GOOD LIFE

Το πιο ωραίο χαρτονόμισμα του κόσμου είναι.. εξωτικό [εικόνες]

Στο φετινό διαγωνισμό για τα πιο ωραία χαρτονομίσματα της Διεθνούς Τράπεζας (IBNS) το βραβείο πήγε στο νέο χαρτονόμισμα του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, μιας νησιωτικής χώρας στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας.

Σχεδιασμένο σε συνεργασία με τον Βρετανό κατασκευαστή τραπεζογραμματίων De La Rue για τον εορτασμό της 50ης (χρυσής) επετείου της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, το χαρτονόμισμα των 50 δολαρίων, δείχνει τα εθνικά σύμβολα της, όπως το οικόσημο, έναν κόκκινο ιβίσκο και ένα κόκκινο πουλί, με φτερά σαν φοίνικα. Το πίσω μέρος του χαρτονομίσματος απεικονίζει μια χαμογελαστή χορεύτρια σε καρναβάλι σε ένα κολάζ με τους 22 ετών, δίδυμους πύργους της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών, που είναι τα ψηλότερα κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα.

Αυτή η πολύχρωμη έκδοση είναι στην πραγματικότητα ένας επανασχεδιασμός του αρχικού που είχε το χρώμα της ελιάς και κυκλοφόρησε το 2012 για τον εορτασμό της 50ης επετείου της χώρας. Το λεγόμενο «ανεξαρτησία $50» κρίθηκε δύσκολο να διακριθεί από το χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων (σε πράσινο χρώμα) και των 10 δολαρίων (σε γκρι χρώμα). «Οι ηλικιωμένοι, ιδίως, δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν το χαρτονόμισμα των 50 δολαρίων», εξήγησε η Κεντρική Τράπεζα σε μια δημοσιευμένη δήλωση.

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τα νέα και βελτιωμένα χρυσά πολυμερή χαρτονομίσματα του περασμένου Δεκεμβρίου, τα οποία θα έχουν τεθούν σε ευρύτερη κυκλοφορία μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Το τραπεζογραμμάτιο επιλέχθηκε από ένα σύνολο πάνω από 30 νέων σχεδίων των τραπεζογραμματίων, που κυκλοφόρησαν το 2014. Το δεύτερο βραβείο πήγε στο χαρτονόμισμα των 5000 Franc από τα γαλλικά εδάφη του Ειρηνικού (Ταϊτή) και την τρίτη θέση πήρε το χαρτονόμισμα των 10 Δηναρίων από το Κουβέιτ.

Αυτοί είναι οι φιναλίστ του φετινού διαγωνισμού:


Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!