GOOD LIFE

Ειδικός λέει πως υπάρχουν δύο είδη γάλακτος που δεν πρέπει να τα πίνετε

Το γάλα, βασικό στοιχείο σε πολλές δίαιτες, είναι μια πλούσια πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο και η πρωτεΐνη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ορισμένα είδη μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονή και στην αύξηση βάρους.

Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονώδεις αποκρίσεις σε συγκεκριμένους τύπους, ενώ οι ποικιλίες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να συμβάλλουν στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, οδηγώντας δυνητικά σε αύξηση του βάρους.

Η διατροφολόγος Mary Sabat και η διαιτολόγος στο Balance One Supplements, Trista Best, μιλούν για δύο τύπους που μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή και στην αύξηση βάρους. Συγκεκριμένα, αποκάλυψαν ότι το μη βιολογικό πλήρες γάλα και το γάλα καρύδας είναι αυτά που πρέπει να περιοριστούν.

 

Μη βιολογικό πλήρες γάλα

Το μη βιολογικό πλήρες γάλα έχει συσχετιστεί με πιθανά μειονεκτήματα που σχετίζονται με τη φλεγμονή και την αύξηση του βάρους. Αυτός ο τύπος μπορεί να περιέχει αυξημένα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, τα οποία, όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα, μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή.

Επιπλέον, η υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά στο πλήρες προϊόν αυξάνει την πυκνότητα των θερμίδων του, οδηγώντας δυνητικά σε αύξηση του βάρους εάν δεν καταναλωθεί με μέτρο.

«Η χειρότερη επιλογή γάλακτος που υπάρχει είναι το μη βιολογικό πλήρες. Το πλήρες σε λιπαρά προϊόν είναι υψηλότερο σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και αύξηση βάρους», λέει η Sabat και συμπληρώνει:

«Επιπλέον, το λίπος μεταφέρει τοξίνες, άρα ένα μη βιολογικό πλήρες προϊόν μπορεί να έχει τοξίνες που δεν είναι μόνο φλεγμονώδεις αλλά επιβλαβείς για την υγεία».

Γάλα καρύδας

Αν και εκτιμάται για την πλούσια γεύση και την κρεμώδη υφή του, μπορεί να σχετίζεται με ανησυχίες που σχετίζονται με φλεγμονές και αύξηση του βάρους. Ενώ το γάλα καρύδας περιέχει τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCTs), τα οποία μπορεί να προσφέρουν κάποια οφέλη για την υγεία, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με φλεγμονές και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

«Το γάλα καρύδας, ενώ είναι πλούσιο και γευστικό, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους και σε δυνητικά αργό μεταβολισμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά», εξηγεί η Best.

«Αν και αυτά τα λιπαρά είναι κυρίως κορεσμένα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή υγεία, είναι πυκνό σε θερμίδες. Η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, ανεξάρτητα από την πηγή, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Η πλούσια υφή του μπορεί να ενθαρρύνει μεγαλύτερες μερίδες, αυξάνοντας περαιτέρω την κατανάλωση θερμίδων», καταλήγει η ειδικός.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!