GOOD LIFE

Υπάρχουν 13 καλά πράγματα που συμβαίνουν σε όσους χάνουν 10 παραπανίσια κιλά

Η απώλεια 10 κιλών είναι ένας από τους πιο συχνούς και αρκετά ρεαλιστικούς στόχους που θέτουν όσοι θέλουν να χάσουν περιττό βάρος και μια σειρά από μελέτες έχουν να σου πουν πως αν τελικά τα καταφέρεις θα αποκομίσεις αρκετά οφέλη πέρα από το να χωράς σε όλα τα ρούχα σου και να απολαμβάνεις την εικόνα του κορμιού σου.

Κοιμάσαι καλύτερα

Πώς μοιάζει η απώλεια 10 κιλών; Μοιάζει με έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο. Όταν χάνεις 10 κιλά, κοιμάσαι καλύτερα τη νύχτα, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, είναι χαμηλότερα. Τα χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης ισοδυναμούν με λιγότερο στρες και λιγούρες για γλυκά και λιπαρά τρόφιμα. Οι άνθρωποι κάνουν καλύτερο ύπνο και αν υπάρχει υπνική άπνοια μπορεί να υποχωρήσει. Η υπνική άπνοια είναι συχνή διαταραχή της λειτουργίας της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα συμπτώματα είναι δυνατό ροχαλητό, αίσθημα κόπωσης το πρωί, νυχτερινή δύσπνοια, υπνηλία. Έχει εκτιμηθεί ότι το 70% των ατόμων με άπνοια ύπνου είναι παχύσαρκοι, το 40% των παχύσαρκων ανθρώπων παρουσιάζουν σημαντική άπνοια κατά τον ύπνο και ότι για κάθε 10% αύξησης του σωματικού βάρους αυξάνεται 6 φορές η πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας.

Το American College of Physicians δίνει έμφαση στις αλλαγές του τρόπου ζωής - ειδικά στην απώλεια βάρους - για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας. Η απώλεια μόλις 5 έως 10% του σωματικού βάρους μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στα συμπτώματα.

Μειώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Ο διαβήτης τύπου 2 δεν είναι αστείο. Τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών προσβολών, υψηλής αρτηριακής πίεσης, νεφρικής νόσου και τύφλωσης. Και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί ή να αντιστραφεί με απώλεια βάρους. Εάν χάσεις 5 έως 10% του σωματικού σου βάρους, μειώνεις τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 58%, σύμφωνα με το  Johns Hopkins Medicine's Digestive Weight Loss Center.

Μειώνεται το κοιλιακό λίπος

Η μείωση του σακχάρου στο αίμα είναι καλά νέα για τον περιορισμό του κοιλιακού λίπους, καθώς το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και ο διαβήτης αποθηκεύουν το λίπος στην κοιλιά. Εάν έχεις πολύ άγχος και υψηλό σάκχαρο στο αίμα, το σώμα αποθηκεύει το «καφέ» λίπος στην κοιλιά σου, το οποίο δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό και αποθηκεύεται εκεί από τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και κορτιζόλης.

Αντιμετωπίζεις τη δυσκοιλιότητα

Η απώλεια 10 κιλών συμβάλλει σε ένα καλύτερο πεπτικό σύστημα. Εάν έχεις πρόβλημα δυσκοιλιότητας αυτό θα μειωθεί και θα αντιμετωπιστεί. Όλες οι φυτικές ίνες που θα λαμβάνεις από ολόκληρα, φρέσκα λαχανικά και φρούτα συμβάλλουν στην κινητικότητα του εντέρου.

