GOOD LIFE

Υπάρχει ένας ξηρός καρπός που έχει απίστευτα πολύ σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα από τα αντιοξειδωτικά που συχνά ακούγονται τον τελευταίο καιρό και μάλιστα κυκλοφορούν πλέον ευρέως πολλά συμπληρώματα διατροφής σεληνίου. Και όμως υπάρχει ένας ξηρός καρπός που ακόμα και αν καταναλώσεις ελάχιστη ποσότητα αυτού, λαμβάνεις όσο σελήνιο χρειάζεσαι.

Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό μέταλλο, το οποίο προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές διαδικασίες στον οργανισμό μας. Μεταξύ άλλων, συμβάλλει στον μεταβολισμό και στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ μας προστατεύει και από τις βλαβερές συνέπειες του οξειδωτικού στρες. Επίσης παρέχει σημαντικά οφέλη για το συκώτι. Μελέτη του 2016 σε 477.000 ενήλικες έδειξε ότι όσοι λάμβαναν το περισσότερο σελήνιο από τη διατροφή τους είχαν 5-10% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο συκώτι σε σύγκριση με όσους λάμβαναν το λιγότερο. Εν μέρει, αυτή η θετική επίδραση οφείλεται στο γεγονός ότι το σελήνιο είναι απαραίτητο ώστε να «δουλέψει» μέσα στο συκώτι η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, ένα ένζυμο με ισχυρή αντιοξειδωτική και αποτοξινωτική δράση.

Τα καρύδια Βραζιλίας έχουν άφθονο σελήνιο

Μόλις ένα με δύο καρύδια Βραζιλίας είναι αρκετά για να καλύψετε και με το παραπάνω τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σας σε σελήνιο. Πέρα από το συκώτι, το σελήνιο ωφελεί επίσης τον θυρεοειδή και το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην πρόληψη του άσθματος, του άγχους, της κατάθλιψης, της καρδιοπάθειας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Άλλες τροφές που παρέχουν σελήνιο εκτός από τα καρύδια Βραζιλίας είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας, το ψάρι, τα μανιτάρια και το αυγό.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elisa Berkenbrock (@dicadanutri)

Καρύδια Βραζιλίας: διατροφική αξία

Μία μερίδα (30 γραμμάρια) του ξηρού καρπού παρέχει 185 θερμίδες, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια υδατανθράκων. Με αυτή την ποσότητα θα πάρετε επίσης 2 γραμμάρια φυτικών ινών, τα οποία αντιστοιχούν στο 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDA). Τα καρύδια Βραζιλίας παρέχουν επίσης ασβέστιο και σίδηρο, σε ποσοστό 5% και 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης αντίστοιχα ανά μερίδα.

Τα λιπαρά που υπάρχουν στα καρύδια Βραζιλίας είναι ως επί το πλείστον ακόρεστα – από τα 19 γραμμάρια λιπαρών που υπάρχουν σε μία μερίδα, ποσοστό 41% είναι μονοακόρεστα και 34% πολυακόρεστα.

Μία μερίδα καρυδιών (περίπου  καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο (27%) των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε μαγνήσιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή μυϊκή λειτουργία και την απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές. Παρέχει επίσης το 25% της ημερήσιας δόσης που χρειαζόμαστε σε χαλκό, ο οποίος βοηθά τον οργανισμό να αξιοποιεί τον σίδηρο, να διατηρεί την υγεία του σκελετού και να υποστηρίζει την ανάπλαση των ιστών. Τέλος, μία μερίδα 30 γραμμαρίων καλύπτει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φώσφορο και παρέχει σε αξιόλογο βαθμό μαγγάνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και κάλιο.

Τα καρύδια Βραζιλίας είναι ιδιαίτερα γευστικά και μπορείτε να τα απολαύσετε όπως κάθε άλλο ξηρό καρπό, δηλαδή ως σνακ, μαζί με τα δημητριακά ή το γιαούρτι, στις σαλάτες ή ακόμη και τριμμένα στη μαρινάδα για το κοτόπουλο.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!