GOOD LIFE

Οι 7 λόγοι που πιθανά σας εμποδίζουν από το να σταματήσετε το κάπνισμα

Όλοι γνωρίζουν πως το κάπνισμα είναι μια κακή συνήθεια με βέβαιες αρνητικές συνέπειες στην υγεία ενός ατόμου, ωστόσο πολλοί καπνιστές, ακόμα και αν δηλώνουν πως θέλουν να κόψουν το τσιγάρο, τελικά δεν τα καταφέρνουν.

Η ίδια η επιστήμη, επιβεβαιώνει το γεγονός πως η διακοπή του καπνίσματος είναι συχνά ευκολότερη στα λόγια από ό,τι στην πράξη, επειδή ο εθισμός στο κάπνισμα είναι αρκετά περίπλοκος και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα, ο εθισμός στο κάπνισμα έχει αρκετές υποκατηγορίες εθισμού, όπως τη σωματική, ψυχολογική και συμπεριφορική εξάρτηση.

1.Σωματικά συμπτώματα στέρησης

Ένα από τα πρώτα εμπόδια για τη διακοπή του καπνίσματος συνδέεται άμεσα με τη σωματική εξάρτηση.

Στην πραγματικότητα, η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε σωματική στέρηση που οδηγεί σε πονοκεφάλους, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, συναισθηματική αστάθεια ή ακόμη και διαταραχές του ύπνου.

Αυτά είναι τα συμπτώματα με τα οποία φοβούνται να έρθουν αντιμέτωποι οι άνθρωποι που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Ωστόσο, τα κατάλληλα υποκατάστατα νικοτίνης μπορούν να καλύψουν αυτό το φυσικό κενό.

2.Ο φόβος της αύξησης του βάρους

Με τον ίδιο τρόπο, ο φόβος για αύξηση του βάρους είναι ένα εμπόδιο που αναφέρεται συχνά από άτομα που επιδιώκουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Αλλά αυτός ο φόβος κρύβει πραγματικά μια εσφαλμένη αντίληψη: η αυξημένη όρεξη είναι μέρος των συμπτωμάτων της σωματικής στέρησης, η οποία οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη τροφής, που είναι υπεύθυνη για την αύξηση του βάρους.

Τα υποκατάστατα της νικοτίνης μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτού του συμπτώματος.

Επίσης, είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί η φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα των ατόμων που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα.

3.Η δύναμη της συνήθειας

Δυστυχώς, ο σωματικός εθισμός δεν είναι ο μόνος που εμποδίζει τη διακοπή του καπνίσματος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φαρμακευτική θεραπεία από μόνη της δεν καθιστά συνήθως δυνατή την απόλυτη διακοπή του καπνίσματος.

Έτσι, ένα άλλο εμπόδιο για τη διακοπή του καπνίσματος οφείλεται στον συμπεριφορικό εθισμό και αφορά τις συνήθειες, όπως τη συσχέτιση του τσιγάρου με τον καφέ ή το αλκοόλ.

4.Η παρέα με τους καπνιστές

Οι παραπάνω συνήθειες είναι ακόμη πιο δύσκολο να διακοπούν όταν οι καπνιστές τις μοιράζονται με τους γύρω τους.

Σε μια σχέση για παράδειγμα, η διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ περίπλοκη όταν το ένα από τα δύο άτομα σταματά να καπνίζει και το άλλο συνεχίζει.

Ακόμα κι αν είναι μια προσωπική διαδικασία, αυτό αποτελεί μια πρόκληση για το ζευγάρι.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, το ζευγάρι μπορεί να συμφωνήσει να μην καπνίζει κανείς πλέον στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο για παράδειγμα, προκειμένου να τροποποιήσει τις συνήθειες και τις συμπεριφορές, με στόχο την επιτυχία στη διακοπή του καπνίσματος.

5.Η δύναμη της «λαχτάρας»

Η ψυχολογική εξάρτηση αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στη διακοπή του καπνίσματος.

Το να σκέφτεστε ένα τσιγάρο, να βλέπετε έναν καπνιστή, να μυρίζετε τον καπνό του τσιγάρου αποτελούν ερεθίσματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μια «λαχτάρα», δηλαδή μια ανεπιθύμητη παρόρμηση να καπνίσετε ένα τσιγάρο σε μια δεδομένη στιγμή και απροσδόκητα.

Αυτή η ώθηση μπορεί εύκολα να κάνει τους ανθρώπους να ξαναρχίσουν το κάπνισμα και να οδηγήσουν σε αποτυχία την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, ακόμη και αρκετά χρόνια μετά τη διακοπή.

Αυτή η παρόρμηση υπάρχει για όλους τους εθισμούς, αλλά είναι ιδιαίτερα παρούσα στο κάπνισμα.

Εάν τα υποκατάστατα νικοτίνης δεν δίνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, μπορείτε να δοκιμάσετε μια φαρμακευτική αγωγή με βάση τη βαρενικλίνη, που θα μειώσει αυτή την επιθυμία ή παρόρμηση, κάνοντας το κάπνισμα λιγότερο ευχάριστο και αυξάνοντας τις πιθανότητες της επιτυχούς διακοπής του.

6.Πολύ αγχωμένοι για να σταματήσετε το κάπνισμα;

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα χωρίς επιτυχία μιλούν επίσης για το εμπόδιο του άγχους.

Ωστόσο, η αντίληψη ότι το κάπνισμα λειτουργεί ως παράγοντας που μειώνει το στρες, είναι στην πραγματικότητα λανθασμένη.

Για την ακρίβεια, το κάπνισμα προκαλεί άνοδο και, στη συνέχεια, μείωση της νικοτίνης, γεγονός που οδηγεί σε συμπτώματα στέρησης και κατ’ επέκταση  δρα ως πηγή στρες.

Έτσι, οι περισσότεροι λένε στους εαυτούς τους ότι δεν είναι η ώρα να σταματήσουν το κάπνισμα κι ότι είναι πολύ αγχωμένοι για να το καταφέρουν.

Αλλά δεν υπάρχει κακή στιγμή για να σταματήσετε το κάπνισμα.

7.Ο ρόλος της γενετικής

Τέλος, δεν είμαστε όλοι ίδιοι όσον αφορά τον εθισμό στο κάπνισμα, επειδή υπάρχει ένα γενετικό μέρος σε αυτόν τον εθισμό.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη εντοπίσει την ύπαρξη περισσότερων από 600 γονιδίων που εμπλέκονται στον εθισμό στο αλκοόλ και η κατάσταση είναι πιθανώς παρόμοια για τον εθισμό στο κάπνισμα.

Δεν υπάρχει ένα γονίδιο εθισμού αλλά ένα προφίλ εθισμού, το οποίο ποικίλλει για κάθε καπνιστή.

Επί του παρόντος, διεξάγεται επιστημονική έρευνα σχετικά με το θέμα για καλύτερη κατανόηση και καλύτερη καταπολέμηση του εθισμού στο κάπνισμα.

Έτσι, τον Οκτώβριο του 2018, ερευνητές από το Ινστιτούτο Pasteur δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό Current Biology που δείχνει ότι μια γενετική μετάλλαξη που υπάρχει στο 35% των Ευρωπαίων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής μετά τη διακοπή.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!