Αποκτάς κίνητρα

Όταν χάσεις 10 κιλά το κίνητρό σου για αδυνάτισμα ενισχύεται και η άσκηση γίνεται ευκολότερη επειδή κινείσαι καλύτερα. Η απώλεια 10 κιλών, πρώτα απ 'όλα, σε βοηθά να νιώθεις καλύτερα με το σώμα σου και αυτό σε οδηγεί να γυμνάζεσαι περισσότερο. Επίσης η άσκηση σε βοηθά να κοιμάσαι καλύτερα και δεν έχεις τόσες αλλαγές στη διάθεσή σου αν τρως λιγότερη ζάχαρη. Όλα αυτά τα οφέλη αυξάνονται, παρακινώντας σε να συνεχίσεις και να κάνεις ακόμη πιο υγιεινές επιλογές.

Αυξάνεις την ενέργειά σου

Αυξημένη ενέργεια, κίνητρα και αυτοπεποίθηση, βελτιωμένος ύπνος - πολλά από αυτά τα οφέλη συνδέονται με την απώλεια βάρους 10 κιλών. Κάποια αύξηση ενέργειας οφείλεται στις τροφές που έχεις αφαιρέσει από τη διατροφή σου για να χάσεις βάρος: λιγότερη ζάχαρη, λιγότερο αλκοόλ και ίσως λιγότερο βαρύ, λιπαρό φαγητό. Εάν δεν καταναλώνεις γλυκά και ζάχαρη, έχεις περισσότερη ενέργεια και κοιμάσαι καλύτερα. Υπάρχει μια γενική αίσθηση ευεξίας και δύναμης.

Κάνεις την καρδιά σου γερή

Όταν χάνεις 10 κιλά μειώνεται η πίεση στην καρδιά. Η απώλεια 10 κιλών βοηθά στη διαχείριση ή την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε πολλά υπέρβαρα άτομα (ΔΜΣ 25 ή μεγαλύτερο) σύμφωνα με την American Heart Association. Η υγεία της καρδιάς είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες. Μετά την εμμηνόπαυση, η πρόληψη των καρδιακών παθήσεων είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να δώσουν προσοχή.

Έχεις καλύτερες τιμές χοληστερόλης

Εάν δεν υπάρχει γενετική προδιάθεση για υψηλή χοληστερόλη, ακολουθώντας μία διατροφή με καλά λιπαρά, μη ζωικά, όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και τα καρύδια θα έχεις καλές τιμές χοληστερόλης. Η απώλεια 5 έως 10% του σωματικού σου βάρους σχετίζεται με σημαντικές βελτιώσεις στους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτη του 2011 του περιοδικού Diabetes Care.

Βελτιώνεται η σεξουαλική σου ζωή

Καλύτερο σεξ; Βεβαίως! Τα 10 κιλά  επιπλέον αυξάνουν τον κίνδυνο χαλαρής στύσης, σύμφωνα με μια έκθεση του 2016 του περιοδικού Translational Andrology and Urology. Ένας υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) μπορεί να προκαλέσει χρόνιο φλεγμονώδες στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία. Τα επιπλέον κιλά μπορεί να «στενέψουν» τα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας πιο δύσκολη τη ροή του αίματος… στα σωστά σημεία.

Επιπλέον, η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης, επεξεργασμένων υδατανθράκων και αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων και να προκαλέσει αύξηση βάρους.

Ανεβαίνεις τις σκάλες χωρίς να λαχανιάζεις

Χάνοντας 10 κιλά θα παρατηρήσεις ότι μπορείς να ανέβεις στον επάνω όροφο πιο εύκολα από ότι πριν.

Βελτιώνεις τη γονιμότητά σου

Εάν θέλεις να γίνεις μαμά μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια μόλις 5% του σωματικού σου βάρους μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες σύλληψης. Οι άνδρες μπορούν να βελτιώσουν τη γονιμότητά τους χάνοντας επίσης βάρος.

Αυξάνεις τη διάρκεια ζωής

Λοιπόν, εάν αυτός δεν είναι καλός λόγος να χάσεις 10 κιλά, τότε ποιος είναι; Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι η μέτρια παχυσαρκία μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά περίπου τρία χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!