Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση ότι η σεφ Ντέμη Γεωργίου, η οποία είχε γίνει γνωστή από την εκπομπή Master Chef, άφησε την τελευταία της πνοή νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Η 39χρονη δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη βαριά λοίμωξη που την οδήγησε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας, όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένη.
Η γνωστή σεφ υπέστη σηπτικό σοκ από βαριά λοίμωξη, ενώ βρισκόταν στην Πάρο όπου εργαζόταν. Όταν την παρέλαβε το ΕΚΑΒ, δεν είχε επίπεδο συνείδησης και βρισκόταν σε κώμα. Πιο συγκεκριμένα, όπως έχει γίνει έως τώρα γνωστό, το Σάββατο 20 Ιουλίου, έχασε τις αισθήσεις της και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας της Πάρου, όπου οι γιατροί της παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Σύντομα όμως, κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί με ελικόπτερο στην Αθήνα. Παρέμεινε διασωληνωμένη στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και η κατάστασή της είχε κριθεί εξ αρχής εξαιρετικά κρίσιμη. Για τα ακριβή αίτια του θανάτου της, αναμένονται ακόμα πληροφορίες από το νοσοκομείο.
Σε ποιες συνθήκες, όμως, μια βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να απειλήσει τη ζωή; Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι της Cleveland Clinic εξηγούν πώς μια τέτοια λοίμωξη μπορεί να προσβάλει το σώμα, καθώς και πότε μπορεί να αποβεί μοιραία και επικίνδυνη.
Όπως εξηγούν, οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι ασθένειες που μπορούν να προσβάλουν το δέρμα, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο, το αίμα και άλλα μέρη του σώματος. Συμβαίνουν όταν ο οργανισμός προσβάλλεται από μονοκύτταρους οργανισμούς που πολλαπλασιάζονται ή απελευθερώνουν τοξίνες στο σώμα. Σε αυτές τις κοινές βακτηριακές ασθένειες περιλαμβάνονται οι ουρολοιμώξεις, οι τροφικές δηλητηριάσεις, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ορισμένες λοιμώξεις του δέρματος, των ιγμορείων και των αυτιών.
Στο σώμα, τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν από το περιβάλλον, ένα μολυσμένο άτομο ή ζώο, ένα τσίμπημα από έντομο ή μολυσμένα τρόφιμα, νερό και επιφάνειες. Οι λοιμώξεις που επηρεάζουν μόνο την επιφάνεια του δέρματός ή τους βλεννογόνους (όπως ο λαιμός ή το έντερο) δεν είναι συνήθως σοβαρές, αλλά μερικές φορές, τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν στο σώμα και να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Εάν τα βακτήρια εισέλθουν στο αίμα, μπορεί να προκαλέσουν σηψαιμία, μια αντίδραση στη λοίμωξη που προκαλεί βλάβη στα όργανα, η οποία μερικές φορές είναι θανατηφόρα.
Ποιοι τύποι βακτηριακών λοιμώξεων υπάρχουν;
Τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν πολλούς τύπους λοιμώξεων, ανάλογα με το πώς εκτίθεται ο οργανισμός και ποιο μέρος του σώματος μολύνεται. Ορισμένοι συνηθισμένοι τύποι βακτηριακών λοιμώξεων περιλαμβάνουν:
Οι πιο κοινές βακτηριακές λοιμώξεις είναι:
Πόσο επικίνδυνες είναι;
Υπάρχουν πολλές βακτηριακές λοιμώξεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, που συνήθως δεν είναι σοβαρές ή μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα με αντιβιοτικά, όπως η κολπίτιδα. Ωστόσο, οποιαδήποτε βακτηριακή λοίμωξη που εισέρχεται βαθύτερα στο σώμα, όπως στο αίμα, την καρδιά, τους πνεύμονες ή τον εγκέφαλό, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
Πώς προσβάλλεται ο οργανισμός;
Ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα;
Τα συμπτώματα των βακτηριακών λοιμώξεων ποικίλλουν ανάλογα με το σημείο του σώματος που έχει μολυνθεί. Το κύριο σύμπτωμα είναι συχνά ο πυρετός, εκτός από τις δερματικές λοιμώξεις, οι οποίες συνήθως προκαλούν ερυθρότητα ή πόνο στο δέρμα. Τα συνήθη συμπτώματα των βακτηριακών λοιμώξεων περιλαμβάνουν:
Τα πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Πότε θα χρειαστεί να μεταβείτε στα επείγοντα;
Αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια όταν έχετε:
Πηγή: ygeiamou.gr