GOOD LIFE

Αυτά που γνωρίζουμε για τον εθισμό στα ναρκωτικά είναι λάθος [βίντεο]

Στον 21ο αιώνα ο εθισμός στα ναρκωτικά συνεχίζει να είναι ένα από τα βασικά κοινωνικά προβλήματα. Ένα βίντεο εξηγεί πως ο εθισμός στα ναρκωτικά δεν σχετίζεται με τα ίδια τα ναρκωτικά, και τις εθιστικές τους ιδιότητες αλλά κυρίως με την κοινωνία και την ευτυχία που νοιώθει κάθε άτομο. 

Προσπαθώντας να καταρρίψει μύθους που έχουν κυριαρχήσει για την απίστευτη εθιστικόττα των σκληρών ναρκωτικών όπως η ηρωίνη, το βίντεο ξεκινά με το να αναφέρει ότι πολύ πιο ισχυρές εκδοχές της ηρωίνης χρησιμοποιούνται ευρέως ως φάρμακα χωρίς να προκαλούν εθισμό. Παράλληλα αναφέρεται στην περίπτωση των στρατιωτών που βρέθηκαν στο Βιετνάμ και έκαναν συχνή χρήση ηρωίνης, χωρίς όμως να εθιστούν και τα συνδέει όλα αυτά με το πείραμα του Bruce Alexander. 
O Bruce Alexander ήταν ένας καθηγητής ψυχολογίας που τη δεκαετία του 70 δοκίμασε ένα πείραμα με ποντίκια. Μέχρι τότε οι ερευνητές για να διαπιστώσουν το πώς λειτουργεί ο εθισμός στα ναρκωτικά έβαζαν κάθε φορά ένα ποντίκι σε ένα κλουβί με δύο δοχεία νερό. Το ένα ήταν απλό νερό, το άλλο είχε ναρκωτικά. Τα ποντίκια πάντα επέλεγαν το νερό με τα ναρκωτικά και συνέχιζαν να το πίνουν μέχρι που πέθαιναν. Όμως ο καθηγητής Alexander, αποφάσισε να κάνει το ίδιο πείραμα με πολλά ποντίκια που ζούσαν όλα μαζί σε ένα τεράστιο κλουβί, με άφθονη τροφή, πολλά παιχνίδια και φυσικά αρσενικά και θηλυκά ποντίκια για να μπορούν να ζευγαρώνουν. Έβαλε ξανά τα δύο δοχεία με το νερό: το ένα με ναρκωτικά και το άλλο με απλό νερό. Κανένα ποντίκι δεν πέθανε, ούτε επέλεξε να πίνει μόνο το νερό με τα ναρκωτικά.
Το βίντεο καταλήγει με το να εξηγεί πως ο εθισμός στα ναρκωτικά οφείλεται στο δικό μας κλουβί μοναξιάς και απομόνωσης.
 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!