Συνήθως κοιτάμε τη μάρκα και τα χαρακτηριστικά των κινητών και ξεχνάμε το προφανές: την μπαταρία. Αυτή δίνει ζωή στο κινητό μας, και πρέπει να την προσέχουμε.
Οι παρακάτω συμβουλές θα χαρίσουν στην μπαταρία σου αρκετά χρόνια ζωής!
Δεν πειράζει να το φορτίζεις όλη τη νύχτα
Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αν δεν αποσυνδέσεις το κινητό άμεσα μετά την ολοκλήρωση της φόρτισης. Οι σύγχρονοι φορτιστές είναι τόσο «έξυπνοι» που ξέρουν πότε να σταματήσουν την παροχή ρεύματος. Άλλωστε το ν' αφήνεις το smartphone όλη νύχτα - ή και όλη μέρα - συνδεδεμένο στον φορτιστή, είναι πολύ καλύτερο από το να το αφήνεις σε μια γωνιά ν' αδειάζει.
Φόρτιζε σε τακτά χρονικά διαστήματα
Οι μπαταρίες λιθίου θέλουν προσοχή. Δεν τους αρέσει το απότομο «στέγνωμα» αλλά ούτε και το ολικό, απόλυτο «γέμισμα». Οπότε, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να φορτίζεις το κινητό σου αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, από λίγο. Σε τακτά και σύντομα χρονικά διαστήματα.
Φυσικά και μπορείς να το φορτίσεις με το laptop
Στην πραγματικότητα, αυτή η διαδικασία φόρτισης είναι η πιο ασφαλής για την αγαπημένη σου συσκευή. Μπορείς να φορτίσεις οποιοδήποτε gadget με το laptop σου, αφού οι υπολογιστές έχουν την «εξυπνάδα» να αντιλαμβάνονται πότε η μπαταρία έχει φορτιστεί πλήρως και σταματούν να την ταλαιπωρούν με άσκοπη παροχή ενέργειας.
Πρόσεχε, ωστόσο, την μπαταρία του laptop
Ο μεγαλύτερος εχθρός εδώ δεν είναι η υπερβολική φόρτιση, αλλά η θερμοκρασία. Επηρεάζει τόσο τις μπαταρίες των laptops, όσο και των smartphones ή των tablets. Αν, λοιπόν, έχεις το laptop συνδεδεμένο στη πρίζα, καλό θα ήταν να βγάλεις την μπαταρία για να μην κινδυνέψει από την αύξηση της θερμοκρασίας. Αν πάλι το laptop σου δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς μπαταρία -για οποιονδήποτε λόγο- φρόντισε να έχεις μια καλή βάση με εξίσου καλούς ανεμιστήρες.
Κράτα τις μπαταρίες σου σε ήπια θερμοκρασία
Η μπαταρία παράγει από μόνη της μεγάλη θερμότητα, με αποτέλεσμα, οτιδήποτε «ζεστό» υπάρχει στο τριγύρω περιβάλλον να της κάνει κακό. Αυτό είανι το overheat που λένε εκεί στα ξένα. Φρόντιζε, λοιπόν, να μην αφήνεις το smartphone δίπλα σε άλλες συσκευές, που αναπτύσσουν θερμοκρασίες ή εκπέμπουν θερμότητα. Καλό θα ήταν να μην το αφήνεις με τις ώρες μες στο αυτοκίνητο (ειδικά τώρα το καλοκαίρι) και να μην το παίρνεις μαζί σου στην παραλία. Το κινητό δεν είναι φτιαγμένο για ηλιοθεραπεία.
Αν έχεις έξτρα μπαταρίες μην ξεχνάς να τις φορτίζεις
Θέλει προσοχή: αν έχεις μπαταρία που την φυλάς για ώρα ανάγκης, είναι καλύτερο να τη φορτίζεις μισή ώρα λιγότερη απ' όση χρειάζεται κανονικά. Οι μπαταρίες, όταν δεν φορτίζονται, χάνουν σταδιακά την δύναμη της φόρτισης τους. Αν η φόρτιση πέσει στο απόλυτο μηδέν και εσύ επιχειρήσεις να τις γεμίσεις μονομιάς, θα τερματίσουν αυτόματα τη λειτουργία τους για να μη γίνουν ασταθείς.
Αντικατάσταση; Ναι, γιατί όχι
Ανησυχείς για τη μπαταρία σου; Βλέπεις την απόδοσή της να πέφτει; Θέλεις απλά να την αλλάξεις επειδή έχει κλείσει δύο χρόνια ζωής; Εννοείται πως μπορείς να την αντικαταστήσεις με μια καινούρια, όποια στιγμή θέλεις. Μια συμβουλή μόνο: αν φρικάρεις συχνά με το θέμα μπαταρία, να προτιμάς τα κινητά που η μπαταρία τους αλλάζει χειροκίνητα και δεν απαιτείται ξεβίδωμα από τεχνικό.
Πηγή: Askmen