GOOD LIFE

Έρευνα εντόπισε κάτι που συχνά ωθεί τους εφήβους να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις

Στη σύγχρονη εποχή διαρκώς μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας που οι έφηβοι αποφασίζουν να γίνουν σεξουαλικά ενεργοί και μολονότι έχουν γίνει πολλές καμπάνιες για το safe sex και την ανάγκη λήψης μέτρων προφύλαξης στις σεξουαλικές επαφές, παρατηρείται πως μεγάλη μερίδα των εφήβων συνεχίζει να μην λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Οι στατιστικές δεν καταγράφουν κάποια σημαντική μείωση ούτε στις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, ούτε στη εξάπλωση σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων στους εφήβους, κάτι που σημαίνει πως δεν σπανίζουν οι περιπτώσεις που οι νέοι κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις.
Οι αιτίες είναι πολλές: από ελλιπή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μέχρι την κατανάλωση ουσιών και αλκοόλ.

Και τώρα μια νέα έρευνα εντόπισε έναν ακόμη παράγοντα που αυξάνει την πιθανότητα ένας έφηβος να κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις.


Συγκεκριμένα επιστήμονες ισχυρίζονται πως περισσότερες πιθανότητες να κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό έχουν όσοι δεν κοιμούνται αρκετά. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Health Psychology.

Όπως αναφέρει το ygeiamou.gr οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν δεδομένα για 1.850 εφήβους της Νότιας Καλιφόρνια την περίοδο 2013 – 2017. Οι συμμετέχοντες το 2013 ήταν 16 ετών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα οι έφηβοι που είχαν μονίμως έλλειψη ύπνου εντός της εβδομάδας είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να κάνουν σεξ είτε χωρίς τη χρήση προφυλακτικού είτε υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

«Οι έφηβοι είχαν έλλειψη ύπνου τόσο κατά τη διάρκεια της σχολικής εβδομάδας (μ.ο. 6,35 ώρες ανά βράδυ) και δεν αναπλήρωναν τον ύπνο τους τα σαββατοκύριακα (μ.ο. 7,8 ώρες ανά βράδυ) παρουσιάζοντας χρόνια έλλειψη ύπνου», δήλωσε η Wendy Troxel, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Η ανεπαρκής διάρκεια ύπνου ενδέχεται να αυξάνει την πιθανότητα για ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές μειώνοντας την ικανότητα λήψης αποφάσεων και επηρεάζοντας τον παρορμητισμό», πρόσθεσε η Δρ. Troxel.

Αντίθετα με τη διάρκεια, η ποιότητα του ύπνου δεν φάνηκε να επηρεάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά.

«Οι ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές κατά την εφηβεία είναι ανησυχητικές για την υγεία τους, όπως η αυξημένη πιθανότητα για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου και του ιού HIV. Οι έφηβοι δεν λαμβάνουν τις συνιστώμενες 8-10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ και αυτό οφείλεται σε έναν αριθμό λόγων, συμπεριλαμβανομένων βιολογικών αλλαγών στον κιρκαδιανό ρυθμό, του ότι τα σχολεία ξεκινάνε πολύ νωρίς, της προσπάθειας εξισορρόπησης των σχολικών και εξωσχολικών δραστηριοτήτων και της κοινωνικής πίεσης από τους συνομίληκους», σημειώνει η Δρ. Troxel.

«Από τη μία πλευρά θα έπρεπε να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία ρουτίνας ύπνου από τους εφήβους, γιατί κάτι τέτοιο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας του ύπνου και των κιρκαδιανών ρυθμών. Ωστόσο για τους περισσότερους εφήβους οι ευκαιρίες για επαρκή ύπνο κατά τις εργάσιμες-σχολικές ημέρες είναι περιορισμένες λόγω της πολύ πρωινής ώρας που ανοίγουν τα σχολεία, διατηρώντας τη συνοχή στα προγράμματα ύπνου μέσα στην εβδομάδα, τα οποία ενδέχεται να μην είναι μόνο μη-ρεαλιστικά αλλά και ανθυγιεινά αν διαιωνίζεται ένα μοτίβο χρόνιας στέρησης ύπνου».

«Η εισήγησή μας για τους γονείς και τους εφήβους είναι να βρουν μία “χρυσή τομή” η οποία θα επιτρέπει την αναπλήρωση του ύπνου κάποια Σαββατοκύριακα, ενώ θα διατηρείται σε κάποιο επίπεδο η σταθερότητα στα μοτίβα ύπνου-αφύπνισης», καταλήγει η Δρ. Wendy Troxel.

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!