GOOD LIFE

Αποξηραμένα σύκα: Τα 7 οφέλη τους αλλά και τι να προσέχετε

Το αποξηραμένο σύκο είναι δημοφιλές ως σνακ ή γλυκό, και καταναλώνεται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική των επεξεργασμένων τροφών με ζάχαρη, αλλά και έναν πολύ καλό τρόπο να λαμβάνουμε τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες. Η περιεκτικότητα που έχει σε φυτικές ίνες το κάνουν ακαταμάχητο.

Τί είναι το σύκο

Τα σύκα είναι ο καρπός του δέντρου ficus, που ανήκει στην οικογένεια της μουριάς (Moraceae). Έχουν μοναδική, γλυκιά γεύση, απαλή και μαστιχωτή υφή και είναι γεμάτα με ελαφρώς τραγανούς, βρώσιμους σπόρους. Τα φρέσκα σύκα είναι ευαίσθητα και ευπαθή, γι’ αυτό συχνά αποξηραίνονται για να διατηρηθούν. Αυτό παράγει ένα γλυκό και θρεπτικό αποξηραμένο φρούτο που μπορείτε να το απολαύσετε όλο το χρόνο.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σύκων, οι οποίες ποικίλλουν σε χρώμα και υφή. Το μοναδικό χαρακτηριστικό τους είναι ένα μικρό άνοιγμα που μοιάζει με μπουμπούκι. Η φυσική τους γλυκύτητα σημαίνει ότι, πριν από την εποχή των επεξεργασμένων σακχάρων, χρησιμοποιούνταν συχνά ως γλυκαντικό.

Αποξηραμένα σύκα: Διατροφική αξία

Τα αποξηραμένα σύκα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, σιδήρου, καλίου, ασβεστίου και βιταμίνης Κ. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων αποξηραμένων σύκων περιέχει:

  • Φυτικές ίνες: 5,5 γρ  (περίπου το 22% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ΣΗΠ)
  • Σίδηρος: 2,9 mg (περίπου το 15% της ΣΗΠ)
  • Κάλιο: 522 mg (περίπου το 12% της ΣΗΠ)
  • Ασβέστιο: 52 mg (περίπου το 5% της ΣΗΠ)
  • Βιταμίνη: 22 mg  (περίπου το 25% της ΣΗΠ)

Τα αποξηραμένα σύκα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας, όπως:

1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αποξηραμένα σύκα είναι πλούσια σε προστατευτικές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες. Αυτές οι ενώσεις έχουν προστατευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβη σε κύτταρα και ιστούς, και διαχειρίζονται το οξειδωτικό στρες στο σώμα.

2. Βελτιώνουν την πέψη και την υγεία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος. Τα αποξηραμένα σύκα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Τα σύκα λειτουργούν ως φυσικό καθαρτικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν επίσης πρεβιοτικές ιδιότητες, τροφοδοτώντας τα βακτήρια του εντέρου και προάγοντας ένα υγιές περιβάλλον στο έντερο, το οποίο, ως αποτέλεσμα, βελτιώνει την ευεξία του πεπτικού συστήματος.

3. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τα αποξηραμένα σύκα είναι μια καλή πηγή καλίου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπέρτασης. Μελέτη που εξέτασε τις ειδικές επιδράσεις του εκχυλίσματος σύκου σε ζώα έδειξε μειώσεις της αρτηριακής πίεσης σε όσα είχαν φυσιολογικές τιμές αλλά και σε εκείνα που είχαν υπέρταση.

4. Προστατεύουν από την οστεοπόρωση

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Τα αποξηραμένα σύκα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης.

5. Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

Οι φυτικές ίνες δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, γεγονός που σημαίνει ότι βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες και να χάνουμε βάρος.

6. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα αποξηραμένα σύκα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

7. Βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης

Τα αποξηραμένα σύκα είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης.

Προσοχή! Τα αποξηραμένα σύκα είναι πλούσια σε θερμίδες και ζάχαρη. Είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε με μέτρο, ειδικά εάν έχουμε υψηλό βάρος ή διαβήτη.

Αποξηραμένα σύκα: Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν

  • Εάν έχετε αλλεργία στη γύρη σημύδας, μπορεί να εμφανίσετε αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των σύκων. Οι συκιές περιέχουν επίσης ένα φυσικό λατέξ, στο οποίο μερικοί άνθρωποι έχουν αλλεργία.
  • Εάν ο γιατρός σας σας έχει συμβουλεύσει να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλή σε οξαλικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σύκα περιέχουν υψηλά επίπεδα οξαλικών ενώσεων.
  • Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Κ, επομένως εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά, θα πρέπει να διατηρήσετε την πρόσληψη σύκων, καθώς και άλλων τροφών πλούσια σε βιταμίνη Κ, σταθερή.
  • Εάν είστε vegan αποφύγετε να τρώτε σύκα επειδή ορισμένες ποικιλίες γονιμοποιούνται από σφήκες που πεθαίνουν κατά τη διαδικασία της επικονίασης.
  • Προσοχή στην υπερκατανάλωση των σύκων: απολαύστε τα με μέτρο γιατί μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχουν καθαρτική δράση.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!