GOOD LIFE

Έρευνες δείχνουν πως όσοι... μιλάνε στα ζώα είναι πιο ευφυείς!

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να μιλάνε στα κατοικίδιά τους αλλά και σε ζώα που απλά συναντούν και αυτά τα άτομα συχνά φαντάζουν... ανόητα στα μάτια κάποιων που σπεύδουν να τους πουν πως τα ζώα ούτε μιλάνε ούτε καταλαβαίνουν την ομιλία μας. Όμως η επιστήμη έχει εντοπίσει κάτι πολύ ενδιαφέρον και θετικό για αυτούς που μιλούν στα ζώα σαν να είναι άνθρωποι.

Όπως διαβάζουμε στο topetmou.gr δύο διαφορετικές επιστημονικές μελέτες έχουν ευχάριστα νέα για όσους μιλάνε στα ζώα σαν να μιλάνε σε άνθρωπο.

Η μελέτη του Σικάγο

Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, το να μιλάμε σε μη ανθρώπινα όντα ή άψυχα αντικείμενα θεωρούνταν για αιώνες σημάδι βλακείας, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η συμπεριφορά δείχνει μεγαλύτερη ικανότητα του εγκεφάλου μας. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το να μιλάτε στο κατοικίδιό σας είναι μέρος της έννοιας που ονομάζεται ανθρωπομορφισμός.

Ο ανθρωπομορφισμός είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα έννοια. Η έρευνα αναφέρει: «Ο ανθρωπομορφισμός είναι η πράξη κατά την οποία αποδίδουμε σε αντικείμενα ή σε ζωντανά πλάσματα συναισθήματα, χαρακτηριστικά ή προθέσεις που μοιάζουν με αυτά του ανθρώπου. Ο ανθρωπομορφισμός καθιστά τους ανθρώπους μοναδικά έξυπνα πλάσματα σε αυτόν τον πλανήτη.

Η μελέτη του Χάρβαντ

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στο Χάρβαρντ ανέφερε το ίδιο πράγμα, δηλαδή για την υψηλή νοημοσύνη των ανθρώπων που μιλούν με τα ζώα. Η μελέτη με τίτλο “Cuteness And Disgust: The Humanizing and Dehumanizing Effects of Emotion” αναφέρει ότι οι άνθρωποι που προτιμούν τη συντροφιά των κατοικίδιων ζώων τους και τους μιλούν αρκετά συχνά θεωρούνται πιο έξυπνοι από τους υπόλοιπους.

Τι συμβαίνει όμως στο κατοικίδιό μας όταν του μιλάμε;

Μελέτες δείχνουν ότι ο ανθρωπομορφισμός μπορεί να κάνει το κατοικίδιό σας πιο έξυπνο. Γιατί μιλώντας του το ζώο καταφέρνει να κατανοεί καλύτερα τα συναισθήματα και τα λόγια σας.

Η μελέτη που έγινε πάνω σε αυτό και δημοσιεύθηκε στο Journal of Scientific αναφέρει: «Τα ζώα τείνουν να αισθάνονται με τον ίδιο τρόπο που αισθάνονται και οι κηδεμόνες τους. Εάν ο κηδεμόνας είναι καταθλιπτικός, το ζώο είναι πιθανό να αισθάνεται το ίδιο. Επίσης, ένας ευτυχισμένος κηδεμόνας μπορεί να κάνει το κατοικίδιό του να αισθάνεται επίσης ευτυχισμένο. Τις περισσότερες φορές, τα ζώα ενεργούν σύμφωνα με τον λόγο σας σε αντίθεση με τις χειρονομίες. Ο λόγος δηλαδή τα κάνει πολύ πιο έξυπνα καθώς προσπαθούν να καταλάβουν τι λέτε και όχι τι τους ζητάτε να κάνουν.»

Τέλος όλο αυτό κάνει καλό και σε εμάς καθώς: «Εκτός από το να σας κάνει πιο έξυπνους, το να μιλάτε στο κατοικίδιό σας είναι επίσης θεραπευτικό και θα πρέπει να το κάνετε πιο συχνά.»

Γιατί όμως μιλάμε στα κατοικίδιά μας;

Οι άνθρωποι μιλούν στα ζώα τους για διάφορους λόγους. Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους είναι για να επικοινωνήσουν μαζί τους. Και συνήθως ξεκινούν με κάποιες εντολές, όπως κάτσε, μείνε ή έλα.

Η συζήτηση με τα ζώα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ισχυρού δεσμού μεταξύ του κατοικίδιου ζώου και του κηδεμόνα του, κάτι που το βλέπουμε στην πράξη.

Επιπλέον, οι άνθρωποι συχνά μιλούν στα κατοικίδιά τους για συναισθηματική υποστήριξη και συντροφικότητα. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να αποτελέσουν μεγάλη πηγή παρηγοριάς και ανακούφισης από το άγχος της καθημερινής μας ζωής και η συζήτηση μαζί τους μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανόμαστε λιγότερη μοναξιά. Τα ζώα είναι επίσης γνωστά για την ικανότητά τους να δίνουν άνευ όρων αγάπη και υποστήριξη, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους που περνούν δύσκολες στιγμές.

Εκτός από τους λόγους που αναφέρθηκαν, οι άνθρωποι μπορεί επίσης να μιλούν στα ζώα τους επειδή αυτό είναι πολύ πιθανό να τους βοηθήσει να κατανοήσουν βαθύτερα τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα των ζώων τους. Όταν μιλάτε στη γατούλα ή τον σκύλο σας, μπορείτε να αντιληφθείτε κάποια πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα πώς αισθάνεται ή τι χρειάζεται. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για την εκπαίδευσή του, καθώς οι λεκτικές υποδείξεις και η επικοινωνία μπορούν να αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό τρόπο από τη μία ενίσχυσης της καλής συμπεριφοράς και και από την άλλη αντιμετώπισης προβληματικών συμπεριφορών.

Η συζήτηση με τα κατοικίδιά μας μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο υπεύθυνοι και να συμμετέχουν στη φροντίδα του ζώου τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη συνολική φροντίδα του ζώου και φυσικά, όπως αναφέραμε και πιο πριν, σε ισχυρότερο δεσμό μεταξύ του ζώου και του κηδεμόνα.

Γενικά το να μιλάτε στα ζώα σας είναι μια κοινή και φυσική συμπεριφορά μεταξύ πολλών κηδεμόνων. Μπορεί να προσφέρει πρακτικά οφέλη, όπως επικοινωνία και εκπαίδευση, καθώς και συναισθηματικά οφέλη, όπως συντροφικότητα και ανακούφιση από το άγχος.

Τέλος ορισμένοι μπορεί να μιλούν στα κατοικίδιά τους απλώς επειδή το απολαμβάνουν. Τα ζώα, ειδικά οι σκύλοι, μπορούν να είναι εξαιρετικοί ακροατές και η συζήτηση μαζί τους μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση απελευθέρωσης και ανακούφισης.

Συμπέρασμα: Είτε πρόκειται για ένα ζώο του δρόμου είτε για ένα κατοικίδιο, την επόμενη φορά που θα πιάσετε κουβέντα μαζί του και οι γύρω σας θα σας κρίνουν γι’ αυτό, θυμηθείτε ότι είστε πιο έξυπνοι, πιο εξελιγμένοι και πιο ευφυείς από όλους αυτούς μαζί!

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!