GOOD LIFE

Ίσως δεν πρέπει να πίνετε καφέ μέσα σε λευκές κούπες και λευκά φλυτζάνια

Πολλοί λατρεύουν τον καφέ και μάλιστα ο καθένας έχει τις δικές του γευστικές προτιμήσεις για το πως απολαμβάνει ένα καφεδάκι και σημαντικό ρόλο στη γεύση του παίζει η παρουσία ή η απουσία ζάχαρης.

Αυτό που πολλοί δεν ξέρουν είναι πως αν προτιμάτε να πίνετε το καφεδάκι σας βαρύ γλυκό ή μέτριο, καλό είναι να αποφεύγετε να πίνετε τον καφέ σας σε λευκά φλυτζάνια ή κούπες. Και ο λόγος; Μα γιατί μια νέα έρευνα δείχνει πως πιθανά να αλλοιώνεται η αίσθηση της γεύσης του καφέ όταν αυτός σερβίρεται σε λευκά σερβίτσια.

Συγκεκριμένα μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο online περιοδικό Flavour, αποκαλύπτει πως το χρώμα της κούπας μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τη γεύση του καφέ. Σύμφωνα με το bovary.gr την ιδέα για την έρευνα είχε ένας μπαρίστα ο οποίος άκουσε κάποιους πελάτες στο μαγαζί που εργαζόταν να ισχυρίζονται ότι όταν έπιναν καφέ σε λευκή κούπα τους φαινόταν πιο πικρός. Μια ομάδα αποφάσισε να το αναλύσει λίγο παραπάνω και αυτά που βρήκε μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα, είτε έχετε κάποια επιχείρηση που προσφέρει καφέ, είτε είστε ένας απλός, καθημερινός λάτρης του ροφήματος. 

Οι ερευνητές έκαναν διάφορες δοκιμές με τους συμμετέχοντες της έρευνας. Έτσι, τους ζήτησαν να πιούν καφέ μέσα από λευκές, διάφανες και μπλε κούπες και, στη συνέχεια, να αναλύσουν τη γεύση που είχε, αντίστοιχα, κάθε φορά.

Από τις απόψεις που συγκέντρωσαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι λευκές κούπες κάνουν τη γεύση του καφέ πιο έντονη, δηλαδή λιγότερο γλυκιά και πιο πικρή, σε σχέση με την κατανάλωση από διάφανες ή μπλε κούπες. Ο λόγος; 

Οι άνθρωποι τείνουν να συνδέουν το χρώμα με τη γεύση και το λευκό χρώμα είναι συνδεδεμένο με την πικρή γεύση. Σε αυτό συντελεί και το ότι το σκούρο χρώμα του καφέ κάνει έντονη αντίθεση με το λευκό της κούπας. Αντιθέτως, το να πίνετε καφέ από μια διάφανη κούπα βελτιώνει τη γεύση και συγκεκριμένα την κάνει πιο γλυκιά ενώ οι μπλε κούπες μειώνουν τόσο τη γλυκύτητα όσο και την πικρίλα δίνοντας την αίσθηση ότι το χαρμάνι αποδίδει τελικά μια πιο δυνατή γεύση. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!