GOOD LIFE

Μια ήπια και πασίγνωστη ίωση πιθανά «σώζει» από βαριά Covid

Η πανδημία του κορωνοϊού μετρά πλέον περισσότερα από 3 χρόνια στη ζωή μας, έχοντας αλλάξει δραστικά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής, τις συνήθειες και, τελικά, εμάς τους ίδιους. Η εξέλιξη του ιού, αλλά και η περίοδος των περιοριστικών μέτρων, με την πρωτοφανή παραμονή μας στο σπίτι, επέτρεψε στους ερευνητές να μελετήσουν τόσο τον ιό που προκαλεί την COVID-19, όσο και τους υπόλοιπους αναπνευστικούς ιούς.

Σε αυτό το διερευνητικό πλαίσιο, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που είχαν προσβληθεί από την COVID-19 παρουσίασαν, σε γενικές γραμμές, πολύ πιο ελαφριά συμπτώματα συγκριτικά με τους ενήλικες και θέλησαν να διαπιστώσουν σε τι οφείλεται αυτή η αυξημένη ανοσολογική απόκριση που έδειξε να έχει η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Οι μελετητές προχώρησαν στην εξέταση 48 δειγμάτων αίματος από παιδιά ηλικίας 2-6 ετών και ενήλικες ηλικίας 26-83 ετών. Στην ανάλυση, συμπεριλήφθηκαν, επιπλέον, δείγματα 58 ατόμων που είχαν αναρρώσει πρόσφατα από την COVID-19.

Μελετώντας δείγματα αίματος που ελήφθησαν πριν από την πανδημία, μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Karolinska και τα πανεπιστήμια της Βέρνης, του Όσλο και του Linköping, εντόπισε Τ κύτταρα μνήμης, που προκύπτουν συνήθως μετά από λοίμωξη από κοινό κρυολόγημα, τα οποία δρούσαν αποτελεσματικά ενάντια στον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί την COVID-19. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!