GOOD LIFE

Τα φασόλια είναι σύμμαχος της υγείας της καρδιάς

Γενικά όλα τα όσπρια, θεωρούνται διατροφικοί θησαυροί, καθώς αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και φυτικών ινών, και έχουν πληθώρα άλλων χρήσιμων στοιχείων. Όμως η επιστήμη λέει πως ειδικά τα φασόλια, μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing τα πλούσια σε πρωτεΐνη  φασόλια, σε αντίθεση με το κόκκινο κρέας, που επίσης είναι βασική πηγή πρωτεΐνης δεν κάνουν κακό στην καρδιά. 

Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ, έδειξε ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υψηλής ποιότητας φυτικά τρόφιμα, όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί ή ακόμα και η σόγια μπορεί να σχετίζεται με μέτρια μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Το Harvard Health Publishing υπογραμμίζει ότι τα φασόλια συμβάλλουν, επίσης, στη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Τα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και μας παρέχουν σημαντικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σίδηρο και αντιοξειδωτικά.

Ταυτόχρονα, γλυτώνετε τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερόλη που περιέχουν τα τρόφιμα από ζωικές πηγές.

Τι άλλα οφέλη έχουν τα φασόλια

Τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Εκτός από το ότι σας βοηθά να χορτάσετε, επιβραδύνοντας την πέψη, ορισμένες φυτικές ίνες λειτουργούν και ως πρεβιοτικά.

Αυτό σημαίνει ότι χρησιμεύει ως τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, ενθαρρύνοντας την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας.

Ακριβώς επειδή τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν και στην προώθηση ενός ισορροπημένου, υγιούς μικροβιώματος, το οποίο με τη σειρά του υποστηρίζει διαδικασίες σε πολλά από τα συστήματα του σώματος.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!