GOOD LIFE

Ένας ειδικός προτείνει 5 απλούς τρόπους να διώξετε το στρες

Αναμφίβολα το στρες αι το άγχος του σύγχρονου τρόπου ζωής, αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές της ψυχικής και μοιραία και της σωματικής υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων, ειδικά στο λεγόμενο "Δυτικό Κόσμο" όπου παρατηρείται ραγδαία αύξηση ψυχικών νόσων που σχετίζονται με το στρες αλλά και αύξηση τις πωλήσεις αγχολυτικών φαρμάκων. Υπάρχουν όμως και πιο απλοί τρόποι να απαλλαγεί κανείς από το στρες.

Το στρες ενισχύει την αδρεναλίνη, κάνει τους καρδιακούς παλμούς να αυξάνονται και μας δημιουργεί μια έντονη δυσαρέσκεια. Κάποιες φορές, αυτό το αρνητικό συναίσθημα είναι η κινητήριος δύναμή μας, καθώς μας παρακινεί να δραστηριοποιηθούμε και να αδράξουμε τη μέρα, άλλες όμως μπορεί να μας καταβάλλει και να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία μας.

Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις για να «δαμάσετε» το άγχος σας και να αναπνεύσετε ελεύθερα!

Ο δρ. Scott Lear, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser προτείνει μερικά απλά κόλπα που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση ή και εξάλειψη του άγχουςπου τα διαβάσαμε σε άρθρο του bestofyou.gr

 

1. Να κοιμάστε καλά το βράδυ

Όταν δεν κοιμόμαστε καλά ή κοιμόμαστε λίγες ώρες, νιώθουμε ότι η επόμενη μέρα είναι μία πρόκληση, με αποτέλεσμα η αδρεναλίνη να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. Αδυνατούμε να είμαστε λειτουργικοί και δυσκολευόμαστε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και έτσι «βυθιζόμαστε» σταδιακά στο άγχος.

Ένας καλός και ποιοτικός ύπνος, από την άλλη, μας κάνει να νιώθουμε πιο επαρκείς να διαχειριστούμε τις προκλήσεις.

2. Γυμναστείτε

Η σωματική δραστηριότητα έχει πολλαπλά οφέλη για την ψυχική μας υγεία. Η αύξηση του ρυθμού της καρδιάς μπορεί να αντιστρέψει τις συνέπειες που προκαλεί το στρες μέσω της παραγωγής ορμονών όπως η νορεπινεφρίνη, η οποία όχι μόνο βελτιώνει την αντίληψη και τη διάθεση αλλά βελτιώνει και τη σκέψη μας, όταν αντιμετωπίζουμε ψυχοπιεστικά γεγονότα.

 

3. Κάντε διαλογισμό

Ο διαλογισμός καθαρίζει το μυαλό από σκέψεις σχετικά με το παρελθόν και προβληματισμούς για το μέλλον και σας βοηθά να επικεντρώνεστε στο παρόν. Θεωρείται γενικά μία από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές στην αντιμετώπιση του άγχους.

4. Κοινωνικοποιηθείτε

Οι ειδικοί εξηγούν πως το άκουσμα μιας οικείας φωνής, εκλύει οξυτοκίνη, την «ορμόνη της αγάπης» και πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίδρασης που έχουν οι κοινωνικές επαφές στον άνθρωπο και στην ψυχολογία του.

Ξεκινήστε ένα νέο χόμπυ, εκμεταλλευτείτε τον κόσμο της τεχνολογίας, προτείνετε μια έξοδο σε κάποιον από τον επαγγελματικό σας χώρο και θα δείτε πως σταδιακά θα νιώσετε καλύτερα. Το να μιλάμε για όσα μας απασχολούν, αλλά και να συνειδητοποιούμε πως όλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες και δεν είμαστε μόνοι, έχουν ευεργετικές συνέπειες στη διάθεσή μας.

 

5. Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο

Η καταγραφή των γεγονότων, τα κάνει να μοιάζουν λιγότερο σημαντικά. Είναι μια απλή τεχνική για να απελευθερώσετε από μέσα σας το άγχος και τις αρνητικές σκέψεις, αλλά και να βρείτε πιθανές λύσεις.

Ενώ επίσης, καλό θα ήταν να γράφετε και τα θετικά της ημέρας σας, ώστε να παίρνετε θάρρος και να αλλάξετε την οπτική με την οποία βλέπετε τα πράγματα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!