GOOD LIFE

Tα απλά tips για να... ξεφουσκώσεις μετά τις γιορτινές κραιπάλες

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συνδέεται με την μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και γλυκών, αλλά και με τα λουκούλεια γιορτινά τραπέζια και μοιραία οι περισσότεροι στις αρχές του νέου έτους βλέπουν τη ζυγαριά να... ανεβαίνει ενώ βιώνουν και μια αίσθηση "φουσκώματος" από την υπερφαγία των ημερών.

Τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη εποχή να σταματήσετε τις διατροφικές ατασθαλίες και να επανέρθετε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο καθημερινής διατροφής, αποφεύγοντας όμως δίαιτες express που υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών αλλά είναι άκρως επικίνδυνες και μακροπρόθεσμα αναποτελεσματικές.
 

1. Επέστρεψε στις παλιές διατροφικές σου συνήθειες

Ήρθε η στιγμή να “διορθώσεις” ή να “επαναφέρεις” τη διατροφή σου ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

  • Κατανάλωσε κυρίως μη επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Κατανάλωσε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
  • Ενσωμάτωσε περισσότερα φρέσκα βότανα και μπαχαρικά στα γεύματά σου
  • Διάβασε τη διατροφική ετικέτα των τροφίμων και εάν δεν είσαι σίγουρος για τη σύστασή τους τότε μην τα καταναλώσεις
  • Απέφυγε τα ζαχαρούχα ποτά και το αλκοόλ. Προσπάθησε οι μοναδικές πηγές υγρών μέσα στη μέρα σου να είναι το νερό, το τσάι και ο καφές
  • Ξεκίνησε τη μέρα σου με ένα θρεπτικό πρωινό πλούσιο σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνες

2. Περιόρισε τους υδατάνθρακες

Τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πιθανό να έχεις καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες γευμάτων πλούσιων σε υδατάνθρακες, γεγονός που σε συνδυασμό με την έλλειψη της τακτικής φυσικής δραστηριότητας έχει ως αποτέλεσμα να γεμίσουν τα αποθέματα γλυκογόνου στον οργανισμό με αποτέλεσμα η περισσευούμενη ενέργεια να αποθηκευτεί με τη μορφή του λίπους.

Προκειμένου να μειώσεις αυτά τα αποθέματα ενέργειας, μπορείς να συνδυάσεις άσκηση μέτριας έως υψηλής έντασης με ταυτόχρονη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων.

Θέσε ως στόχο την κατανάλωση περισσότερων τροφίμων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους, ημίπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.

3. Κατανάλωσε ω-3 λιπαρά

Πρόσθεσε στη διατροφή σου 2-3 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια όπως σολομό, σαρδέλα, σκουμπρί και σε καθημερινή βάση ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως καρύδια, λιναρόσπορο, τα οποία αποτελούν πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών.

Η αντιφλεγμονώδης δράση των ω-3 λιπαρών θα συμβάλλει στην καταπολέμηση του ενοχλητικού φουσκώματος.

4. Βάλε προβιοτικά στη διατροφή σου

Κατανάλωσε καθημερινά προϊόντα ζύμωσης όπως γιαούρτι ή κεφίρ.

Τα προβιοτικά που περιέχουν οδηγούν σε αύξηση του αριθμού καλών εντερικών βακτηρίων, ενισχύοντας έτσι την ομαλή λειτουργία του εντέρου, ρυθμίζοντας την κινητικότητά του και ανακουφίζοντας από το φούσκωμα.

5. Ενυδατώσου επαρκώς

Μετά τα γιορτινά τραπέζια συμπτώματα όπως καούρες και φουσκώματα αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Παράλληλα λοιπόν με τις διατροφικές αλλαγές που σου υποδείξαμε φρόντισε να καταναλώσεις και άφθονα υγρά όπως νερό ή αφεψήματα βοτάνων όπως λουίζα, τίλιο, τσάι βουνού κ.α.. Θα ενισχύσουν τη διούρηση και θα σε βοηθήσουν να «ξεφουσκώσεις», σύμφωνα με το logodiatrofis

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις επίσης και ροφήματα χαμομηλιού ή μέντας, τα οποία χαλαρώνουν τους μυς του εντέρου και αυξάνουν τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών, αυτό θα σε ανακουφίσει από τον τυμπανισμό και τις καούρες.

6. Κοιμήσου καλά

Μη παραβλέπεις το κομμάτι του καλού και ποιοτικού ύπνου!

Ο μη επαρκής ύπνος (λιγότερο από 7-9 ώρες την ημέρα) επιδρά στον οργανισμό αυξάνοντας τα επίπεδα του στρες, κάτι που αποτελεί συχνό παράγοντα φουσκωμάτων και πρηξίματος.

Συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό να επιστρέψεις ή να τροποποιήσεις τις διατροφικές σου συνήθειες μετά την περίοδο των εορτών.

Οι ρεαλιστικοί στόχοι που θα θέσεις θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις μακροπρόθεσμα και χωρίς να κουραστείς τις όποιες αλλαγές κάνεις.

Συμπεριέλαβε στο διατροφικό σου πλάνο τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ω-3 λιπαρά, προβιοτικά, περιορίζοντας παράλληλα την κατανάλωση υδατανθράκων (ιδίως με τη μορφή απλών σακχάρων όπως είναι η ζάχαρη) και απέφυγε τις επεξεργασμένες τροφές.

Μη ξεχνάς την κατανάλωση υγρών!

Με τις σωστές διατροφικές επιλογές το σώμα σου θα απομακρύνει τις τοξίνες και τα περιττά υγρά που έχει κατακρατήσει, θα ξεφουσκώσεις και παράλληλα θα ενισχύσεις την υγεία σου.

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!