Το πιθανότερο είναι να μην έχετε μπει ποτέ στη διαδικασία να μετρήσετε ακριβώς πόσα βήματα κάνετε κάθε μέρα. Και όμως αν τα μετρήσετε θα δείτε αν ο αριθμός τους επαρκεί για να αρχίσει το περπάτημα να προσφέρει οφέλη στην υγεία σας.
Φυσικά δεν χρειάζεται να μετράτε μόνοι σας τα βήματά σας, αφού στην αγορά υπάρχουν βηματομετρητές που θα επιτρέψουν να εντοπίσετε ακριβώς τον αριθμό των βημάτων που κάνετε την ημέρα. Και αυτός ο αριθμός είναι σημαντικός, όχι μόνο για την προστασία του καρδιαγγειακού σας συστήματος, αλλά και για τη φυσική σας κατάσταση και τον αριθμό που βλέπετε στη ζυγαριά σας. Κι αν μέχρι σήμερα θεωρούσαμε πως τα 10.000 βήματα τη μέρα είναι ο αριθμός κλειδί για να χάσουμε βάρος, νέα έρευνα αναθεωρεί αυτό τον αριθμό.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The International Journal of Obesity, παρακολούθησε ανθρώπους που έχουν καθιστική εργασία με εργαζόμενους σε ταχυδρομικές υπηρεσίες που έκαναν τουλάχιστον 15.000 βήματα τη μέρα (ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε βάδισμα περίπου δύο ώρες τη μέρα ή 11 χιλιόμετρα) και σύγκρινε το δείκτη μάζας σώματος, την περίμετρο μέσης και το μεταβολικό προφίλ τους. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick στην Αγγλία βρήκαν πως οι ταχυδρόμοι είχαν φυσιολογικούς όλους τους παραπάνω δείκτες καθώς και μεταβολικό προφίλ. Ήταν επίσης οι μόνοι εργαζόμενοι που δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι που κάθονταν την περισσότερη ώρα, κάποιοι έως και 15 ώρες την ημέρα, είχαν το εντελώς αντίθετο προφίλ: υψηλούς όλους τους αρνητικούς δείκτες καθώς και αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Προτού καταλήξετε πως ο μόνος τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία σας είναι να... αλλάξετε καριέρα, η μελέτη έχει ένα θετικό εύρημα για εκείνους που κάνουν καθιστική εργασία: Βάλτε λίγο περπάτημα στη ζωή σας και θα αλλάξουν όλοι οι αρνητικοί δείκτες. Στόχος σας πρέπει να είναι να πλησιάσετε τα 15.000 βήματα (αντίστοιχο με 2 ώρες ζωηρό περπάτημα).
Κι αν σας φαίνεται πολύς ο χρόνος, μοιράστε τον: αφιερώστε 20 λεπτά για περπάτημα πριν και μετά τη δουλειά καθώς και στη διάρκεια της ημέρας. Στο γραφείο, φροντίστε να σηκώνεστε και να περπατάτε για 2' κάθε μισή ώρα και περπατήστε όσο μπορείτε την ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος.