GOOD LIFE

Κυδώνι: Μάθε τα οφέλη του αλλά και κάτι που απαιτεί προσοχή

Τα κυδώνια είναι ένα από τα... χειμερινά φρούτα που αποκτούν θέση στο τραπέζι μας όλο το χρόνο κυρίως ως γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα, όμως τα φρέσκα κυδώνια, έχουν θέση και στην μαγειρική και κυρίως έχουν πολλά οφέλη να σου προσφέρουν αλλά έχουν και κάτι... επικίνδυνο

Ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Νικόλας Δήμζας, του docdiet.gr μας μυεί στον κόσμο του κυδωνιού.

Το όνομα κυδώνι προέρχεται από την Κυδωνία, μια πόλη στην βορειοδυτική ακτή της Κρήτης, στο σημείο που σήμερα είναι κτισμένη η πόλη των Χανίων. Η Κυδωνία κατοικούνταν από την Νεολιθική εποχή και σύμφωνα με την μυθολογία, ιδρύθηκε από τον βασιλιά Κύδωνα. Το Κύδων μπορεί να προέρχεται είτε από το ουσιαστικό κύδος (=δόξα) είτε από το ρήμα κυδάνω (=καυχιέμαι). Πιθανόν, τα χρυσά μήλα των εσπερίδων, ένας από τους άθλους του Ηρακλή, να ήταν κυδώνια. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο άθλος που ανατέθηκε από τον Ευρυσθέα στον Ηρακλή ήταν να μεταβεί στον κήπο τον Εσπερίδων και να του φέρει τα χρυσά μήλα. Εκτός από τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, το χρυσό μήλο που αποτέλεσε και το «μήλον της έριδος», που δόθηκε στην Αφροδίτη, ήταν κυδώνι.

 

 Η διατροφική αξία ανά 100g φρέσκο κυδώνι

  • Θερμίδες 57kcal
  • Υδατάνθρακες 15.3g
  • Φυτικές ίνες 1.9g
  • Πρωτεΐνες 0.4g
  • Βιταμίνη C 15mg
  • Ω-6 λιπαρά οξέα 49mg
  • Ασβέστιο 11mg
  • Μαγνήσιο 8mg
  • Κάλιο 197mg
  • Φώσφορος 17mg

Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία
Μελέτες δείχνουν πως το κυδώνι, για την ακρίβεια όλα τα μέρη ενός κυδωνιού, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, του καρπού και της σάρκας του, φαίνεται να έχουν θετική επίδραση σε παράγοντες που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η αρτηριακή πίεση, ο μεταβολισμός της γλυκόζης και η παχυσαρκία. Επιπλέον φαίνεται πως έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Προσοχή! Οι σπόροι του περιέχουν νιτρίλια τα οποία υπό την επίδραση των πεπτικών ενζύμων και των γαστρικών οξέων μετατρέπονται σε υδροκυάνιο, ένα δηλητηριώδες αέριο. Κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο όταν οι σπόροι του κυδωνιού καταναλώθούν σε μεγάλες ποσότητες. Για το λόγο αυτό μάλιστα, υπάρχει αντίστοιχη σύσταση προς τις θηλάζουσες μητέρες να αποφεύγουν την κατανάλωση των σπόρων όταν πρόκειται να φάνε κυδώνι ή προϊόντα του όπως οι μαρμελάδες και τα γλυκά.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!