GOOD LIFE

Έρευνα εντόπισε ένα ακόμη σπουδαίο όφελος που προσφέρουν οι μπανάνες

Οι μπανάνες είναι ένα αγαπημένο φρούτο που είναι γνωστό πως προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία και την ομορφιά, αλλά η επιστήμη διαρκώς εντοπίζει και νέα οφέλη.

Η περιεκτικότητα που έχουν οι μπανάνες σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και Β6 υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς. Η αύξηση της πρόσληψης καλίου μαζί με την μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι η πιο σημαντική διατροφική αλλαγή, που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ενώ βοηθούν και στο διαβήτη, καθώς έχουν χαμηλά επίπεδα γλυκόζης , ενώ η μεγάλη περιεκτικότητά της σε κάλλιο βοηθά στην υγεία του μυικού και νευρικού συστήματος.


Υπάρχει όμως και ένα σημαντικό όφελος που σου προσφέρει η μπανάνα και πιθανά δεν το ξέρεις!

 Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα φρούτα που μπορείς να παίρνεις μαζί σου είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σου. Μάλιστα, ερευνητές ειδικευμένοι στην πέψη και τη διατροφή στην Αυστραλία υπογραμμίζουν τώρα ένα ακόμη πλεονέκτημα της μπανάνας, που σχεδόν σίγουρα δεν γνώριζες.

Η Αυστραλιανή Μελέτη για την Πέψη

Σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Gastroenterology and Hepatology, συνεργάστηκαν επτά ιατρικοί και πανεπιστημιακοί ερευνητές στη Μελβούρνη, ο καθένας ειδικευμένος στη γαστρεντερολογία και τη διαιτολογία. Έκαναν μια ανασκόπηση προηγούμενων μελετών για να προσδιορίσουν τί ρόλο παίζει η διατροφή στο μικροβιώμα του εντέρου και πώς μπορεί να επιδράσει θετικά σε γαστρεντερολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλα.

Ένα από τα σημεία που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν το εξής: «Οι διατροφικοί παράγοντες στην πρώιμη ζωή καθορίζουν ουσιαστικά τον κίνδυνο μετέπειτα υγείας ή ασθένειας». Για παράδειγμα, η έκθεση σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου, που θεωρείται ότι προκαλείται από τη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Ποιες τροφές κάνουν καλό στο έντερο

Οι ερευνητές στην έρευνα τους εντόπισαν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε ζωικά λίπη, αλκοόλ, επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά με ζάχαρη συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου και διαταραχών που προκαλούν φλεγμονή στο έντερο και σε άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος.

Από την άλλη πλευρά, οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι η γαστρεντερολογική έρευνα έδειξε ότι τα προγράμματα διατροφής όπως η Crohn's Disease Exclusion Diet μπορούν να είναι αποτελεσματικά για τη μείωση των συμπτωμάτων της δυσβίωσης του εντέρου. Η δίαιτα αυτή αποκλείει το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και το σιτάρι και απαιτεί καθημερινή πρόσληψη φυτικών τροφών από τροφές μεταξύ αυτών οι πατάτες, τα μήλα καιοι μπανάνες. Αν και τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες γιατί συμπεριλήφθηκαν οι μπανάνες σε αυτή τη λίστα των ευεργετικών τροφών για την υγεία του εντέρου;

Γιατί οι μπανάνες μπορεί να είναι καλές για την υγεία του εντέρου;
Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι η μπανάνα είναι μια πρεβιοτική τροφή που παρέχει φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο στο σώμα για να παράγει βουτανικό οξύ ή βουτυρικό οξύ. Το βουτυρικό οξύ ανήκει στα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου και δρα ευεργετικά στο γαστρεντερικό σωλήνα, δημιουργείται όταν τα καλά βακτήρια στο έντερο διασπούν τις διαιτητικές ίνες. Γιατί έχει σημασία αυτό; Επειδή τα φυσιολογικά επίπεδα του βουτυρικό οξέος, ενός από τα τρία κύρια λιπαρά οξέα στο έντερο, έχουν συσχετιστεί με μειωμένη κοιλιακή δυσφορία σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το βουτυρικό οξύ απορροφάται εύκολα από τα εντερικά κύτταρα και χρησιμοποιείται ως κύρια πηγή ενέργειας. Επιπλέον, είναι ένας σημαντικός ρυθμιστής του πολλαπλασιασμού των κολοκυττάρων (κύτταρα του παχέος εντέρου) και της απόπτωσης (κυτταρικός θάνατος). Ρυθμίζει την κινητικότητα της γαστρεντερικής οδού και τη σύνθεση της βακτηριακής μικροχλωρίδας, παρέχοντας ταυτοχρόνως αντιφλεγμονώδη δράση. Η χορήγηση προβιοτικών, επίσης συμβάλλει στην μεγαλύτερη παραγωγή αυτών των λιπαρών οξέων στο παχύ έντερο. 

Τα πρεβιοτικά της μπανάνας συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, τη διαδικασία της πέψης και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε μια μελέτη που έγινε το 2016, το βουτυρικό οξύ συσχετίστηκε επίσης με πιθανό χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ένας λόγος που η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου σου είναι επειδή προκαλεί το παχύ έντερο να παράγει περισσότερο βουτυρικό οξύ.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!