρίσεις. Παράλληλα πειράματα που έκαναν σε ποντίκια επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις, έδειξαν πως οι νεόφοβοι επίμυες (ποντίκια) έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τους νεόφιλους συγγενείς τους. Συγκεκριμένα οι νεόφοβοι επίμυες είχαν διάρκεια ζωής κατά 20% μικρότερη από τους νεοφιλικούς επίμυς, ενώ η θνησιμότητά τους ήταν 60% μεγαλύτερη. Τα ποντίκια είχαν τοποθετηθεί σε καινούριο περιβάλλον και τα παρατηρούσαν καθώς το εξερευνούσαν. Κάποια από αυτά που εμφάνιζαν νεοφοβία, δεν εξερευνούσαν σχεδόν καθόλου τον χώρο και αρνούνταν την ποικιλία και στην τρoφή. Οι μετρήσεις σε αυτά τα ποντίκια έδειξαν υψηλά ποσοστά των ορμονών του στρες. Δυστυχώς στους ενήλικες η νεοφοβία συχνά συνδέεται με ευρύτερες νευρώσεις και δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη χωρίς την συνδρομή ειδικών ψυχολόγων.
Πώς να αντιμετωπίσετε την παιδική τροφική νεοφοβία: