GOOD LIFE

Η επιστήμη εντόπισε τα 8 σημάδια που μαρτυρούν πως γερνάτε πρόωρα

Το γήρας δεν μπορεί να το αποφύγει κανείς, ωστόσο όταν μιλάμε για πρόωρη γήρανση, τότε είναι βέβαιο πως κάποιες συνήθειες συνδέονται με το γεγονός πως κάποιος δείχνει πιο γερασμένος από την πραγματική ηλικία του.

Σύμφωνα με άρθρο του newmoney.gr υπάρχουν οκτώ σημάδια και συνήθειες που βάσει ερευνών μαρτυρούν ότι πρέπει να κάνετε άμεσα αλλαγές;

1. Σκούρες κηλίδες, δέρμα ξηρό και θαμπό
Κάτι που ξέρουμε όλοι ήδη: η φωτογήρανση ευθύνεται για το 90% των ορατών αλλαγών στο δέρμα σας. Η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των ρυτίδων, των κηλίδων ηλικίας, της απώλειας της ελαστικότητας και της αύξησης του κινδύνου καρκίνου του δέρματος. Η προστασία του δέρματος με αντηλιακό, τα προστατευτικά ρούχα και η αναζήτηση σκιάς είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας νεανικής εμφάνισης και τη μείωση των επιπτώσεων γήρανσης που σχετίζονται με τον ήλιο.
Η ταχύτερη γήρανση έχει συνδεθεί με την έλλειψη νερού στο σώμα. Πίνοντας αρκετό νερό καθημερινά, χρησιμοποιώντας προϊόντα περιποίησης που παγιδεύουν την υγρασία και περιορίζοντας τις ουσίες που αφυδατώνουν, όπως το αλκοόλ και η καφεΐνη, είναι πιο εύκολο να καταπολεμήσετε τις επιπτώσεις της αφυδάτωσης. Εκτός από την όψη του δέρματος, η σωστή ενυδάτωση βοηθά επίσης τη γενική υγεία και ευεξία.

2. Οι άνθρωποι σάς λένε όλο και πιο συχνά να προχωράτε πιο γρήγορα
Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, η τακτική σωματική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για να καταπολεμήσετε τις συνέπειες του καθιστικού τρόπου ζωής. Ακόμη και η ελαφριά άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σωματική και ψυχική σας υγεία, επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης και βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής σας γενικότερα.
Φορέστε άνετα παπούτσια και περπατήστε με έναν φίλο. Ξεκινήστε με 5 λεπτά την ημέρα και σταδιακά αυξήστε το στα 30 λεπτά. Προσπαθήστε να κάνετε έως και 100 βήματα το λεπτό -για να το υπολογίσετε, μετρήστε τα βήματά σας για 10 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάστε επί έξι.

3. Μειωμένη λαβή
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet το 2015 φανέρωσε ότι τα άτομα που δεν μπορούν να ανοίξουν ένα βάζο είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με εκείνους των οποίων η δύναμη λαβής των χεριών παρέμεινε ισχυρή και σταθερή κατά την περίοδο της μελέτης. «Χρειάζεται πρόσθετη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η αύξηση της δύναμης των χεριών σας θα βελτιώσει την υγεία σας», περιγράφουν οι μελετητές. «Γνωρίζουμε ότι όσο μεγαλώνουμε, χάνουμε μυϊκή μάζα, ωστόσο κάποιοι τη χάνουν περισσότερο από άλλους».
Μην περιμένετε να εξασθενήσει η δύναμή σας. Η ενδυνάμωση του αντιβραχίου με ασκήσεις χεριών όπως το σφίξιμο μιας μπάλας είναι τρόποι για την πρόληψη της αδυναμίας. Ένας εργοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ασκήσεις που λειτουργούν για εσάς.

4. Δεν έχετε ασχοληθεί με τη διαχείριση του στρες
Καθώς μεγαλώνουμε, η διαχείριση του στρες γίνεται όλο και πιο ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και της γήρανσης. Το χρόνιο στρες μπορεί να βλάψει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, καθιστώντας μας πιο ευαίσθητους σε λοιμώξεις και ασθένειες καθώς γερνάμε. Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επιβραδύνει την ικανότητα του σώματος να θεραπεύεται και να ανακάμπτει, συμβάλλοντας έτσι περαιτέρω στη διαδικασία γήρανσης.
Είναι σημαντικό να διαχειρίζεστε τα επίπεδα του άγχους σας, καθώς η υπερβολική κορτιζόλη που εκκρίνεται σε συνθήκες υψηλού στρες, όχι μόνο σας γερνάει πιο γρήγορα, αλλά μπορεί να προάγει την αύξηση βάρους, να μειώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας και μπορεί να οδηγήσει σε πολλές χρόνιες ασθένειες.

5. Προτιμούσατε πάντα το junkfood και μερικά ποτά παραπάνω
Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και κορεσμένα λίπη μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση λόγω φλεγμονής, οξειδωτικού στρες και μείωσης του κολλαγόνου, οδηγώντας σε ρυτίδες, χαλάρωση του δέρματος και συνολικά κακής υγείας.
Η λύση είναι προφανής: μια ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή. Το αλκοόλ, αντίστοιχα, επηρεάζει το δέρμα, τη φλεγμονή, την ηπατική λειτουργία, τον ύπνο και τις διατροφικές επιλογές, τα οποία συμβάλλουν στην επιτάχυνση των επιπτώσεων της γήρανσης. Το μέτρο ή η αποχή από το αλκοόλ είναι η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης και της συνολικής υγείας.

6. Κοιμάστε νωρίς, αλλά ξυπνάτε συχνά μέσα τη νύχτα
Η αϋπνία ή τα προβλήματα ύπνου όπως συχνά ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς εμφανή λόγο, μπορεί να είναι σημάδια ότι το σώμα σας γερνά γρήγορα. Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, το σώμα αναγεννά και παράγει κολλαγόνο για την ελαστικότητα του δέρματος. Η έλλειψη ύπνου ή ο μη ποιοτικός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες, λεπτές γραμμές και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Μπορεί επίσης να αποδυναμώσει τον φραγμό του δέρματος, καθιστώντας το δέρμα πιο ευαίσθητο σε δερματικές παθήσεις.

7. Έχετε περισσότερες ρυτίδες από κάποιον συνομήλικό σας
Ένα ενδεικτικό σημάδι γήρανσης είναι οι ρυτίδες και η χαλάρωση του δέρματος και ο ρυθμός με τον οποίο τα αποκτάτε μπορεί να υποδηλώνει ότι γερνάτε πιο γρήγορα από ό,τι θα έπρεπε για την ηλικία σας. Η γενετική μπορεί να παίξει ρόλο, αλλά ένας μεγάλος παράγοντας για το χαλαρό, ρυτιδωμένο δέρμα είναι οι επιλογές του τρόπου ζωής. Η διατροφή σας μπορεί σίγουρα να επηρεάσει το πόσο γρήγορα γερνάτε. Πολλές μελέτες διαχρονικά επιβεβαίωνουν ότι μια διατροφή γεμάτη με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, έχει ως αποτέλεσμα πιο υγιές δέρμα και λιγότερες ρυτίδες από μια δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα.

8. Βρίσκετε δικαιολογίες για να μην βγείτε με τους φίλους σας
Λόγω της κοινωνικής μας φύσης, οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν σημαντικά τη γενική υγεία και τη διάρκεια ζωής μας. Συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να εμφανιστούν σε ανθρώπους που εντοπίζουν ότι η σωματική τους υγεία δεν είναι σε καλή κατάσταση και δεν είναι ενεργοί όπως παλιά, λένε συχνά οι ειδικοί. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρουν δικαιολογίες για να μην βγαίνουν έξω με τους φίλους τους επειδή αισθάνονται ότι δεν μπορούν πλέον να συμβαδίσουν με τη ζωή των άλλων. Η αλήθεια για το πώς νιώθετε, σε άτομα που εμπιστεύεστε, είναι ένας καλός τρόπος για να καταπολεμήσετε το αίσθημα απομόνωσης και κατάθλιψης και να απολαύσετε ξανά όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους σας ανθρώπους.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!