GOOD LIFE

Η επιστήμη λέει πως ορισμένα λαχανικά προκαλούν... κοιλίτσα

Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς συνδέεται κυρίως με την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών και ποτών. Υπάρχουν όμως και κάποια, κατά τα άλλα απολύτως υγιεινά, λαχανικά, που όμως, μακροπρόθεσμα, προκαλούν "κοιλίτσα".

Το άμυλο, ισχυρίζονται ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan School του Χάρβαρντ σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ, μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τη μέση ηλικία καθώς οι συνέπειες από κάποιες λανθασμένες διατροφικές επιλογές σε λαχανικά θα φανούν σε βάθος χρόνου, τόσο στη ζυγαριά όσο και στο νούμερο στη μεζούρα γύρω από τη μέση.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για τη διατροφή 136.432 ανδρών και γυναικών ηλικίας 65 ετών και κάτω για μια περίοδο 24 περίπου ετών (1986-2014), όπως και δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μέσα από ερωτηματολόγια για τα προσωπικά χαρακτηριστικά, το ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία στην αρχή της μελέτης και στη έπειτα κάθε 2-4 χρόνια.

Λαχανικά όπως αρακάς, καλαμπόκι και πατάτες σχετίστηκαν με μεγαλύτερη αύξηση βάρους συγκριτικά με μη αμυλούχα όπως το μπρόκολο, τα καρότα και το σπανάκι. Τα ευρήματα ωστόσο αποκάλυψαν και μια σωτήρια κίνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων· τη στροφή προς τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα φρούτα (μήλα, αχλάδια κ.α.).

Τα άτομα της μελέτης «έβαζαν» 1,5 περίπου κιλό κάθε τέσσερα χρόνια, φτάνοντας σωρευτικά τα 9,5 κιλά σε βάθος δύο δεκαετιών. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη και του γλυκαιμικού φορτίου -τιμές που δείχνουν την επίδραση διαφόρων τροφίμων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα- συνδέονται στενά με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!