Το σκόρδο από την αρχαιότητα είναι γνωστό για τις αναρίθμητες θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητές του. Όμως πολλοί αγνοούν πως έχει και κάποιες παρενέργειες και μάλιστα διόλου αδιάφορες.
Στις μέρες μας το σκόρδο έχει μελετηθεί σε βάθος για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία, τα οποία αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις θειούχες ενώσεις που δημιουργούνται όταν αυτό τεμαχίζεται, θρυμματίζεται ή μασιέται.
Μερικά από τα βασικά του οφέλη για την υγεία είναι η μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση που τονώνει το ανοσοποιητικό και πολλά άλλα.
Παρόλο που το σκόρδο είναι πολύ ωφέλιμο και προσφέρει πολλά σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης υγείας, υπάρχουν και κάποιες παρενέργειες από την υπερβολική του κατανάλωση.
Ηπατική βλάβη
Υπερβολική ποσότητα σκόρδου μπορεί να βλάψει το συκώτι, προκαλώντας ηπατική τοξικότητα.
Αποκρουστική μυρωδιά
Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην κακή αναπνοή αλλά και στην κακοσμία του σώματος. Ο κύριος λόγος είναι η ένωση θείου που υπάρχει στο σκόρδο που ενώ, σε μικρές ποσότητες παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της στοματικής υγείας, αντίθετα, σε υπερβολικό βαθμό, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ναυτία, έμετος, διάρροια και καούρα
Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση φρέσκου σκόρδου, εκχυλίσματος ή ελαίου σκόρδου με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετό, διάρροια, καούρα ακόμη και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Επιδείνωση της αιμορραγίας
Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αραιωτικό του αίματος, αποτρέποντας τη δημιουργία θρόμβων και συνεπώς συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Αυτό το πλεονέκτημά του μπορεί να μετατραπεί σε μειονέκτημα για τα άτομα που παίρνουν ήδη αντιπηκτικά φάρμακα, καθώς η συνδυασμένη επίδραση των φαρμάκων και του σκόρδου ενδέχεται να επιδεινώσουν την αιμορραγία. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι καλύτερο να σταματήσουμε την κατανάλωση σκόρδου τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση, καθώς μπορεί να παρατείνει την αιμορραγία και να παρέμβει στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Μπορεί να προκαλέσει υπόταση ή χαμηλή αρτηριακή πίεση
Η κατανάλωση σκόρδου σε τακτική βάση έχει βρεθεί ότι είναι πολύ επωφελής για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο υπέρτασης ή υψηλής αρτηριακής πίεσης.Η ευεργετική αυτή δράση του οφείλεται κυρίως στην παρουσία του καλίου, το οποίο ως αγγειοδιασταλτικό, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και εξασφαλίζει σωστή κυκλοφορία του αίματος. Αυτό το πλεονέκτημα του σκόρδου, μπορεί να μετατραπεί σε μειονέκτημα όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, καθώς μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο, δημιουργώντας υπόταση ή χαμηλή αρτηριακή πίεση με σύνοδα συμπτώματα όπως η κόπωση, η ζάλη, η ναυτία, η θολή όραση κ.α..
Εφίδρωση
Σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση. Παρόλο που δεν υπάρχει τίποτα κακό με την εφίδρωση αφού είναι ο μηχανισμός του σώματος για να απαλλαγεί από τις τοξίνες και την υπερβολική ποσότητα νερού, ρυθμίζοντας έτσι τη θερμοκρασία του, ο υπερβολικός ιδρώτας δεν είναι ευχάριστος για κανέναν και αυτό που τον κάνει χειρότερο είναι ότι οι ενώσεις θείου που υπάρχουν στο σκόρδο μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία.
Δερματικοί ερεθισμοί
Η τοπική εφαρμογή του σκόρδου έχει βρεθεί ότι είναι πολύ ευεργετική για το δέρμα, καθώς το βοηθά να διατηρηθεί μαλακό, λαμπερό και το προστατεύει από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τα πρόωρα σημάδια γήρανσης. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η παρατεταμένη επαφή του σκόρδου με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, εξανθήματα, έκζεμα κλπ. κυρίως λόγω της αλινάσης, ενός ενζύμου που περιέχει.
Αλλαγές στην όραση
Έχει διαπιστωθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση σκόρδου μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται ύφαιμα και πρόκειται για αιμορραγία στον πρόσθιο θάλαμο του ματιού δηλαδή στο κενό μεταξύ του κερατοειδούς και της ίριδας. Η πρόσληψη μεγάλων δόσεων σκόρδου, δρα ως αντιπηκτικό και σε κάποιες περιπτώσει προκαλεί ή χειροτερεύει το ύφαιμα.
Πονοκέφαλος
Το σκόρδο, ειδικά όταν τρώγεται ωμό, θα μπορούσε να προκαλέσει ημικρανίες. Αν και δεν προκαλεί άμεσα πονοκέφαλο, ενεργοποιεί τη διαδικασία που είναι υπεύθυνη γι 'αυτόν. Παρόλο που ο ακριβής λόγος είναι ασαφής, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να εμπλέκεται με το νεύρο του τριδύμου το οποίο νευρώνει όλο μας το πρόσωπο. Η αίσθηση της αφής στο πρόσωπο, καθώς και κάθε πόνος, μεταφέρεται μέσω αυτού του σημαντικού νεύρου και η πρόσληψη σκόρδου μπορεί να το διεγείρει ώστε να απελευθερώσει νευροπεπτίδια στη μεμβράνη που καλύπτει τον εγκέφαλο, προκαλώντας έτσι πονοκέφαλο.
Κολπική μόλυνση
Σε περίπτωση κολπικής λοίμωξης καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση σκόρδου, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τη μόλυνση, ερεθίζοντας τους τρυφερός ιστούς του κόλπου.