GOOD LIFE

Κακοσμία σώματος: Δείτε πως αντιμετωπίζεται

Η κακοσμία σώματος (σε πόδια, μασχάλες κ.ά.) είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάποιοι σε έντονο βαθμό όλο το χρόνο, αλλά σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει και η εφίδρωση αυξάνεται.

Ξέρουμε ότι ο ιδρώτας μας κάνει να μυρίζουμε και ότι αυτό οφείλεται στα μικρόβια που βρίσκονται πάνω μας. Τα μικρόβια βρίσκονται παντού στο σώμα μας και τους αρέσουν ιδιαίτερα τα υγρά και σκοτεινά σημεία, όπως οι μασχάλες, η γεννητική περιοχή και τα πέλματα των ποδιών. Σ’ αυτές τις περιοχές μπορεί να βρεθούν σε υψηλή συγκέντρωση και διασπώντας κάποιες ουσίες που υπάρχουν στον ιδρώτα να παράγουν δύσοσμα προϊόντα.

Ιδρώτας και βακτήρια

Το σώμα μας έχει δύο κύρια είδη ιδρωτοποιών αδένων, τους εκκρινείς που βρίσκονται στο χόριο και τους αποκρινείς που βρίσκονται στον υποδόριο ιστό. Οι εκκρινείς υπάρχουν σε όλο το σώμα και βγάζουν τον ιδρώτα απευθείας στην επιφάνεια του δέρματος ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία μας. Συνήθως, ο ιδρώτας αυτός είναι άοσμος διότι περιέχει ελάχιστες οργανικές ουσίες που να μπορούν να διασπαστούν από τα βακτήρια και άρα θεωρείται πως δεν προκαλεί κακοσμία.

Οι αποκρινείς αδένες ενεργοποιούνται μετά την εφηβεία και βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, όπως οι μασχάλες, η ηβική χώρα και τα γεννητικά όργανα. Είναι αυτοί που θεωρούνται υπεύθυνοι για την κακοσμία. Το υγρό τους εκχύεται στους θύλακες των τριχών και δια μέσου της τρίχας εξέρχεται από το σώμα. Ο ιδρώτας που παράγουν περιέχει ουσίες που χρησιμοποιούν τα βακτήρια παράγοντας χημικές ενώσεις με θείο το οποίο μυρίζει άσχημα ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες.

Στα πόδια, το πρόβλημα της κακοσμίας ξεκινά από τους μύκητες που αναπτύσσονται. Τα πόδια έχουν τους περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες του σώματος και αυτό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων που παράγουν δύσοσμες ουσίες.

Μέτρα αντιμετώπισης

Μπορείτε να κάνετε μερικά απλά πράγματα για να εξαφανίσετε την κακοσμία του σώματος.

1. Διατηρήστε τον εαυτό σας καθαρό

Κάντε ντους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και ξεπλένετε τον ιδρώτα σας. Όταν τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα σας αναμιγνύονται με ιδρώτα, πολλαπλασιάζονται γρήγορα και δημιουργείται η κακοσμία. Το καλό πλύσιμο, ειδικά στις περιοχές όπου τείνετε να ιδρώνετε, θα βοηθήσει στην υποχώρηση της οσμής. Ειδικότερα, το πλύσιμο με αντιβακτηριακό σαπούνι θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από περισσότερα βακτήρια.

2. Στεγνώστε καλά το σώμα σας

Μόλις κάνετε ντους, στεγνώστε τον εαυτό σας εντελώς, δίνοντας προσοχή σε όλες τις περιοχές που ιδρώνετε πολύ. Ακόμη και μετά από ένα ντους, αν το δέρμα δεν στεγνώσει καλά και παραμείνει υγρό, ενθαρρύνεται η ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων που αλληλεπιδρούν με τον ιδρώτα των αποκρινών αδένων και παράγονται οσμές.

3. Χρησιμοποιήστε αντιιδρωτικά

Μόλις είστε καθαροί και στεγνοί, μπορείτε να χρησιμοποιήστε ένα αντιιδρωτικό στις μασχάλες σας. Ορισμένα αντιιδρωτικά είναι πολύ ισχυρά διαθέτοντας χλωριούχο αλουμίνιο, μια χημική ουσία που βοηθά στην αποφυγή του ιδρώτα. Οι μικροσκοπικοί κόκκοι ενός τέτοιου προϊόντος φράζουν τους πόρους των ιδρωτοποιών αδένων, ωστόσο ο φραγμός αυτός μπορεί σε ορισμένα άτομα να ερεθίσει το δέρμα τους.

4. Αλλάζετε συχνά τις κάλτσες

Αλλάζετε ρούχα συχνά όταν ιδρώνετε έντονα και ιδιαίτερα τα εσώρουχα και τις κάλτσες σας. Η κακοσμία μπορεί να περάσει στις κάλτσες και στα παπούτσια μέσω του ιδρώτα. Μην φοράτε τις ίδιες κάλτσες και τα ίδια παπούτσια για συνεχόμενες μέρες. Οι μικροοργανισμοί συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται στα παπούτσια ακόμα και όταν σταματήσετε να τα φοράτε, ειδικά αν τα φυλάτε σε σκοτεινό μέρος. Αφήστε τα παπούτσια σας για 24 ώρες να στεγνώσουν σε φωτεινό σημείο πριν τα βάλετε στην παπουτσοθήκη. Χρησιμοποιήστε αποσμητική πούδρα στα παπούτσια και αντικαταστήστε συχνά τους πάτους. Να φοράτε παπούτσια από δέρμα το οποίο επιτρέπει στο πόδι να αναπνέει.

5. Κόψτε ή μειώστε ορισμένα τρόφιμα ή ποτά

Αυτό που τρώτε επηρεάζει τη μυρωδιά του σώματός σας. Τα τρόφιμα που τείνουν να σας κάνουν να ιδρώνετε περισσότερο, όπως καυτερή πιπεριά, κρεμμύδια, σκόρδο και άλλα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να δίνουν μυρωδιά στο σώμα καθώς το άρωμά τους μπορεί να μεταφερθεί στον ιδρώτα σας. Τα τρόφιμα που επιβαρύνουν την κακοσμία μπορεί να είναι διαφορετικά από άτομο σε άτομο, ενώ μια μελέτη ενοχοποίησε τις ντομάτες . Επίσης, τα ποτά με καφεΐνη ή αλκοόλ μπορεί να σας κάνουν να ιδρώνετε περισσότερο.

Πηγή: vita4you.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!