GOOD LIFE

Μήπως το ταίρι σας σάς "απατά"... οικονομικά;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το Ίδρυμα για τη Χρηματοοικονομική Εκπαίδευση, ένας στους τρεις ενήλικες που έχουν κοινό λογαριασμό, παραδέχονται ότι διαπράττουν οικονομική... απιστία εναντίον του συντρόφου τους και το 76% αυτών των ανθρώπων, παραδέχονται ότι η εξαπάτηση αυτή έχει επηρεάσει τη σχέση.

Γιατί τόσα ψέματα σχετικά με τα οικονομικά;

Ιδού οι λόγοι για μερικά από τα μεγαλύτερα οικονομικά ψέματα που κρύβουν τα ζευγάρια καθώς και τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τα ξεπεράσετε.

Ψέμα 1: «Ναι, έχω πληρώσει αυτό το λογαριασμό».

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι κρύβουν χρήματα από το άλλο τους μισό. «Ίσως αισθάνονται ότι ελέγχονται από το σύντροφό τους, έτσι λειτουργούν σαν να κάνουν μια εξέγερση», λέει η Deborah Price, Διευθύνουσα Σύμβουλος και ιδρυτής του Money Coaching Institute και συγγραφέας του «The Heart of Money».

Εάν ένα άτομο είναι υπεύθυνο για τις αποφάσεις αγοράς, ενώ το άλλο δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες, η οργή και η αγανάκτηση μπορούν να προκύψουν, οι οποίες οδηγούν σε παραπλανητική συμπεριφορά.

Το πρώτο βήμα είναι να ανακαλύψετε το λόγο που ειπώθηκε το ψέμα. «Τα περισσότερα οικονομικά προβλήματα δεν έχουν να κάνουν πραγματικά με τα χρήματα, είναι ενδείξεις ότι υπάρχουν άλλα προβλήματα μέσα στη σχέση».

Ψέμα 2: «Είμαι κακός με τη διαχείριση των χρημάτων – Ανάλαβε το εσύ».

Αυτό είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο: Οι άνθρωποι που είναι απολύτως ανταγωνιστικοί πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι κακοί στα οικονομικά. «Νιώθουν ανίσχυροι και φοβούνται ότι θα κάνουν κάποιο λάθος», λέει η Price. Επισημαίνει επίσης ότι μερικές φορές υπάρχει ένα υποσυνείδητο όφελος για αυτούς τους ανθρώπους καθώς απαλλάσσονται από τις ευθύνες τις οποίες «ρίχνουν» στους ικανούς με τη διαχείριση των χρημάτων.

Εάν θέλετε πραγματικά να καταλάβετε αν είστε καλοί με τα οικονομικά κάντε μια λίστα με τις δημοσιονομικές σας ικανότητές.

Ψέμα 3: «Σίγουρα, μπορούμε να το αγοράσουμε αυτό».

Πολλοί άνθρωποι απλά δεν έχουν την ικανότητα να υπολογίζουν αν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα νέο αυτοκίνητο ή ένα ταξίδι στις Άνδεις.

Επιπλέον, όταν είστε ζευγάρι, είναι εύκολο να μετατεθεί η ευθύνη στο ποιος πήρε μια ανεύθυνη απόφαση.

Για αυτό, πριν από την πραγματοποίηση μιας σημαντικής αγοράς θα πρέπει και οι δυο μαζί να καταγράψουν όλες τις θετικές και αρνητικές συνέπειες της απόφασης. Όχι μόνο θα κάνει λιγότερο πιθανό το να παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό της στιγμής, αλλά θα σας αναγκάζει επίσης, να ρίξετε μια σοβαρή ματιά στην οικονομική σας κατάσταση.

Ψέμα 4: «Τα χρήματα μου είναι και δικά σου».

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τρεις στους 10 ενήλικες με κοινά οικονομικά έχουν κρύψει μια αγορά, τραπεζικό λογαριασμό, δήλωση ή μετρητά από τον σύντροφό τους. «Η απόκρυψη φορολογικών πληροφοριών είναι μια αυτο-προστατευτική αντίδραση στο συναίσθημα ανασφάλειας στη σχέση», λέει η Kate Levinson, PhD, συγγραφέας του βιβλίου «Συναισθηματικό νόμισμα». «Ακόμα κι αν μπορεί να αρέσει η ιδέα της συγχώνευσης των χρημάτων σας με το σύζυγό σας σε ένα πνευματικό επίπεδο, τελικά δεν εμπιστεύεστε ότι ο σύντροφός σας θα είναι εκεί για σας».

Αρχίστε με το να ανακαλύψετε για ποιο λόγο νιώθετε έτσι, μιλήστε με ένα φίλο ή θεραπευτή και μετά προσπαθήστε να το συζητήσετε με τον σύντροφό σας.

Ψέμα 5: «Είχα αυτά τα παπούτσια για χρόνια».

Η άρνηση των δαπανών είναι μια αντίδραση που στηρίζεται στο φόβο. «Φοβάστε ότι ο σύντροφός σας μπορεί να σας κρίνει ως εγωιστές, επιπόλαιους ή ανάξιους και ότι δεν θα σας αγαπάει γι' αυτό», λέει ο Levinson.

Κάντε μια ρεαλιστική εκτίμηση της οικονομικής σας κατάστασής. «Αποσαφηνίστε οικονομικούς στόχους και τις προτεραιότητές σας και δημιουργήστε έναν ειδικό προϋπολογισμό που βασίζεται στις σταθερές δαπάνες σας και στις έκτακτες», προτείνει ο Levinson. Γνωρίζοντας ακριβώς πόσα έχετε να δαπανήσετε θα σας ανακουφίσει από κάθε φόβο ότι ο σύντροφός σας μπορεί να σας αποδοκίμαζε. Να επιμείνετε σε αυτόν τον προϋπολογισμό και να τον επανεξετάζετε μηνιαία ή διμηνιαία για να βεβαιωθείτε ότι ακόμα λειτουργεί.

Πηγή: Newmoney

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!